Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 27. 14:52 Élet

Mostantól végiglapozhatod az összes eddigi IKEA-katalógust

A svéd lakberendezési vállalat azzal igyekszik emlékezetessé tenni katalógusának 70. születésnapját, hogy elérhetővé tette az összes eddigi kiadványt az interneten.

Ahogy a Bloomberg témában elmerülő szerzője írja, bár a céget 1943-ban alapította Ingvar Kamprad, az első katalógus 1951-ben jelent meg, borítóján az MK fotellel, amely hosszú szünet után – a retróhullámnak köszönhetően – más néven ugyan, de szinte változatlan kialakítással ismét felbukkant 2013-ban és 2014-ben.

A kiadványok meglehetősen puritánok maradtak a 60-as és a 70-es évek fordulójáig, amikor részben annak köszönhetően kezdtek látványosabb képek megjelenni benne, hogy – az áruházak jól ismert elrendezéséhez hasonlóan – már berendezett szobák részeként fotózták le a bútorokat.

A katalógusokban jól nyomon lehet követni a különböző elektronikai készülékek elterjedését. Az első televízió – a hozzá tartozó állványon – 1958-ban jelent meg, és míg addig a kanapék és fotelek egymás felé néztek, utána már egyre inkább egy irányba, a tévé felé.

A rengeteg magyar háztartásban is megtalálható Billy könyvespolcok 1979-ben tűntek fel először a kiadványban. Valószínűleg ez minden idők legsikeresebb IKEA-bútora, a cég szerint világszerte minden ötödik másodpercben eladnak egyet belőle.

A manapság szintén elég népszerűnek számító Kallax polcrendszer 2015-ben debütált, felváltva a vaskosabb Expeditet. A csere oka részben az lehetett, hogy kevesebb fára legyen szükség, manapság ugyanis a világon felhasznált faanyag egy százalékából valamilyen IKEA-bútor készül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz IKEA valójában azért sikeres, mert meg kell szenvedni a bútoraivalHa valamivel meg kell dolgozni, akkor az eredményt értékesebbnek találjuk, mintha ugyanazt készen kaptuk volna.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet bútor Ikea katalógus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.