Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. július 10. 17:08 Élet

Gyorsuló ütemben vágják a fákat Európa erdőiben

Az Európai Unió területének 38 százalékát borítják erdők, amelyeknek egyre nagyobb részét vonják művelés alá. Egy, a Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fakitermelés által érintett terület 49 százalékkal nőtt a 2016 és 2018 között eltelt két évben az évtized elejéhez képest, ami nem csak a helyi élővilág fennmaradását veszélyezteti, hanem a klímacélok elérését is.

A fakivágásokkal ugyanis jelentősen csökken az erdők széndioxid-megkötő képessége, így a jelenlegi erdőállomány egyre kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátását tudja semlegesíteni. A műholdképek elemzése alapján leginkább az Ibériai- és a Skandináv-félszigeten feltárt erdőveszteségeket egyrészt a fa iránti felélénkült kereslet okozza, másrészt pedig a klímaváltozás már most is tapasztalható következményei is szerepet játszanak benne – a tűzvészekben vagy éppen a rendkívüli hóviharokban érintett területek kármentesítése is végső soron többnyire a fák kivágásával jár.

Guido Ceccherini, a tanulmány egyik szerzője a Guardian-nek elmondta, hogy a faállományban bekövetkezett veszteségekkel nem jár együtt az erdőterületek csökkenése, sőt, idővel a kitermelt faállomány is regenerálódik. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges változások azonban rövid – néhány évtizedes – távon jelentősen visszavetik az erdők által megkötött széndioxid mennyiségét, a kitermelt faanyag jelentős részét pedig előbb-utóbb elégetik, így a bennük megkötött gázok is visszakerülnek a levegőbe. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a fa sokszor az acél vagy a cement használatát váltja ki, aminek az előállítása jóval több széndioxid kibocsátásával jár a fa használatához képest.

Mindenesetre az erdők az unió területén kibocsátott üvegházhatású gázok nagyjából tíz százalékát kötik meg jelenleg. A kutatók szerint egyelőre hosszú távon ez az arány tartható marad, már amennyiben sikerül megfékezni azokat a folyamatokat, amelyek az elmúlt években tapasztalt nagymértékű fairtáshoz vezettek.

Élet erdő faipar fakitermelés klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Debreczeni Anna
2022. augusztus 7. 06:00 Élet, Támogatói tartalom

És akkor Snoop Dogg megszólalt a borospalackon

Magyarországon a boroscímke nagyrészt még kiaknázatlan kommunikációs felület, pedig itt lehet plusz élményt, a borral kapcsolatos tudást közvetíteni a fogyasztók felé - így a termelő még közvetlenebb kapcsolatot alakíthat ki a vevőkkel.

Fabók Bálint
2022. augusztus 3. 10:52 Élet

Miközben egyre nagyobb gond a vízhiány, egyetlen golfklub túlfogyasztása 25 ezer háztartásnak lenne elég

Arizonában akkora üzlet a golf, hogy az sem zavarja a hatóságot, ha a súlyos vízhiány közepette használnak belőle sokkal többet a klubok, mint amennyire engedélyük van.

Fontos

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.