Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. június 15. 15:43 Élet

Kínzó kérdés az egyetemeken, hogy vissza merjenek-e állni a személyes oktatásra ősszel

Márciusban még ideiglenes intézkedésnek tűnt az egyetemi kampuszok kiürítése, mostanra azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy sok helyen a következő tanév sem folyhat a szokásos mederben. Világszerte számos felsőoktatási intézmény fontolgatja a jelenléti oktatás teljes visszaállításának halasztását attól tartva, hogy az őszi félévvel a járvány második hulláma is elérkezik.

Sok egyetemen megmaradhat az online képzés

Több nagy hírű egyetem már elköteleződni látszik a digitális oktatás legalább részben történő fenntartása mellett. A Cambridge-i Egyetemen például a nagy előadásokat az interneten keresztül tartják majd az oktatók, csak a kisebb csoportos foglalkozások lesznek megtarthatók személyesen – igaz, az elitegyetem kurzuskínálatának jelentős részét a kis létszámú gyakorlatok adják. A nagy hírnevű intézmények közül a kanadai McGill Egyetem viszont jelen állás szerint az órák nagyját távoktatásban tartja majd, és a vele egy városban működő Montreali Egyetem is hasonló tervekkel készül őszre.

Az Egyesült Államokban a Kaliforniai Állami Egyetem*California State University jelentette be először a diákjainak, hogy ősztől az interneten folytatódik a tanítás. A döntésben szerepet játszott többek között az intézmény mérete is, a közel félmilliós hallgatói létszám miatt az egyetem vezetősége különösen óvatos a jelenléti oktatás kérdésében. Bár a döntés május eleji meghozatalakor több szakértő is úgy vélte, hogy a kaliforniai példát az amerikai egyetemek nagy része követi majd, egy felsőoktatási szaklap felmérése szerint erre egyelőre nem került sor, a vizsgált 870 intézmény kétharmada személyes oktatást tervez őszre.

 

 

Nem elhanyagolható a hibrid, vagyis a személyes és online oktatást párhuzamosan tervező intézmények száma sem – ez a megoldás a legjelentősebb amerikai egyetemek között is előfordul. A kurzusok személyes és online megtartása azonban rendkívül komoly többletterhet ró az intézményekre, amelyek mindeközben súlyos gazdasági kérdésekkel is szembesülnek. A tandíjakból és a támogatásokból származó bevételek többnyire ugyanis a hallgatók létszámához kötődnek, és közülük a külföldiek jellemzően többletbevételt hoznak az egyetemeknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan olyan egyetem, ahol négyszeresére nőtt a terhelés a távoktatás miattRengeteg munka és még mindig sok kétség jellemzi a márciusban távoktatásra váltó főiskolák és egyetemek működését, de az átállás meglepően sikeres volt.

A külföldi hallgatók miatt még nehezebb a döntés

Márpedig a nemzetközi hallgatók számára is nyitott, személyes jelenlétet igénylő képzések egyrészt jelentős járványügyi kockázatot okoznak a fogadó országoknak, másrészt a külföldi diákok meglehetősen nehéz helyzetbe kerülhetnek a koronavírussal kapcsolatos óvintézkedések miatt. Erre részben rávilágít például az első Magyarországon regisztrált COVID-19-fertőzöttek esete is: az országban először iráni hallgatók körében mutatták ki a fertőzést, akik közül többet vitatott körülménye között kiutasítottak a hatóságok. És érdemes felidézni az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison meglehetősen ellenséges kijelentéseit is a járvány idején az országban maradt külföldi hallgatókkal szemben.

A külföldi diákoknak tehát mérlegelniük kell, hogy tudják-e vállalni egy váratlan, de kényszerű hazautazás költségeit és az ezzel kapcsolatos bizonytalanságokat, illetve az alkalmazkodást egy számukra idegen ország rendkívüli járványügyi intézkedéseihez, ha a szakjukon személyes képzés zajlik majd. Ha marad a távoktatás, akkor pedig – minden hallgatót érintő – kérdés, hogy hátrányt okoz-e az órák szokásostól eltérő menete és minősége, a tanuláson túli egyetemi programok elmaradása vagy átalakulása.

Végső soron akár a tandíj csökkentésének vagy visszafizetésének lehetősége is felvetődhet, amire már volt példa az elmúlt hetekben: a Liverpooli Egyetem egyik hallgatója nyújtott be petíciót az Egyesült Királyságban a tandíjak visszatérítését kérve. Hasonló ellenállás a harvardi diákok körében is kialakult a távoktatással szemben, az amerikai egyetemen közel 700 aláíró kérte az őszi félév halasztását, amennyiben a személyes óralátogatás nem lesz megvalósítható.

A magyar egyetemeket is erősen érinti a probléma

Bár Magyarországon még egyetlen felsőoktatási intézmény sem kötelezte el magát a szokásostól eltérő tanrend őszi fenntartása mellett, a kérdés napirenden van. (Május 18-tól egyébként kinyithattak az intézmények, erről mindenhol a dékán dönthetett.) Már csak azért is, mert a magyar felsőoktatásban is több tízezer külföldi vesz részt, akik a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően Magyarországon is magasabb tandíjakat fizetnek a hazai társaiknál. Például a Semmelweis Egyetem nemzetközi diákok körében meglehetősen népszerű általános orvosi szakán a 2019-ben beiratkozó külföldiek 9100 dolláros (tavalyi átlagárfolyamon számolva 2,6 millió forintos) tandíjat fizetnek félévenként, míg az önköltséges magyar nyelvű képzésen résztvevő hallgatók ennek nagyjából a felét fizetik csak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár minden nyolcadik egyetemista külföldi, nem is működne nélkülük a magyar felsőoktatásTöbb vidéki város is van, ahol már a helyi gazdaságban is fontos csoportot alkotnak a külföldi hallgatók. Sajnos csak egy kiemelkedően népszerű területre jönnek.

Az intézményeket egyelőre leginkább a bizonytalanság jellemzi; akad olyan brit egyetem is, ahol nemcsak a képzés rendjén gondolkodnak, hanem bizonyos szakoknál az őszi évkezdés januárra történő elhalasztását is fontolgatják. Sok egyetem még halogatja a végső elhatározást, közöttük az Egyesült Államok nyolc elit egyetemét*Brown Egyetem
Columbia Egyetem
Cornell Egyetem
Dartmouth College
Harvard Egyetem
Princeton Egyetem
University of Pennsylvania
Yale Egyetem
 tömörítő Ivy Leauge tagjai is, a döntést többnyire júliusra ígérik – várhatóan a rendkívüli keretek között zajló vizsgaidőszak lezárultával a magyar főiskolák és egyetemek is állást foglalnak ekkorra az őszi félév lebonyolításával kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTartósan átalakítja a koronavírus a magyar felsőoktatást, és ez akár jó is lehetVannak műfajok, ahol nem működik, de az előadásoknál bevált az egyetemeknek a távoktatás. Hallgatók és oktatók is felvetették, hogy a járvány után sem kellene visszaállni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egyetem koronavírus külföldi diákok távoktatás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.