Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. szeptember 25. 10:29 Élet

Ha nem kell ingázni, a felszabaduló idő nagy részét az emberek túlórázva töltik

A járvány miatt elterjedt távmunka jelentős időmegtakarítást hozott idén tavasztól kezdve emberek millióinak, egy amerikai kutatás szerint az ingázás kiesésével nyert idő több mint harmadát az emberek munkával töltötték.

Egy 10 ezer amerikai megkérdezésével május és augusztus között készített kutatás adatai szerint az amerikai munkavállalók több mint fele (52,3 százalék) dolgozott otthon. 147,2 millió munkavállalóval, illetve napi átlagos 54 perces ingázással számolva ez azt jelenti, hogy mindennap összesen 62,4 millió óra volt a megtakarított idő.

A kutatók arról kérdezték a kutatás résztvevőit, hogy mivel foglalkoztak abban az időben, amit korábban ingázással töltöttek volna. A válaszadók ennek az időnek

a 35,3 százalékát töltötték az elsődleges munkahelyükkel foglalkozva túlórában, 8,4 százalékban viszont a második munkahelyükön dolgoztak.

Emellett a megtakarított idő csaknem ötödét otthoni kikapcsolódással töltötték, például filmezéssel, de jelentős időt fordítottak gyereknevelésre (11 százalék), a házimunkára (15 százalék), és a szabadtéri tevékenységekre is (11 százalék).

A felmérésből az is kiderült, hogy minél alacsonyabb végzettségű valaki, annál nagyobb részét fordította az megmaradó idejéből másodállásra: az érettségizettek majdnem kétszer annyit dolgoztak átlagosan a második munkahelyükön, mint a diplomások.

A kutatók szerint az adatok megerősítik más hasonló adatfelvételek eredményét, hogy a járvány több kisebb részre szakította szét a munkanapot. A házimunka vagy a távoktatásban tanuló gyerekekkel való foglalkozás miatt gyakran estébe nyúlt a munkavégzés ideje.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözel egy órával meghosszabbította a járvány a munkanapotTöbb kisebb részre szakította szét a munkanapot a járvány, de legalább rövidebbek lettek a meetingek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet amerikai egyesült államok home office ingázás szabadidő távmunka Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.