Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 27. 14:52 Élet

Mostantól végiglapozhatod az összes eddigi IKEA-katalógust

A svéd lakberendezési vállalat azzal igyekszik emlékezetessé tenni katalógusának 70. születésnapját, hogy elérhetővé tette az összes eddigi kiadványt az interneten.

Ahogy a Bloomberg témában elmerülő szerzője írja, bár a céget 1943-ban alapította Ingvar Kamprad, az első katalógus 1951-ben jelent meg, borítóján az MK fotellel, amely hosszú szünet után – a retróhullámnak köszönhetően – más néven ugyan, de szinte változatlan kialakítással ismét felbukkant 2013-ban és 2014-ben.

A kiadványok meglehetősen puritánok maradtak a 60-as és a 70-es évek fordulójáig, amikor részben annak köszönhetően kezdtek látványosabb képek megjelenni benne, hogy – az áruházak jól ismert elrendezéséhez hasonlóan – már berendezett szobák részeként fotózták le a bútorokat.

A katalógusokban jól nyomon lehet követni a különböző elektronikai készülékek elterjedését. Az első televízió – a hozzá tartozó állványon – 1958-ban jelent meg, és míg addig a kanapék és fotelek egymás felé néztek, utána már egyre inkább egy irányba, a tévé felé.

A rengeteg magyar háztartásban is megtalálható Billy könyvespolcok 1979-ben tűntek fel először a kiadványban. Valószínűleg ez minden idők legsikeresebb IKEA-bútora, a cég szerint világszerte minden ötödik másodpercben eladnak egyet belőle.

A manapság szintén elég népszerűnek számító Kallax polcrendszer 2015-ben debütált, felváltva a vaskosabb Expeditet. A csere oka részben az lehetett, hogy kevesebb fára legyen szükség, manapság ugyanis a világon felhasznált faanyag egy százalékából valamilyen IKEA-bútor készül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz IKEA valójában azért sikeres, mert meg kell szenvedni a bútoraivalHa valamivel meg kell dolgozni, akkor az eredményt értékesebbnek találjuk, mintha ugyanazt készen kaptuk volna.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet bútor Ikea katalógus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Váczi István
2024. február 22. 12:15 Élet

A gáz után a víz drágulása fenyegeti a panelek árát felsrófoló távhős rezsicsökkentést

Bajba sodorta a távhőszolgáltatókat a vízdíjak megemelése, a problémára vagy a szabályok módosítása, vagy további állami támogatás lehet megoldás.

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.