Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. június 15. 13:54 Élet

Korlátozzák az autóforgalmat Bécsben

Lényegében megegyezés született arról, hogy Bécs belvárosa autómentes lesz – állította a legnagyobb osztrák napilap, a Kronen Zeitung vasárnapi cikkében. A bulvárlap hétfő reggel részleteket is írt arról, hogy hogyan alakulhat át Bécs központja, miután megszerezte az erről szóló, mindössze nyolcoldalas tervezetet.

A kiszivárgott tervek alapján az érintett rész nagyjából Bécs I. kerületével esne egybe, egészen pontosan a Franz-Josefs-Kai és a Ring által határolt nagyjából két négyzetkilométeres területtel (magán a Ringen továbbra is lehetne autózni).


A Ring és a Franz-Josefs-Kai által határolt terület

A tervek alapján némileg túlzott az újság, mivel valójában az átmenő forgalommal számolnának le. Többek között helyi lakosok, taxisok, szállodavendégek vagy áruszállítók továbbra is behajthatnának a belvárosba, ahogy a tömegközlekedés sem állna meg.

A tervezetben szereplő indoklás szerint a korlátozás oka a nagyarányú forgalom és a parkolóhelyek szűkössége. Az egyelőre kérdéses, hogy a változtatás mikor válhat hatályossá, ebben ugyanis nagy szerepe lehet a politikai alkuknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOslo példáján elképzelheted, hogy milyen lenne a sétáló BudapestNem sétálóutcákat építettek és nem tiltották ki az autókat, azok mégis eltűntek a belvárosból. Ha nem is közvetlenül, de rengeteg ötletet lehetne Budapestre szabva átvenni, hogy élhetőbb legyen a város.

A belvárosi forgalom korlátozása ugyanis a tárgyaló felek, azaz a bécsi városvezetés és a közvetlenül érintett I. kerület megegyezésétől függ. A baloldali SPÖ és a Zöldek által vezetett főváros nevében a zöld alpolgármester, Birgit Hebein egyeztet a kerület polgármesterével, Markus Figllel, aki a kormánypárt, a jobboldali ÖVP tagja.

A Kronen szerint a zöldpárti alpolgármester már akár júliustól tesztelné a forgalom korlátozását, Figl viszont megvárná az októberi önkormányzati választást. Ez már jelentős elmozdulás a kerületi polgármester részéről, mivel fél éve még elzárkózott a tárgyalástól. A Kronen szerint azonban a helyi lakosok nagy része támogatná a korlátozásokat, emiatt változhatott meg Figl hozzáállása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy spanyol városból teljesen kitiltották az autókat, és egyáltalán nem bánták megAnnyira élhető lett, hogy növekedni kezdett a népesség, ami a spanyol vidéken is ritkaságnak számít.

A kiszivárgott terveket egyik fél sem kommentálta érdemben a Kronennek. Hebein irodája annyit közölt, hogy az utolsó egyeztetések a héten zajlanak le. A bécsi ÖVP pedig annyit erősített meg, hogy folyamatban van a javaslatok előkészítése.

A múlt héten egy másik, környezetvédelmi szempontból előremutató lépést hoztak meg Ausztriában: az országba induló vagy oda érkező repülőgépekre ezentúl nem lehet 40 eurónál olcsóbban jegyet eladni. Emellett a repülőjegyekre egységes 12 eurós adót vetnek ki, a 350 kilométernél rövidebb járatoknál pedig 30 euró lesz a terhelés. Ráadásul minden olyan repülőjáratot meg kell szüntetni, amely kiváltható egy legfeljebb háromórás vonatúttal, bár az nem egyértelmű, hogy ez csak az osztrák nemzeti légitársaságra vonatkozik-e.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBécsből nem lesznek többé igazán olcsó repülők, és a budapesti járat is megszűnhetNagyon érdekes következményei lettek annak, hogy az osztrák kormány egy zöld programhoz kötötte a nemzeti légitársaság megmentését.

Élet ausztria autómentes autómentes övezet Bécs Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.