Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2020. március 8. 19:12 Élet

Már születés előtt érdemes elkezdeni a gyerekek felzárkóztatását

Az már általánosan elfogadott az oktatással foglalkozó szakemberek szerint, hogy minél korábban kezdenek el foglalkozni a gyerekekkel, annál nagyobb a hatása. Sok program ezért foglalkozik már óvodás korban a felzárkóztatással. Ráadásul a korai beavatkozások általában olcsóbbak is, ezért sokkal nagyobb a megtérülésük. De mi lenne, ha már születés előtt elkezdenék az esélyek kiegyenlítését? Beenish Amir közgazdász annak jár utána, hogy milyen hatással van a gyerekek teljesítményére, ha az anyjuk a várandósság alatt nem táplálkozik kiegyensúlyozottan.

A nem megfelelő táplálkozás azonban sok más tényezővel is összefügghet, ami egyébként is befolyásolja a gyerekek esélyeit. Ezért olyan helyzetet kerestek, ahol külső hatás miatt nem tudnak megfelelően táplálkozni a várandós nők, így olyan nőket vizsgált, akik tartják a Ramadánt. Ebben az esetben csak a véletlennek köszönhető, hogy a vallásos böjtölés egybeesik-e a várandóssággal vagy sem.

Amir 2003-2005 között figyelt meg több, mint 10 ezer muszlim gyereket Pakisztánban, akikről születési dátum alapján tudta eldönteni, hogy a terhességbe beleesett-e a Ramadán időszakra. Arra nem volt adat, hogy melyik édesanya tartotta valóban a böjtöt ebben az időszakban, mivel a várandósoknak nem kötelező tartania, de a nők 90 százaléka felmérések szerint ilyen esetben is böjtöl, ezért az eredmények valójában jó közelítés a valódi hatáshoz, bár kicsit alul méri azt.

A születési dátumon kívül hozzáférése volt a gyerekek iskolai teljesítményéhez, kifejezetten az angol, urdu és a matek eredményeket használta a teljesítmény mérésére. Továbbá kontrollálni tud a szülők végzettségére, társadalmi és gazdasági helyzetére, az iskola minőségére és még a tanárok hatására is.

Az eredményei azt mutatják, hogy valóban van hatása a gyerek teljesítményére annak, ha a várandósság ideje a Ramadánnal egy időpontba esik.

Mind a három tárgyból rosszabbul teljesítettek azok a gyerekek, akiknek a várandósság korai fázisába esett a Ramadán.

Érdekes módon ha a harmadik hónap után böjtölt az édesanya, annak nem volt hatása a gyerek későbbi teljesítményére.

Ennek az a magyarázata, hogy magzati fejlődés szempontjából az első trimeszter a legfontosabb és a sejtek és a szervek kifejlődésére ebben az időszakban tudnak nagy hatással lenni külső tényezők. A szerző azt is kiemeli, hogy magasabb végzettségű nők körében gyakoribb, hogy nem tartják a Ramadánt, amikor várandósak. Ez valószínűleg azért is lehet, mert ők jobban tisztában vannak azzal, hogy ez káros hatással lehet a gyermekre.

Sokan viszont nem tudják, hogy a böjtölés bármilyen hatással is lehet a születendő gyerekre.

A szerző szerint a böjtölés hatásából általános következtetéseket is le lehet vonni. Bár sok vallásban van böjti időszak, nem csak arra kell felhívni a figyelmet, hogy ilyenkor fokozottan figyeljenek a várandós nők a megfelelő táplálkozásra. Kormányzati szinten is fontos lenne, hogy támogassák a rászoruló családokat, hogy megfelelő körülmények között tudjanak gondoskodni a születendő gyerekről. Más felzárkóztató intézkedésekhez képest viszonylag olcsón lehetne étkezési támogatást nyújtani azoknak a nőknek, akiknek szükséges és ezzel már korai szakaszban segítenek a gyerekeknek, hogy ne induljanak eleve hátrányból, ami akár felnőtt koráig kísérheti őket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet családi támogatás felzárkózás gyerekek oktatás szülés táplálkozás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.