Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. szeptember 25. 10:29 Élet

Ha nem kell ingázni, a felszabaduló idő nagy részét az emberek túlórázva töltik

A járvány miatt elterjedt távmunka jelentős időmegtakarítást hozott idén tavasztól kezdve emberek millióinak, egy amerikai kutatás szerint az ingázás kiesésével nyert idő több mint harmadát az emberek munkával töltötték.

Egy 10 ezer amerikai megkérdezésével május és augusztus között készített kutatás adatai szerint az amerikai munkavállalók több mint fele (52,3 százalék) dolgozott otthon. 147,2 millió munkavállalóval, illetve napi átlagos 54 perces ingázással számolva ez azt jelenti, hogy mindennap összesen 62,4 millió óra volt a megtakarított idő.

A kutatók arról kérdezték a kutatás résztvevőit, hogy mivel foglalkoztak abban az időben, amit korábban ingázással töltöttek volna. A válaszadók ennek az időnek

a 35,3 százalékát töltötték az elsődleges munkahelyükkel foglalkozva túlórában, 8,4 százalékban viszont a második munkahelyükön dolgoztak.

Emellett a megtakarított idő csaknem ötödét otthoni kikapcsolódással töltötték, például filmezéssel, de jelentős időt fordítottak gyereknevelésre (11 százalék), a házimunkára (15 százalék), és a szabadtéri tevékenységekre is (11 százalék).

A felmérésből az is kiderült, hogy minél alacsonyabb végzettségű valaki, annál nagyobb részét fordította az megmaradó idejéből másodállásra: az érettségizettek majdnem kétszer annyit dolgoztak átlagosan a második munkahelyükön, mint a diplomások.

A kutatók szerint az adatok megerősítik más hasonló adatfelvételek eredményét, hogy a járvány több kisebb részre szakította szét a munkanapot. A házimunka vagy a távoktatásban tanuló gyerekekkel való foglalkozás miatt gyakran estébe nyúlt a munkavégzés ideje.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözel egy órával meghosszabbította a járvány a munkanapotTöbb kisebb részre szakította szét a munkanapot a járvány, de legalább rövidebbek lettek a meetingek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet amerikai egyesült államok home office ingázás szabadidő távmunka Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.