Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. május 2. 17:00 Élet

Mi történik a fertőző kórházi hulladékkal?

Az elmúlt hetekben érezhetően megnőtt az érdeklődés a Zöld Zóna Környezetvédelmi Kft. iránt, amely a hulladékgazdálkodás egyik speciális részével, az egészségügyben keletkező veszélyes hulladékkal foglalkozik. “Nagyon sok telefonunk van a kórházakból, kérdeznek minket, hogy mit hogyan csináljanak. Érzem, hogy előtérbe került a veszélyes hulladékok gyűjtése” – mondta a cég ügyvezetője, Kerekes János.

A fertőzésveszély miatt mindig is különös jelentősége volt a kórházakban képződő veszélyes hulladék kezelésének. Lényegében a vérrel vagy váladékkal szennyezett anyagokról van szó, mint például a használt kötszer, tampon, tű fecskendő, szike vagy éppen lepedő. A kórházak fertőző osztályain pedig minden hulladék veszélyes, egy betegnek bevitt baracklé csomagolása is.

A koronavírus miatt ugyanilyen veszélyes hulladéknak minősülnek a maszkok, kesztyűk és egyéb védőfelszerelések is. A mostani járvány hatására az esetlegesen fertőzött hulladékok kezelésére a kórházak igyekeznek az eddigieknél is jobban figyelni.

“Még mindig volt olyan kórház, ahol nem zárt térben gyűjtötték a veszélyes hulladékot, most azonban ott is változtattak”

– mondta Kerekes.

A Zöld Zóna Kft. 1994 óta működik, és a kezdetektől az egészségügyi hulladék szállításával és ártalmatlanításával foglalkozik. Ez egy nagyon szűk és speciális piac. A Zöld Zónán kívül mindössze egy cég, a Septox Kft. foglalkozik kizárólag ezzel a szegmenssel Magyarországon (a koronavírusos betegeket elsődlegesen ellátó Szent László Kórházat ők szolgálják ki, de nem kívántak nyilatkozni). Rajtuk kívül még három cég van jelen a piacon, ők azonban mással is foglalkoznak. Az egészségügyi veszélyes hulladékok piaca amiatt is különleges, mert néhány magánintézmény mellett döntő többségében közbeszerzéseken tudnak megrendeléseket szerezni.

Védőfelszerelését kidobó francia ápoló Párizsban. A kép illusztráció. Fotó: AFP

Kerekes János szerint a 2018-ban 320 millió forintos árbevételű Zöld Zóna nagyjából a piac harminc százalékát fedi le, az ország számos kórházának veszélyes hulladékát kezelik Hódmezővásárhelytől Csornáig. A szállítás mellett ők biztosítják a gyűjtőedényeket is a kórházaknak. Ezek lehetnek speciális műanyagzacskók a textileknek, műanyag dobozok a tűk számára vagy zárható badellák a műtét során eltávolított szerves anyagoknak.

“Régen voltak olyan hulladékos zsákok, amelyek úgy néztek ki, mint a sündisznó a kilógó szikék, ollók, tűk miatt” – festette le Kerekes, hogy miért van szükség különböző gyűjtőedényekre. A hulladékot a kórház alkalmazottai gyűjtik be, és dobják ki a zárt térben elhelyezett, 770 literes gyűjtőkonténerekbe. A zárt helyiségre leginkább a macskák és a használt tűk után kutató droghasználók miatt van szükség.

Az egészségügyi hulladék azért is különbözik a többi veszélyes hulladéktól, mert 48 órán belül el kell szállítani a gyűjtőhelyekről, bár hűtve lehet 30 napig tárolni. A nagyobb kórházaknál így kétnaponta gyűjtik be a Zöld Zóna szállítói az összegyűlt szemetet, amelyet a ritkábban felkeresett kisebb egészségügyi intézmények pedig jellemzően hűtőben tárolják. Értelemszerűen nincs üresjárat, karácsonykor ugyanolyan ütemben kell menni a hulladékért, a beosztás például már most megvan decemberre.

Veszélyes hulladékot elhelyező dolgozó egy olasz kórházban. A kép illusztráció. Fotó: AFP

A cég öt autóval járja a kórházakat, napi átlagosan öt tonna szemetet gyűjtenek be összesen. Ezt a budapesti Nyírő Gyula Kórház területén lévő telephelyükre viszik. Ahogy egy kukásautónál, a konténer automatikus megemelésével öntik be a hulladékot a fertőtlenítő berendezésbe. A hulladék csomagolásához tehát egyszer sem érnek hozzá a cég alkalmazottai. A hulladékot először a már lezárt berendezésben ledarálják, majd 138 Celsius-fokos gőzzel fertőtlenítik 12-15 percen keresztül. Az eljárás során kommunális hulladékká változik a begyűjtött anyag, amit egy Budapest-közeli lerakóba visznek.

Kerekes szerint ugyan “most mindenki meg van ijedve” körülötte, de a munkamenetükön nem változtat a mostani járványhelyzet. Az egészségügyi hulladék fertőzésveszélye miatt eddig is kesztyűvel, maszkban, fertőtlenítővel felszerelve szállítottak. “Komolyabb betegséget soha nem is kaptak el a dolgozóink” – mondta.

A forgalmuk pedig egyenesen csökkent az elmúlt hetekben a kórházak kiürítése miatt. “Drasztikusan lecsökkent a hulladékmennyiség, mivel a vírus miatt nincs annyi beteg” – mondta Kerekes, aki szerint 30-40 százalékos a csökkenés. Ebben az is szerepet játszik, hogy főleg olyan vidéki kórházakat szolgálnak ki, ahol alacsony számban kezelnek koronavírusos betegeket. Külön jelölve gyűjtik a koronavírussal kapcsolatos hulladékot, amelynek a mennyisége sokáig elhanyagolható volt, de az elmúlt napokban „rendesen elindult” a mennyiség növekedése.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egészségügy hulladék koronavírus veszélyes hulladék Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.