Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 27. 14:52 Élet

Mostantól végiglapozhatod az összes eddigi IKEA-katalógust

A svéd lakberendezési vállalat azzal igyekszik emlékezetessé tenni katalógusának 70. születésnapját, hogy elérhetővé tette az összes eddigi kiadványt az interneten.

Ahogy a Bloomberg témában elmerülő szerzője írja, bár a céget 1943-ban alapította Ingvar Kamprad, az első katalógus 1951-ben jelent meg, borítóján az MK fotellel, amely hosszú szünet után – a retróhullámnak köszönhetően – más néven ugyan, de szinte változatlan kialakítással ismét felbukkant 2013-ban és 2014-ben.

A kiadványok meglehetősen puritánok maradtak a 60-as és a 70-es évek fordulójáig, amikor részben annak köszönhetően kezdtek látványosabb képek megjelenni benne, hogy – az áruházak jól ismert elrendezéséhez hasonlóan – már berendezett szobák részeként fotózták le a bútorokat.

A katalógusokban jól nyomon lehet követni a különböző elektronikai készülékek elterjedését. Az első televízió – a hozzá tartozó állványon – 1958-ban jelent meg, és míg addig a kanapék és fotelek egymás felé néztek, utána már egyre inkább egy irányba, a tévé felé.

A rengeteg magyar háztartásban is megtalálható Billy könyvespolcok 1979-ben tűntek fel először a kiadványban. Valószínűleg ez minden idők legsikeresebb IKEA-bútora, a cég szerint világszerte minden ötödik másodpercben eladnak egyet belőle.

A manapság szintén elég népszerűnek számító Kallax polcrendszer 2015-ben debütált, felváltva a vaskosabb Expeditet. A csere oka részben az lehetett, hogy kevesebb fára legyen szükség, manapság ugyanis a világon felhasznált faanyag egy százalékából valamilyen IKEA-bútor készül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz IKEA valójában azért sikeres, mert meg kell szenvedni a bútoraivalHa valamivel meg kell dolgozni, akkor az eredményt értékesebbnek találjuk, mintha ugyanazt készen kaptuk volna.

Élet bútor Ikea katalógus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2021. május 2. 18:01 Élet

Van megoldás a széthagyott közösségi rollerekre és biciklikre

Jól kialakított pontozórendszerrel és visszajelzéssel csökkenthető a nem megfelelő használat.

Torontáli Zoltán
2021. április 30. 12:40 Élet, Világ

Szicília az egy euróért kapható házak Mekkája lett

Újabb 900 ingatlannal bővült az egyébként sem szűkös kínálat.

Stubnya Bence
2021. április 29. 12:38 Élet, Világ

Beárazták a britek, hogy a természet mennyivel dobta meg a turisztikai bevételeket

2019-ben 7 milliárd fonttal. A természetet beárazva igyekszik előmozdítani a környezetvédelem ügyét az Egyesült Királyság.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.