Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. október 16. 12:34 Élet

Ha fiatal vagy és egészséges, nem jutsz oltáshoz 2021-ben

Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy ha meglesznek a koronavírus elleni első oltások, akkor szinte azonnal beoltathatják magukat, és onnantól kezdve számukra az élet visszazökken a rendes kerékvágásba. A dolog azonban korántsem lesz ilyen egyszerű – mondta Soumya Swaminathan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tudományos főmunkatársa egy nemzetközi online sajtóbeszélgetésen.

Sok szakmai útmutatás lesz az oltások felhasználásához, de úgy gondolom, hogy egy átlagos, fiatal és egészséges ember csak 2022-ben számíthat arra, hogy beoltsák – mondta.

Ahogy a Washington Post emlékeztet, fiatalok is elkaphatják a koronavírus-fertőzést, náluk is lehet súlyos, akár halálos kimenetelű a betegség, de a legfőbb tényezőnek ebből a szempontból mégis az életkor tűnik: minél idősebb valaki, annál nagyobb esélye van a betegség súlyos lefolyására.

A WHO és az egyéb nemzetközi szervezetek egyetértenek abban, hogy a beoltást az egészségügyi dolgozókkal kell majd elkezdeni, és utánuk következhetnek az idősek. Akármennyire is elő vannak már készítve a gyártókapacitások a potenciális oltóanyagokra,

az teljesen kizárt, hogy a világon élő 7,8 milliárd embert gyorsan el lehessen látni védelemmel.

Ez az oltási kampány abban is alapvetően különbözni fog minden eddigitől, hogy az immunizációs programok általában a gyerekekre szoktak koncentrálni, most azonban kevés olyan vakcinajelölt van, amelyet 18 év alattiakon is széles körben tesztelnek.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy számos oltásról kiderülhet, hogy kétszer kell beadni, tehát ezeknél kétszer nagyobb gyártókapacitásra lesz szükség.

A koronavírus-oltások etikus és szakmailag megalapozott elosztására létrehozott, a WHO által is támogatott Covax nevű kezdeményezéshez már 150 ország csatlakozott. A tagok az első rendelkezésre álló oltásokat elsősorban népességarányosan, másodsorban a kockázat nagysága alapján tervezik elosztani egymás között. A Covax jelenleg úgy számol, hogy 2021 végére összesen 2 milliárd oltás elosztását menedzseli majd, ez durván a Föld lakosságának egynegyedét jelenti.

Azok az országok, amelyekben az oltásokat kifejlesztik és gyártják is egyben, egyéb szempontokat is figyelembe fognak venni. Kína, amely nemrég csatlakozott a Covaxhoz, például már beoltott számos katonát, Oroszország pedig, amelynek most már két elfogadott (de szakmai alapon kritizált) oltása is van, azt jelezte, hogy az orvosokat és a tanárokat fogja első körben beoltani.

Az Egyesült Államok nem csatlakozott a Covaxhoz sem, mint ahogy a WHO-ból is kivonult Donald Trump elnöksége alatt, és lényegében a saját útját járja. Az Operation Warp Speed nevű – gyakran az atombomba előállítását célzó Manhattan-tervhez hasonlított – programba önti a dollármilliárdokat, és eddig hét potenciális oltóanyaga van. Az előrejelzések szerint jövő tavaszra 700 millió vakcina lesz majd Amerikában, de ott is az egészségügyi személyzetet és a magas kockázatú csoportokat szeretnék előnyben részesíteni.

A WHO ismét arra figyelmeztetett, hogy a nyájimmunitás kifejezést kizárólag az oltással kapcsolatban lehet felelősen használni, és számításaik szerint körülbelül 70 százalékos átoltottsággal lehet elérni – vagyis a világjárványt visszaszorítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKezd kiderülni, hogyan lehet mégis keresni a koronavírus-oltásokonKorántsem egyértelmű, hogy a vakcinákkal a gyártók nagyot kaszálnak majd, egy dokumentum azonban arra utal, hogy meglehet a választóvonal a humanitárius segítség és az üzlet között.

Élet covax egészséges járvány koronavírus oltás WHO Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2020. október 19. 12:14 Élet, Támogatói tartalom

Egy adatvizualizáció többet mond ezer szónál – a hálózattudomány közel áll a művészethez

Az információk 90 százalékát vizuálisan fogadjuk be, ezért a hálózatok működését is képekben megjelenítve lehet a legjobban megérteni. Ehhez vizuális szótárt kellett kidolgozni, a munka eredményei most láthatóak először.

Debreczeni Anna
2020. október 18. 07:43 Élet

Évi 50 millió forintból teremtenek nagyobb értéket a közmunkánál

A szociális mikrohitelezés és mentorálás az uborkatermesztéssel ért el eredményeket Északkelet-Magyarországon, de más életképes ötleteket is szeretnének támogatni.

Torontáli Zoltán
2020. október 17. 11:33 Élet

Gyorshajtásnál idegesítően pittyeg vagy elveszi a gázt minden új autó 2022-től

Az biztos, hogy az unióban 14 hónap múlva már csak olyan autót lehet eladni, amely technikailag megpróbálja meggátolni a gyorshajtást.

Fontos

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.

Stubnya Bence
2020. október 16. 06:47 Közélet

Készültek az új korszakra, de most ismét minden megváltozik a lakáspiacon

Az országos 5 százalékos lakásáfa kigolyózhatja a rozsdaövezeti projekteket. Nincs még minden veszve, de olyan népszerűek nem lesznek, mint amire eddig számíthattunk.