Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 27. 14:52 Élet

Mostantól végiglapozhatod az összes eddigi IKEA-katalógust

A svéd lakberendezési vállalat azzal igyekszik emlékezetessé tenni katalógusának 70. születésnapját, hogy elérhetővé tette az összes eddigi kiadványt az interneten.

Ahogy a Bloomberg témában elmerülő szerzője írja, bár a céget 1943-ban alapította Ingvar Kamprad, az első katalógus 1951-ben jelent meg, borítóján az MK fotellel, amely hosszú szünet után – a retróhullámnak köszönhetően – más néven ugyan, de szinte változatlan kialakítással ismét felbukkant 2013-ban és 2014-ben.

A kiadványok meglehetősen puritánok maradtak a 60-as és a 70-es évek fordulójáig, amikor részben annak köszönhetően kezdtek látványosabb képek megjelenni benne, hogy – az áruházak jól ismert elrendezéséhez hasonlóan – már berendezett szobák részeként fotózták le a bútorokat.

A katalógusokban jól nyomon lehet követni a különböző elektronikai készülékek elterjedését. Az első televízió – a hozzá tartozó állványon – 1958-ban jelent meg, és míg addig a kanapék és fotelek egymás felé néztek, utána már egyre inkább egy irányba, a tévé felé.

A rengeteg magyar háztartásban is megtalálható Billy könyvespolcok 1979-ben tűntek fel először a kiadványban. Valószínűleg ez minden idők legsikeresebb IKEA-bútora, a cég szerint világszerte minden ötödik másodpercben eladnak egyet belőle.

A manapság szintén elég népszerűnek számító Kallax polcrendszer 2015-ben debütált, felváltva a vaskosabb Expeditet. A csere oka részben az lehetett, hogy kevesebb fára legyen szükség, manapság ugyanis a világon felhasznált faanyag egy százalékából valamilyen IKEA-bútor készül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz IKEA valójában azért sikeres, mert meg kell szenvedni a bútoraivalHa valamivel meg kell dolgozni, akkor az eredményt értékesebbnek találjuk, mintha ugyanazt készen kaptuk volna.

Élet bútor Ikea katalógus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Fontos

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Bucsky Péter
2020. október 21. 05:13 Közélet, Vállalat

Nem jönnek vissza az utasok, egyre jobban szenved a járványban a BKK

Ha nincs elég utas, akkor nincs elég jegy- és bérletbevétel, a kiadások nagy része viszont fix, a menetrend átszabása viszont mintha tabu lenne.