Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. június 15. 13:54 Élet

Korlátozzák az autóforgalmat Bécsben

Lényegében megegyezés született arról, hogy Bécs belvárosa autómentes lesz – állította a legnagyobb osztrák napilap, a Kronen Zeitung vasárnapi cikkében. A bulvárlap hétfő reggel részleteket is írt arról, hogy hogyan alakulhat át Bécs központja, miután megszerezte az erről szóló, mindössze nyolcoldalas tervezetet.

A kiszivárgott tervek alapján az érintett rész nagyjából Bécs I. kerületével esne egybe, egészen pontosan a Franz-Josefs-Kai és a Ring által határolt nagyjából két négyzetkilométeres területtel (magán a Ringen továbbra is lehetne autózni).


A Ring és a Franz-Josefs-Kai által határolt terület

A tervek alapján némileg túlzott az újság, mivel valójában az átmenő forgalommal számolnának le. Többek között helyi lakosok, taxisok, szállodavendégek vagy áruszállítók továbbra is behajthatnának a belvárosba, ahogy a tömegközlekedés sem állna meg.

A tervezetben szereplő indoklás szerint a korlátozás oka a nagyarányú forgalom és a parkolóhelyek szűkössége. Az egyelőre kérdéses, hogy a változtatás mikor válhat hatályossá, ebben ugyanis nagy szerepe lehet a politikai alkuknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOslo példáján elképzelheted, hogy milyen lenne a sétáló BudapestNem sétálóutcákat építettek és nem tiltották ki az autókat, azok mégis eltűntek a belvárosból. Ha nem is közvetlenül, de rengeteg ötletet lehetne Budapestre szabva átvenni, hogy élhetőbb legyen a város.

A belvárosi forgalom korlátozása ugyanis a tárgyaló felek, azaz a bécsi városvezetés és a közvetlenül érintett I. kerület megegyezésétől függ. A baloldali SPÖ és a Zöldek által vezetett főváros nevében a zöld alpolgármester, Birgit Hebein egyeztet a kerület polgármesterével, Markus Figllel, aki a kormánypárt, a jobboldali ÖVP tagja.

A Kronen szerint a zöldpárti alpolgármester már akár júliustól tesztelné a forgalom korlátozását, Figl viszont megvárná az októberi önkormányzati választást. Ez már jelentős elmozdulás a kerületi polgármester részéről, mivel fél éve még elzárkózott a tárgyalástól. A Kronen szerint azonban a helyi lakosok nagy része támogatná a korlátozásokat, emiatt változhatott meg Figl hozzáállása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy spanyol városból teljesen kitiltották az autókat, és egyáltalán nem bánták megAnnyira élhető lett, hogy növekedni kezdett a népesség, ami a spanyol vidéken is ritkaságnak számít.

A kiszivárgott terveket egyik fél sem kommentálta érdemben a Kronennek. Hebein irodája annyit közölt, hogy az utolsó egyeztetések a héten zajlanak le. A bécsi ÖVP pedig annyit erősített meg, hogy folyamatban van a javaslatok előkészítése.

A múlt héten egy másik, környezetvédelmi szempontból előremutató lépést hoztak meg Ausztriában: az országba induló vagy oda érkező repülőgépekre ezentúl nem lehet 40 eurónál olcsóbban jegyet eladni. Emellett a repülőjegyekre egységes 12 eurós adót vetnek ki, a 350 kilométernél rövidebb járatoknál pedig 30 euró lesz a terhelés. Ráadásul minden olyan repülőjáratot meg kell szüntetni, amely kiváltható egy legfeljebb háromórás vonatúttal, bár az nem egyértelmű, hogy ez csak az osztrák nemzeti légitársaságra vonatkozik-e.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBécsből nem lesznek többé igazán olcsó repülők, és a budapesti járat is megszűnhetNagyon érdekes következményei lettek annak, hogy az osztrák kormány egy zöld programhoz kötötte a nemzeti légitársaság megmentését.

Élet ausztria autómentes autómentes övezet Bécs Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. július 4. 07:47 Élet, Világ

Rengeteg műanyag van a ruhádban, amit borzasztó nehéz újrahasznosítani

Míg a PET-palackok és a papír újrahasznosítása technológiailag már régóta megoldott művelet, a textileké még mindig nem az.

Torontáli Zoltán
2020. július 3. 06:44 Élet

Az otthoni sütés után most mindenki kézműves pékséget akar nyitni

A korábbinál is divatosabb ötlet a mikropékségek nyitása, de túl gyors lett a tempó, és közben a szakértelem visszaszorult.

Torontáli Zoltán
2020. július 1. 17:42 Élet, Világ

Romantikus, környezetvédő, de egyre keresettebb is a vitorlás hajós teherszállítás

Pár álmodozó dolgozik rajta évek óta, de egyre erősebb szubkultúrája van Nyugat-Európában a vitorlás teherhajózásnak, illetve a vitorlással szállított áruk értékesítésének.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.