Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. július 10. 17:08 Élet

Gyorsuló ütemben vágják a fákat Európa erdőiben

Az Európai Unió területének 38 százalékát borítják erdők, amelyeknek egyre nagyobb részét vonják művelés alá. Egy, a Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fakitermelés által érintett terület 49 százalékkal nőtt a 2016 és 2018 között eltelt két évben az évtized elejéhez képest, ami nem csak a helyi élővilág fennmaradását veszélyezteti, hanem a klímacélok elérését is.

A fakivágásokkal ugyanis jelentősen csökken az erdők széndioxid-megkötő képessége, így a jelenlegi erdőállomány egyre kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátását tudja semlegesíteni. A műholdképek elemzése alapján leginkább az Ibériai- és a Skandináv-félszigeten feltárt erdőveszteségeket egyrészt a fa iránti felélénkült kereslet okozza, másrészt pedig a klímaváltozás már most is tapasztalható következményei is szerepet játszanak benne – a tűzvészekben vagy éppen a rendkívüli hóviharokban érintett területek kármentesítése is végső soron többnyire a fák kivágásával jár.

Guido Ceccherini, a tanulmány egyik szerzője a Guardian-nek elmondta, hogy a faállományban bekövetkezett veszteségekkel nem jár együtt az erdőterületek csökkenése, sőt, idővel a kitermelt faállomány is regenerálódik. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges változások azonban rövid – néhány évtizedes – távon jelentősen visszavetik az erdők által megkötött széndioxid mennyiségét, a kitermelt faanyag jelentős részét pedig előbb-utóbb elégetik, így a bennük megkötött gázok is visszakerülnek a levegőbe. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a fa sokszor az acél vagy a cement használatát váltja ki, aminek az előállítása jóval több széndioxid kibocsátásával jár a fa használatához képest.

Mindenesetre az erdők az unió területén kibocsátott üvegházhatású gázok nagyjából tíz százalékát kötik meg jelenleg. A kutatók szerint egyelőre hosszú távon ez az arány tartható marad, már amennyiben sikerül megfékezni azokat a folyamatokat, amelyek az elmúlt években tapasztalt nagymértékű fairtáshoz vezettek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet erdő faipar fakitermelés klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 27. 13:00 Adat, Élet

Duplázódott a kínaiak száma Magyarországon, az indiaiak száma ennél is nagyobb arányban nőtt

Az ukrán polgárok száma a friss adatok alapján nem a háború miatt ugrott meg.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 25. 17:55 Élet

A halálozási adatokon is jól látszanak tikkasztó nyár következményei

Dél-Európa bizonyos részein 20-60 százalékos többlethalálozás adódott a kivételesen meleg idei július során.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 25. 12:24 Élet

Látványosan több pénzt költünk a háztartási büdzséből alkoholra, mint az EU-átlag

Egy átlagos magyar háztartás a bevételeinek 3 százalékát költi el alkoholra Magyarországon.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.