Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. június 15. 13:54 Élet

Korlátozzák az autóforgalmat Bécsben

Lényegében megegyezés született arról, hogy Bécs belvárosa autómentes lesz – állította a legnagyobb osztrák napilap, a Kronen Zeitung vasárnapi cikkében. A bulvárlap hétfő reggel részleteket is írt arról, hogy hogyan alakulhat át Bécs központja, miután megszerezte az erről szóló, mindössze nyolcoldalas tervezetet.

A kiszivárgott tervek alapján az érintett rész nagyjából Bécs I. kerületével esne egybe, egészen pontosan a Franz-Josefs-Kai és a Ring által határolt nagyjából két négyzetkilométeres területtel (magán a Ringen továbbra is lehetne autózni).


A Ring és a Franz-Josefs-Kai által határolt terület

A tervek alapján némileg túlzott az újság, mivel valójában az átmenő forgalommal számolnának le. Többek között helyi lakosok, taxisok, szállodavendégek vagy áruszállítók továbbra is behajthatnának a belvárosba, ahogy a tömegközlekedés sem állna meg.

A tervezetben szereplő indoklás szerint a korlátozás oka a nagyarányú forgalom és a parkolóhelyek szűkössége. Az egyelőre kérdéses, hogy a változtatás mikor válhat hatályossá, ebben ugyanis nagy szerepe lehet a politikai alkuknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOslo példáján elképzelheted, hogy milyen lenne a sétáló BudapestNem sétálóutcákat építettek és nem tiltották ki az autókat, azok mégis eltűntek a belvárosból. Ha nem is közvetlenül, de rengeteg ötletet lehetne Budapestre szabva átvenni, hogy élhetőbb legyen a város.

A belvárosi forgalom korlátozása ugyanis a tárgyaló felek, azaz a bécsi városvezetés és a közvetlenül érintett I. kerület megegyezésétől függ. A baloldali SPÖ és a Zöldek által vezetett főváros nevében a zöld alpolgármester, Birgit Hebein egyeztet a kerület polgármesterével, Markus Figllel, aki a kormánypárt, a jobboldali ÖVP tagja.

A Kronen szerint a zöldpárti alpolgármester már akár júliustól tesztelné a forgalom korlátozását, Figl viszont megvárná az októberi önkormányzati választást. Ez már jelentős elmozdulás a kerületi polgármester részéről, mivel fél éve még elzárkózott a tárgyalástól. A Kronen szerint azonban a helyi lakosok nagy része támogatná a korlátozásokat, emiatt változhatott meg Figl hozzáállása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy spanyol városból teljesen kitiltották az autókat, és egyáltalán nem bánták megAnnyira élhető lett, hogy növekedni kezdett a népesség, ami a spanyol vidéken is ritkaságnak számít.

A kiszivárgott terveket egyik fél sem kommentálta érdemben a Kronennek. Hebein irodája annyit közölt, hogy az utolsó egyeztetések a héten zajlanak le. A bécsi ÖVP pedig annyit erősített meg, hogy folyamatban van a javaslatok előkészítése.

A múlt héten egy másik, környezetvédelmi szempontból előremutató lépést hoztak meg Ausztriában: az országba induló vagy oda érkező repülőgépekre ezentúl nem lehet 40 eurónál olcsóbban jegyet eladni. Emellett a repülőjegyekre egységes 12 eurós adót vetnek ki, a 350 kilométernél rövidebb járatoknál pedig 30 euró lesz a terhelés. Ráadásul minden olyan repülőjáratot meg kell szüntetni, amely kiváltható egy legfeljebb háromórás vonatúttal, bár az nem egyértelmű, hogy ez csak az osztrák nemzeti légitársaságra vonatkozik-e.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBécsből nem lesznek többé igazán olcsó repülők, és a budapesti járat is megszűnhetNagyon érdekes következményei lettek annak, hogy az osztrák kormány egy zöld programhoz kötötte a nemzeti légitársaság megmentését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet ausztria autómentes autómentes övezet Bécs Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.