Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. november 12. 06:51 Élet

„Nem az a kérdés, hogy elkapjuk-e, hanem az, hogy mikor” – sorra betegednek meg az ápolók a telítődő kórházakban

„Tavasszal lightos volt a helyzet, szinte lógattuk a lábunkat. Most viszont nagyon nehéz a helyzetünk, fullon vagyunk mindig” – számolt be az elmúlt heteiről egy budapesti kórház Covid-osztályára átvezényelt ápoló. Több évtizede dolgozik ápolóként, de olyan nehéz időszakra nem emlékszik, mint a mostani. „Ez olyan, mint egy háborús helyzet” – mondta.

Az elmúlt napokban számos cikk jelent meg a telítődő magyar kórházakról, az egyre több koronavírusos egészségügyi dolgozóról vagy a koronavírusos betegek ellátására bevont szemészekről, pszichiáterekről. A Telexnek arról beszéltek orvosok, hogy hiába van elegendő műszer, ágy és orvosság, a szakképzett személyzet szűkössége már most kritikus.

„Köszönőviszonyban sincs az operatív törzs által leírt helyzet a valósággal, és a hozzátartozók nem értik, miért hal meg a szerettük. Ez azért van, mert nem tudják, mi zajlik a kórházakban, mivel nem mondják el nekik” – mondta egy vidéki kórházban dolgozó orvos a 24.hu-nak. Az elmúlt napokban hat, az ország különböző pontjain dolgozó ápolóval beszéltem a járványról, és ők is arról számoltak be, hogy a valóság sötétebb annál, mint ami a kormánymédiában megjelenik róla.

Az ápolók 60-70 százaléka fertőződött meg

„Ha van 100 repülőnk és 20 pilótánk, akkor valójában hány repülőt tudunk használni?” – idézett az egyik megkérdezett ápoló egy költői kérdést, amely egészségügyi dolgozók között terjed a Facebookon. „Hiába van még tartalékban ágy és lélegeztetőgép, maximális kapacitáson működünk, nincs elég ember, nincs elég ellátó személyzet” – mondta egy másik ápoló, aki egy budapesti kórház Covid-osztályán dolgozik.

A kórházában hiába emelték négyszeresére az intenzívágy-kapacitást, most további bővítésre van szükség, de erre már nincs elég személyzet. Az egyik budapesti kórház munkatársa szerint náluk előfordult már, hogy vidékre kellett szállítani beteget, mert nem tudták fogadni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunkVisszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.

Több megkérdezett is arról számolt be, hogy rengeteg egészségügyi dolgozó esik ki fertőzés miatt. Egy budapesti kórház nem Covid-osztályán dolgozó ápoló azt mondta, hogy

a kollégáinak 60-70 százaléka koronavírusos, egy vidéki járványkórház munkatársa szerint pedig náluk több mint száz kórházi alkalmazott van karanténban.

A felszereltségről megoszlottak a tapasztalatok: többen azt mondták, hogy semmiben nem szenvednek hiányt, míg volt olyan Covid-osztályon dolgozó, aki szerint semmilyen védőeszközből sincs elég. Jelentős a szórás a kórházak között. Egy ápoló, aki két kórházban is dolgozik, azt mondta, hogy az egyik helyen megfelelő védőfelszerelést kapnak, a másikon maguknak kellett eszközöket beszerezniük.

Nem ápolás, hanem ellátás zajlik

A telítődő kórházak és a betegség miatt kieső munkatársak miatt óriási a munkaterhelés. Az utánpótlás hiánya miatt eleve az 50-es éveikben járók alkotják az ápolók magját, és már a koronavírus-járvány előtt is túl voltak terhelve. A megkérdezett ápolóknak egy segédápolóval közösen egy műszakban akár 30-50 embert kell ellátniuk, egy részüket pelenkázva, emelgetve, megfürdetve, etetve. Ehhez a feladathoz kétszer-háromszor ennyi ember lenne szükséges, a mostani járvány azonban még inkább ellehetetlenítette a munkájukat.

„Nem betegápolás zajlik, hanem betegellátás. Egyszerűen nincs idő ellátni őket, ami egy nővérnek az eredeti feladata lenne, tűzoltó jelleggel rohangálunk a betegekhez”

– mondta egy vidéki járványkórház Covid-osztályán dolgozó ápoló. Egy budapesti ápoló arról számolt be, hogy a kórházában több ápoló is felmondott a Covid-osztályon, mert lelkileg nem bírták tovább. A betegek egy része őket okolta, hogy megfertőződtek a koronavírussal, és „kicsinálták őket”.

Egészségügyi dolgozó a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Az erőforráshiányon kívül további nehezítő tényező, hogy állandóan be kell öltözni védőruhába, az esetleges fertőzöttségük miatt nem találkozhatnak szeretteikkel, és a tudat, hogy egy világjárvány frontvonalában harcolnak. „Nem az a kérdés, hogy elkapjuk-e, hanem az, hogy mikor” – mondta egy ápoló.

„Én nem szoktam ezen agyalni, mást is elkaphatnánk, nekem ez egy a sok közül. Látom, hogy milyen a súlyos azoknál, akiknél súlyos a koronavírus, de nem akarok ezen rugózni” – mondta egy másik. Ugyanakkor a helyzet súlyosságát jelzi, hogy már az egészségügyi dolgozók közül is sokan olyanok dolgoznak a Covid-osztályokon, akiknek van alapbetegsége.

Többen is azt mondták, hogy annyian vannak a betegek, hogy hiába próbálják izolálni őket egymástól, ez a gyakorlatban lehetetlen. A Covid-osztályokon jellemzően idős, elesett emberek vannak, gyakran súlyos betegségekkel. „Sokszor nagyon súlyos állapotban vannak. Így sikerülményünk sincs” – mondta egy ápoló.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTúlterhelt, pénzügyileg kivéreztetett magyar kórházakra szakadt rá a járványA kormány szerint a védekezésnek nincs anyagi akadálya, de hetek alatt nem lehet eltüntetni az évtizedes alulfinanszírozás és rossz struktúra következményeit.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet ápoló egészségügy koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 04:34 Élet

Még mindig irdatlan sok csomagolási szeméttel vesszük meg az élelmiszereket

A csomagolástervezés formai szabályai sokszor ezredmilliméterre kötöttek, ezzel szemben a környezetvédelmet még simán felülírhatja a marketing.

Fontos

Fabók Bálint
2024. március 19. 04:34 Adat, Közélet

Valóban fontos összetevőnek tűnik a Fidesz sikerességében a munkalapú társadalom

Adatok is azt mutatják, hogy van összefüggés a foglalkoztatási ráta növekedése és a Fideszre való szavazási hajlandóság között.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.