Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. június 15. 13:54 Élet

Korlátozzák az autóforgalmat Bécsben

Lényegében megegyezés született arról, hogy Bécs belvárosa autómentes lesz – állította a legnagyobb osztrák napilap, a Kronen Zeitung vasárnapi cikkében. A bulvárlap hétfő reggel részleteket is írt arról, hogy hogyan alakulhat át Bécs központja, miután megszerezte az erről szóló, mindössze nyolcoldalas tervezetet.

A kiszivárgott tervek alapján az érintett rész nagyjából Bécs I. kerületével esne egybe, egészen pontosan a Franz-Josefs-Kai és a Ring által határolt nagyjából két négyzetkilométeres területtel (magán a Ringen továbbra is lehetne autózni).


A Ring és a Franz-Josefs-Kai által határolt terület

A tervek alapján némileg túlzott az újság, mivel valójában az átmenő forgalommal számolnának le. Többek között helyi lakosok, taxisok, szállodavendégek vagy áruszállítók továbbra is behajthatnának a belvárosba, ahogy a tömegközlekedés sem állna meg.

A tervezetben szereplő indoklás szerint a korlátozás oka a nagyarányú forgalom és a parkolóhelyek szűkössége. Az egyelőre kérdéses, hogy a változtatás mikor válhat hatályossá, ebben ugyanis nagy szerepe lehet a politikai alkuknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOslo példáján elképzelheted, hogy milyen lenne a sétáló BudapestNem sétálóutcákat építettek és nem tiltották ki az autókat, azok mégis eltűntek a belvárosból. Ha nem is közvetlenül, de rengeteg ötletet lehetne Budapestre szabva átvenni, hogy élhetőbb legyen a város.

A belvárosi forgalom korlátozása ugyanis a tárgyaló felek, azaz a bécsi városvezetés és a közvetlenül érintett I. kerület megegyezésétől függ. A baloldali SPÖ és a Zöldek által vezetett főváros nevében a zöld alpolgármester, Birgit Hebein egyeztet a kerület polgármesterével, Markus Figllel, aki a kormánypárt, a jobboldali ÖVP tagja.

A Kronen szerint a zöldpárti alpolgármester már akár júliustól tesztelné a forgalom korlátozását, Figl viszont megvárná az októberi önkormányzati választást. Ez már jelentős elmozdulás a kerületi polgármester részéről, mivel fél éve még elzárkózott a tárgyalástól. A Kronen szerint azonban a helyi lakosok nagy része támogatná a korlátozásokat, emiatt változhatott meg Figl hozzáállása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy spanyol városból teljesen kitiltották az autókat, és egyáltalán nem bánták megAnnyira élhető lett, hogy növekedni kezdett a népesség, ami a spanyol vidéken is ritkaságnak számít.

A kiszivárgott terveket egyik fél sem kommentálta érdemben a Kronennek. Hebein irodája annyit közölt, hogy az utolsó egyeztetések a héten zajlanak le. A bécsi ÖVP pedig annyit erősített meg, hogy folyamatban van a javaslatok előkészítése.

A múlt héten egy másik, környezetvédelmi szempontból előremutató lépést hoztak meg Ausztriában: az országba induló vagy oda érkező repülőgépekre ezentúl nem lehet 40 eurónál olcsóbban jegyet eladni. Emellett a repülőjegyekre egységes 12 eurós adót vetnek ki, a 350 kilométernél rövidebb járatoknál pedig 30 euró lesz a terhelés. Ráadásul minden olyan repülőjáratot meg kell szüntetni, amely kiváltható egy legfeljebb háromórás vonatúttal, bár az nem egyértelmű, hogy ez csak az osztrák nemzeti légitársaságra vonatkozik-e.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBécsből nem lesznek többé igazán olcsó repülők, és a budapesti járat is megszűnhetNagyon érdekes következményei lettek annak, hogy az osztrák kormány egy zöld programhoz kötötte a nemzeti légitársaság megmentését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet ausztria autómentes autómentes övezet Bécs Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Ha nem fordul a trend, vagy nem lép közbe a jegybank, akkor a balatoni szállásadók és lángosozók dörzsölhetik a tenyerüket.

Torontáli Zoltán
2024. június 4. 13:04 Adat, Élet

Áruk helyett élményeket veszünk, és ez most jól jön a gazdaságnak

Az ipar gyengélkedését a szolgáltatószektor ellensúlyozza, vélhetően a kormány örömére.

Torontáli Zoltán
2024. június 3. 15:06 Adat, Élet

Nem a több munkaóra biztosítja a nagyobb gazdasági teljesítményt

Magasabb egy főre jutó GDP-hez jellemzően kevesebb munkaóra társul az unióban, de az összefüggés persze nem ok-okozati, hanem valószínűleg szerkezeti.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.