Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. július 10. 17:08 Élet

Gyorsuló ütemben vágják a fákat Európa erdőiben

Az Európai Unió területének 38 százalékát borítják erdők, amelyeknek egyre nagyobb részét vonják művelés alá. Egy, a Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fakitermelés által érintett terület 49 százalékkal nőtt a 2016 és 2018 között eltelt két évben az évtized elejéhez képest, ami nem csak a helyi élővilág fennmaradását veszélyezteti, hanem a klímacélok elérését is.

A fakivágásokkal ugyanis jelentősen csökken az erdők széndioxid-megkötő képessége, így a jelenlegi erdőállomány egyre kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátását tudja semlegesíteni. A műholdképek elemzése alapján leginkább az Ibériai- és a Skandináv-félszigeten feltárt erdőveszteségeket egyrészt a fa iránti felélénkült kereslet okozza, másrészt pedig a klímaváltozás már most is tapasztalható következményei is szerepet játszanak benne – a tűzvészekben vagy éppen a rendkívüli hóviharokban érintett területek kármentesítése is végső soron többnyire a fák kivágásával jár.

Guido Ceccherini, a tanulmány egyik szerzője a Guardian-nek elmondta, hogy a faállományban bekövetkezett veszteségekkel nem jár együtt az erdőterületek csökkenése, sőt, idővel a kitermelt faállomány is regenerálódik. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges változások azonban rövid – néhány évtizedes – távon jelentősen visszavetik az erdők által megkötött széndioxid mennyiségét, a kitermelt faanyag jelentős részét pedig előbb-utóbb elégetik, így a bennük megkötött gázok is visszakerülnek a levegőbe. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a fa sokszor az acél vagy a cement használatát váltja ki, aminek az előállítása jóval több széndioxid kibocsátásával jár a fa használatához képest.

Mindenesetre az erdők az unió területén kibocsátott üvegházhatású gázok nagyjából tíz százalékát kötik meg jelenleg. A kutatók szerint egyelőre hosszú távon ez az arány tartható marad, már amennyiben sikerül megfékezni azokat a folyamatokat, amelyek az elmúlt években tapasztalt nagymértékű fairtáshoz vezettek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet erdő faipar fakitermelés klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Ha nem fordul a trend, vagy nem lép közbe a jegybank, akkor a balatoni szállásadók és lángosozók dörzsölhetik a tenyerüket.

Torontáli Zoltán
2024. június 4. 13:04 Adat, Élet

Áruk helyett élményeket veszünk, és ez most jól jön a gazdaságnak

Az ipar gyengélkedését a szolgáltatószektor ellensúlyozza, vélhetően a kormány örömére.

Torontáli Zoltán
2024. június 3. 15:06 Adat, Élet

Nem a több munkaóra biztosítja a nagyobb gazdasági teljesítményt

Magasabb egy főre jutó GDP-hez jellemzően kevesebb munkaóra társul az unióban, de az összefüggés persze nem ok-okozati, hanem valószínűleg szerkezeti.

Fontos

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.