Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 27. 14:52 Élet

Mostantól végiglapozhatod az összes eddigi IKEA-katalógust

A svéd lakberendezési vállalat azzal igyekszik emlékezetessé tenni katalógusának 70. születésnapját, hogy elérhetővé tette az összes eddigi kiadványt az interneten.

Ahogy a Bloomberg témában elmerülő szerzője írja, bár a céget 1943-ban alapította Ingvar Kamprad, az első katalógus 1951-ben jelent meg, borítóján az MK fotellel, amely hosszú szünet után – a retróhullámnak köszönhetően – más néven ugyan, de szinte változatlan kialakítással ismét felbukkant 2013-ban és 2014-ben.

A kiadványok meglehetősen puritánok maradtak a 60-as és a 70-es évek fordulójáig, amikor részben annak köszönhetően kezdtek látványosabb képek megjelenni benne, hogy – az áruházak jól ismert elrendezéséhez hasonlóan – már berendezett szobák részeként fotózták le a bútorokat.

A katalógusokban jól nyomon lehet követni a különböző elektronikai készülékek elterjedését. Az első televízió – a hozzá tartozó állványon – 1958-ban jelent meg, és míg addig a kanapék és fotelek egymás felé néztek, utána már egyre inkább egy irányba, a tévé felé.

A rengeteg magyar háztartásban is megtalálható Billy könyvespolcok 1979-ben tűntek fel először a kiadványban. Valószínűleg ez minden idők legsikeresebb IKEA-bútora, a cég szerint világszerte minden ötödik másodpercben eladnak egyet belőle.

A manapság szintén elég népszerűnek számító Kallax polcrendszer 2015-ben debütált, felváltva a vaskosabb Expeditet. A csere oka részben az lehetett, hogy kevesebb fára legyen szükség, manapság ugyanis a világon felhasznált faanyag egy százalékából valamilyen IKEA-bútor készül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz IKEA valójában azért sikeres, mert meg kell szenvedni a bútoraivalHa valamivel meg kell dolgozni, akkor az eredményt értékesebbnek találjuk, mintha ugyanazt készen kaptuk volna.

Élet bútor Ikea katalógus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.