Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. augusztus 9. 07:12 Élet

Megszabadulnál a szemeted harmadától ingyen? Segítünk

Az általunk termelt szemétmennyiség csökkentésének egyik leghatékonyabb és legtakarékosabb módja a komposztálás. A folyamat lényege, hogy a lebomló hulladékot – zöldségek héjától a kávézaccig – komposztáló edénybe vagy ládába gyűjtjük, és fél-egy éven belül humusz lesz belőle. 

Ez amiatt fontos, mert a lakossági hulladék nagyjából harmada komposztálható. Így egyrészt harmadával csökkenthetjük a hulladékrendszer terhelését, azaz ennyivel kevesebb szemetet kell elszállítani, illetve lerakni vagy elégetni. Másrészt a szerves hulladék tápanyagként juthat vissza a természetbe.

Békéscsaba

A környékbeli települések hulladékgazdálkodását kezelő DAREH társuláson keresztül lehet ingyenesen komposztáló edényekhez jutni. A DAREH honlapján rendszeresen közlik, hogy Békéscsaba mellett melyik településen érhetőek el aktuálisan komposztáló (illetve szelektív vagy zöldhulladék) edények.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint Békéscsabán jelenleg is folyik a komposztálók kiosztása. A DAREH honlapján lévő adatlap kitöltésével lehet jelentkezni, bővebb információt pedig az adatlapon is szereplő e-mail címen keresztül lehet kapni.


A szelektív gyűjtés fontosságát egy öniróniától sem mentes videót is készített a társaság

Debrecen

Érdemi választ nem küldött az önkormányzat, csak néhány korábbi sajtóanyagot. Ezek alapján tavaly ősszel lehetett igényelni ingyenesen komposztálókat. Egy külön honlapot is létrehoztak az igényléshez, de ez alapján jelenleg nincs aktuális támogatás. A tavalyi akció beszámolók alapján kifejezetten sikeres volt, ugyanis másfél hét alatt több mint 7 ezren igénylést regisztráltak.

Dunaújváros

Eddig nem volt komposztálást segítő program, de az önkormányzat szerint tervben van, hogy a családi házas területeken komposztálókat osszanak szét. Ez amiatt is időszerű az önkormányzat szerint, mert januártól az egész országban tilos lesz az avar és a kerti hulladék égetése.

Mint írták, a komposztálók osztására a költségvetés függvényében a következő években kerülhet sor. Komoly probléma viszont, hogy a városnak nincs saját komposztáló telepe, bár reményeik szerint ez hamarosan megváltozhat. Egy saját telep megépítésére 2017 óta vannak tervek, de eddig egyik városi terület sem volt megfelelő a megépítésére. 

Eger

Jelenleg nincs támogatott program a városban. Az önkormányzat szerint az egyik egri településrészen tervezés alatt van egy projekt, amely többek között komposztkeretek kihelyezését is tartalmazná. A terv részletei azonban még kidolgozatlanok, a járványidőszak alatt leálltak róla az egyeztetések. Az önkormányzat szerint tőlük függetlenül civil szervezetek több szemléletformáló programot szerveznek, ezekről többek között itt lehet olvasni.

Érd

Az önkormányzat azt közölte velem, hogy a kertvárosi jellegből fakadóan bármilyen komposztálási program “rendkívül pozitív visszhangra talál a lakosság körében”. A korábbi évi két alkalom helyett jelenleg havonta gyűjtik be a zöldhulladékot a lakosságtól, amelyet helyben dolgoznak fel egy komposztáló üzemben. A közeljövőben elkezdik árusítani a keletkező komposztot.

Komposztáló ládák kiosztására azonban 2016 óta nincs kerete az önkormányzatnak, pedig akkor nagyon gyorsan elvitték a rendelkezésre álló néhány ezer ládát. Az önkormányzat azt írta, hogy ha lehetőségük lenne rá, akkor vagy ismételten a lakossági komposztálást támogatnák ládák vagy keretek osztásával, vagy pedig a közösségi komposztálás irányába tennénk lépéseket (ez annyiban különbözik a házi komposztálástól, hogy egyszerre több háztartás szerves hulladékait használják).

Győr

A mintegy 110 környékbeli település hulladékezelését végző GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a “vidéki településeken” és Győr családi házas övezeteiben elkülönítve gyűjti a biológiailag lebomló hulladékot. Az ételmaradékot és a lágy szárú kerti hulladékot külön kukába lehet gyűjteni, amelyeket hetente szállítják el. Ezért a szolgáltatásért külön kell fizetni, ugyanis chippel vannak felszerelve az ilyen kukák, és az ürítés esetén számláznak (tehát aki nem rakja ki a kukát, nem fizet díjat).

A fás szárú kerti hulladék ingyenes kidobására mintegy 43 hulladékudvar működik a GYHG szolgáltatási területén. A cég szerint éves szinten nagyjából 13 ezer tonna hulladékot komposztálnak, amely az összes begyűjtött hulladék 15 százaléka.

Hódmezővásárhely

A városban 2016 óta három gyűjtőedényes, házhoz menő rendszer működik, a vegyes mellett külön gyűjtik a szelektív és a zöldhulladékot. A külön gyűjtött zöldhulladékot a Hódmezővásárhelytől mintegy 45 kilométerre fekvő felgyői komposztálóba szállítják. Tavaly összesen 3800 tonna zöldhulladékot hasznosult így.

A város célja, hogy a város közelében hozzon létre egy komposztálót. Erre (pontosabban “komposztáló gépek és berendezések” beszerzésére) 1 milliárd forint uniós támogatást kaptak 2017-ben.


A Facebookon több mint 100 ezer követővel rendelkező kertészeti oldalt vezető McMenemy Márk videója a komposztálásról

Az önkormányzat azt írta, hogy egy “átfogó, paradigmaváltással járó hosszútávú terven” is dolgoznak a fenntarthatóbb működésért. Ennek keretében kiemelt céljuk, hogy a helyi zöldhulladék helyben hasznosuljon, hogy javítsa a talaj tápanyagtartalmát, szerkezetét és vízmegtartóképességét.

Kaposvár

A kertes házakban élők és az intézmények a helyi hulladékkezelőtől igényelhetnek ingyenes ládákat. Ezen az oldalon a komposztálásról is megosztanak néhány hasznos információt. Az önkormányzat azt írta, hogy tapasztalatuk alapján “az érintett lakosság kb. 60 százalékát érdekli érdemben a zöldhulladék hasznosítása”, és a ház előli gyűjtést többen használják ki, mint az otthoni komposztálást.

Az intézményeiket folyamatosan arra sarkallják, hogy komposztáljanak. Mint írták, a szemléletformálás számukra kiemelten fontos, ezért bárkinek szívesen megmutatják azt a városi telepet, ahol a begyűjtött zöldhulladékot komposztálják.

Kecskemét

Az önkormányzat azt írta, hogy korábban egy uniós pályázat révén négyezer komposztáló edényt osztott szét, részben közoktatási intézmények számára. Jók voltak a tapasztalataik, kevesebb is lett az elszállítandó zöldhulladék, de jelenleg nincs hasonló programjuk. Ezzel együtt folyamatos a szemléletformálás, “nyilatkozatokban, lakossági fórumokon népszerűsítik” a komposztálást.

Miskolc

Az önkormányzat szerint a megyei jogú városok közül elsőként Miskolcon támogatták elsőként külön költségvetési soron a házi komposztálást. A programot egy alapítvány és egy egyesület valósítja meg*az Ökológiai Intézet Alapítvány és a Zöld Kapcsolat Egyesület. 2016-ig 4 ezer fából készült komposztkeretet osztottak ki, és az igénylőknek képzést is tartottak.

A komposztálásban résztvevő egyesület honlapja szerint a program az önkormányzat támogatása híján megakadt. Az önkormányzat azt írta, hogy 2016 óta műanyag komposztáló edényeket igényelhet a lakosság, jelenleg pedig a LIFE IP HungAIRy projekt kereteiben támogatják a komposztálást. A program kidolgozása még folyamatban van, de éppen pár napja meghirdettek egy pályázatot komposztáló keretekre.

Az önkormányzat szerint eddig több mint száz előadás, utcai és iskolai témanap került megszervezésre. Ezeken kívül aprítékolókat is lehet kölcsönözni, és az Avasi Arborétumban bemutatókert működik komposztálsára.


A Zöld Kapcsolat Egyesület bemutatófilmje a komposztálásról

Nagykanizsa

Az önkormányzat közlése alapján “jelenleg nem támogatott” az otthoni komposztálás. Mint írták, jelenleg is zajlanak a szakmai egyeztetések a támogatás bevezetéséről, ezt azonban “jelentősen meghatározzák az önkormányzat anyagi lehetőségei is”.

A helyi közszolgáltató ugyanakkor a zöldhulladék gyűjtésére biztosít 120 literes edényt a családi házas övezetekben lakók részére, amelyet évszaktól függően egy-két hetente ürítenek díjmentesen.

Nyíregyháza

Az önkormányzat nem reagált a megkeresésemre. A helyi hulladékkezelő honlapja alapján éppen júliusban járt le egy pályázat ingyenes komposztálókra, amelyet korábbi hírek alapján évente írhatnak ki. Emellett egy érdekes kísérlettel próbálják rávenni az embereket a szelektív hulladékgyűjtésre: tavaszonként komposztot adnak cserébe a beszállított műanyaghulladékért vagy kartonos dobozokért.

Pécs

Az önkormányzat az elmúlt években több alkalommal jutott hozzá pályázati forrásokból gyújtőedényekhez és komposztáló ládákhoz, amelyeket ingyenesen osztott szét. A komposztálás elsajátítására a Pécsi Tudományegyetem részvételével tartottak oktatásokat. Jelenleg azonban nincs folyamatban lévő támogatás.

A korábban három részletben kiosztott több mint ötezer komposztládát az első körben kijelölt területeken a lakosság 60 százaléka vette át, majd újabb területek bevonásával a teljes rendelkezésre álló mennyiséget kiosztották. A tapasztalatok szerint az átvett komposztládákat a lakosság rendszeresen használja.

A közszolgáltató szerint a városban komposztált zöldhulladék mennyiség éves szinten 6 ezer tonna. Az ebből keletkező komposzt a pécsi házak kertjeiben, parkokban, illetve a környező mezőgazdasági területeken hasznosul. Az önkormányzat azt írta még, hogy a város családi házas területeinek nagy részén, közel 18 ezer háztartást szolgál ki házhoz menő zöldhulladék-gyűjtés.

Salgótarján

Terjedelmes választ kaptam a salgótarjáni önkormányzattól, és ha jól olvastam ki belőle, akkor jelenleg nincs házi komposztálást támogató program. Az viszont egyértelműen kiderült, hogy a városban 2015-ben három hulladékudvar keletkezett, amelyekben komposztálnak zöldhulladékot. Az önkormányzat szerint próbálkoztak azzal, hogy a házi komposztálók kiváltsák a zöldhulladék elszállítását, valamint kistérségi komposztálók létrehozásában is gondolkodtak a környező településeken, de a szűkös anyagi lehetőségeken és a nehézkes engedélyeztetésen egyelőre nem sikerült felülkerekedniük.

Sopron

Az önkormányzat nem válaszolt a megkeresésemre. A helyi hulladékkezelő honlapja alapján lehet ingyenesen komposztáló edényt igényelni, de ennek a részleteiről nem találtam információt. 

Szeged

A térség hulladékgazdálkodását kezelő társulás alapvetően szintén pályázati forrásokból támogatja a komposztálást. Két nyertes pályázat révén több mint négyezer házi komposztálót osztottak és osztanak szét Szeged környéki kistelepüléseken, lakossági fórumokkal egybekötve. Emellett a város házhoz menő zöldhulladék-gyűjtését is főleg pályázati pénzből fejlesztették.

A szegedi önkormányzat még annyit írt, hogy idén egy mintaprojektet indított el egy óvodában egy 800 literes házi komposztáló biztosításával. Az önkormányzat szerint “a mintaprojekthez való csatlakozással megkezdődhet” az oktatási intézményeknél képződő zöldhulladékok környezettudatos hasznosítása.

Székesfehérvár

Az egyik legérdekesebb választ kétségtelenül a székesfehérvári önkormányzat küldte el. Azt írták, hogy mintegy tíz éve osztottak szét ingyenes komposztkereteket*két egyesület bevonásával, de az akció “nem ért el teljes sikert”.

Az önkormányzat azt írta, a benyomásaik alapján “a komposztálás nem érdekli az emberek többségét, vagy legalábbis nem érnek rá, és nem foglalkoznak vele”. Amikor ellenőrizték a kiosztott kereteket, az derült ki, hogy azokat csak az emberek kis része használta komposztálásra, a többség vagy nem komposztált, vagy teljesen más célra használta a keretet.

Ilyen egy komposztáló ládáról készült stock fotó. Forrás: Pixabay

Az önkormányzat praktikus tanácsokkal is szolgált. Szerintük a kereskedelmi forgalomban kapható komposztládák drágák és nagyon kicsi a kapacitásuk, így aki tényleg komposztálni akar, raklapból és kerítésdrótból sokkal jobbat, nagyobbat és olcsóbbat tud építeni. Szerintük aki nem tud azonosulni a komposztálással, “ azon semmilyen akció sem segít……”. A komposztálásra nyitott székesfehérváriaknak azt ajánlják, keressék meg a Gaja Egyesületet vagy tanulmányozzák át az alábbi kiadványt

Ezzel együtt a város óvodáiban és iskoláiban számos környezetvédelmi akció zajlik, többek között komposztálás is. A felemás tapasztalatok ellenére Székesfehérvár jelenleg is dolgozik egy olyan akció előkészítésén, amely minél szélesebb körben szólítja meg és ösztönzi a lakosságot a komposztálására. Mint írták, továbbra is erős szándék, hogy a családi házas övezetekben élők helyben komposztálják a keletkező zöldhulladékukat, ne pedig elszállíttassák.

Szekszárd

Itt szintén egy alapítvány, a Zöldtárs támogatja az önkormányzat munkáját. A szervezet 2005-től foglalkozik a házi komposztálás népszerűsítésével. Mostanáig több mint ezer ládát osztottak ki ingyenesen Tolna megyében, és több mint ezren vettek részt szemléletformáló előadásokon.

A Zöldtárs felmérést is készített a tapasztalatokról, amely szerint a “használók elmondták, hogy örömöt okoz nekik a hulladék ilyesfajta hasznosítása, büszkeséggel tölti el őket, mikor a saját általuk termelt érett komposzt felhasználásával az ő növényük akár háromszorosára is megnő a szomszédéhoz képest”. Az interjúkból az is kiderült, hogy a háztartási hulladék mennyisége annyira lecsökkent, hogy a komposztálók a legkisebb kukaméretre válhattak.

Az önkormányzat tavaly ősszel a gyakorlati oldalát választotta a személetformálásnak. Egy áruház által felajánlott raklapokból az önkormányzat munkatársai készítettek komposztálókat. Ezeket általános iskolákban helyezték el, és a gyerekek egész ősszel hordhatták a faleveleket a komposztálókba. A gyerekek tömörítették és esetenként megforgatták a levélhalmot, majd tavaszra érett komposztot kaptak, amelyet a fák köré, bokrok alá szórhattak az iskolaudvaron. Közben fotókon dokumentálták a történteket, és a végén egy-két oldalas esszékben számoltak be a komposztálás folyamatáról.

Az önkormányzat szerint ugyan a kereslet egyre nő az ingyenes komposztáló ládákra, jelenleg nincs kifejezetten a komposztálást támogatásó lehetőség. Ugyanakkor minden évben pályázatot hirdetnek 50 ezer forintos támogatásra, a helyi klímastratégiával összhangban álló célok megvalósítására. Ez akár egy új komposztáló építése is lehet. Tavaly nyár végén írták ki a pályázati lehetőséget, az akkori felhívás itt olvasható.

Szolnok

A városban 2017 óta igényelhető ingyenesen komposztláda. Eddig közel 1200-at osztottak ki belőlük Szolnokon, a környező településeken pedig további több mint ezret. Jelenleg még közel 1300 komposztládára lehet pályázni (ide kattintva érhető el az igénylő lap). Emellett a házhoz menő, illetve gyűjtőpontos zöldhulladékgyűjtéshez is biztosítanak gyűjtőedényzetet, valamint az elszállítását is. A szolnoki hulladékhasznosító rövid videója a komposztládák használatáról itt látható.

Szombathely

A város jelentősen előrébb jár a többi településnél a házi komposztálás terén, azonban forráshiány miatt jelenleg nem lehet igényelni ingyen edényeket. Az elmúlt években kimagasló számot, több mint 27 ezer komposztáló edényzetet osztott ki a Szombathely mellett további 126 Vas megyei település hulladékgazdálkodását végző társulás.

Ugyan az önkormányzat szerint egyértelműen sikeres volt a program, a költségvetésük “pénzügyi fedezetet jelenleg nem biztosít”. A zöldhulladékot egy szombathelyi hulladékudvaron ingyen ott lehet hagyni bizonyos feltételek mellett*a Szomhull Nonprofit Kft-vel közszolgáltatási szerződéssel rendelkező szombathelyi lakosok minden nap, illetve Szombathely 20 km-es körzetében élők minden páros hét szerdáján szállíthatnak be zöldhulladékot naponta 1 alkalommal maximum 1 köbméter mennyiségben (a csillagra kattintva kiderülnek).

Tatabánya

Ha jól értettem az önkormányzat leveléből, ingyenesen nem osztanak komposztáló eszközöket. Óvodások és iskolások számára azonban éppen idén indítottak szemléletformáló programokat, illetve több érdekes kezdeményezésük is van a komposztálással kapcsolatban. 

A Mozgáskorlátozottak Megyei Egyesületénél működik egy udvar, amelynek a terményeiből az itt dolgozó megváltozott munkaképességűek részesülnek, a felesleget pedig a piacon értékesítik. Az udvaron és a kapu elé is elhelyeztek komposztálókat, így a környező tömbházakban élők és a termelői piac látogatói is idehordhatják a szerves hulladékukat. 


Videó az udvarról

Egy másik projekt részeként pedig Tatabánya egyik leghátrányosabb telepén raklapokból készült magaságyásokban termelnek zöldfélét, illetve komposztálják a zöldhulladékot. Foglalkozásokon tanítják az itt élőket arra, hogy hogyan tudják ellátni családjukat zöldfélékkel. Jövő tavasszal pedig mindenkinek lehetősége nyílik saját magaságyásokat telepíteni a kertjébe, amelyhez alapanyagokat, palántákat, magokat is biztosítanak. 


Így tanítják a kertészkedést

Veszprém

Eddig közvetlenül nem támogatta az önkormányzat a házi komposztálást, ez azonban hamarosan megváltozik. A városi közüzemi szolgáltató azt közölte velem, hogy a város egy uniós projekt keretében szeptembertől 200 darab komposztládát oszt majd szét. Ezzel együtt a zöldhulladék-gyűjtés rendszere is át fog alakulni, amely részeként a zöldhulladékot alapvetően hulladékgyűjtő udvarok fogják befogadni a mostani gyűjtés helyett (amely jelenleg évente kétszer van).

“A lakosságtól azt kérjük, hogy vagy önállóan szállítsa be a zöldhulladékát, vagy foglalkozzon otthoni komposztálással” – közölte a közszolgáltató. Az átalakításról szemléletformáló akciót is indítananak, augusztus vége körül szorólapokon fogják tájékoztatni a lakosságot.

Zalaegerszeg

A lakosság számára nem, csak az óvodáknak, iskoláknak biztosít ingyenes komposztáló edényeket az önkormányzat. Ezen kívül azt írták, hogy a családi házas övezetben ingyenesen biztosítanak egy darab zöldhulladékos gyűjtőedényt, amelyet térítésmentesen szállítanak el évszaktól függően egy-két hetente. A hulladékudvarokba a helyiek szintén ingyenesen adhatnak le zöldhulladékot évi 5 köbméterig.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet hulladék hulladékgazdálkodás hulladékkezelés komposzt Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 04:34 Élet

Még mindig irdatlan sok csomagolási szeméttel vesszük meg az élelmiszereket

A csomagolástervezés formai szabályai sokszor ezredmilliméterre kötöttek, ezzel szemben a környezetvédelmet még simán felülírhatja a marketing.

Fontos

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?