Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 21. 07:58 Élet

Nehezített pálya lesz a következő metrópótlás

Eddig mind a két alkalommal közlekedési káoszt jósoltak az aktuális metrófelújítás kezdetére, de ez szerencsére elmaradt, a pótlóbuszok, illetve az alternatív eljutási lehetőségek együttesen helyettesíteni tudták a 3-as metró északi, majd idén áprilistól a déli szakaszát. A következő fázis azonban ebből a szempontból is nehezebbnek ígérkezik.

A metró középső, Lehel tér és Nagyvárad tér közötti szakaszának felújításáról szóló szerződést november 27-én írták alá. Ennek értelmében jövő márciusban a munka az Arany János utcai és a Ferenciek terei állomások felújításával kezdődik, majd júliustól a Corvin negyednél és a Semmelweis Klinikáknál is bontókalapácsot ragadnak a tenderen 86,6 milliárdos ajánlattal*Tartalékkerettel együtt 90,9 milliárd. győztes Swietelsky Építő Kft. munkatársai és alvállalkozói. Újdonság a korábbiakhoz képest, hogy a metró közben ezeken a szakaszokon közlekedik, csak nem áll meg az említett állomásokon.

A tervek szerint a középső szakasz lezárása, illetve a fennmaradó állomások felújítása csak azt követően kezdődik el 2020 végén, hogy a metró déli szakaszán újraindul a forgalom. (Kivéve a szakaszok határpontját adó Lehel téri és Nagyvárad téri állomásokat, amelyek az utolsó ütemben, 2022-ben újulhatnak meg.)

A hivatalos kommunikáció erről nem szólt, de valószínűleg részben azért alakították így a menetrendet, hogy csökkentsék a késés kockázatát, részben pedig azért, mert így könnyebb megoldani a buszos pótlást. A BKK és a BKV G7-nek küldött tájékoztatása szerint a lezárt állomások kiszolgálását lokális pótlásokkal fogják biztosítani, és a szükséges járműveket előreláthatólag a BKV meglévő flottája adja majd.

Ez várható tehát akkor, ha minden a tervek szerint alakul, erre azonban nem érdemes mérget venni. Már korábban is megjelentek olyan cikkek, amelyek szerint

nem reális a déli szakaszon 2020 végi átadással számolni, a kivitelezők csak 2021 őszére végeznek a munkákkal.

Ezt megerősítette a G7-nek egy a felújításra rálátó, névtelenséget kérő forrás is, aki szerint ennek két fő oka van. Az egyik, hogy sokáig nem igazán voltak összehangolva a különböző munkafázisok, márpedig a felújításon sok cég dolgozik alvállalkozóként, és ha nincs köztük koordináció, az csúszásokhoz vezet. Állítólag a szervezetlenség mostanra nagyjából megszűnt, de az eddigi késéseket már nem lehet behozni. A másik ok forrásunk szerint abból fakad, hogy az adott szakasz lezárása előtt nem lehet teljes körűen felmérni, milyen állapotok fogadják majd a kivitelezőket. „Ha az ember kibont egy falat, soha nem lehet tudni, hogy mi lesz mögötte szigetelési vagy statikai szempontból” – fogalmazott az illető. Így a tervek sem lehetnek igazán pontosak, új tervekhez új engedélyeket is be kell szerezni, az ilyen változások pedig idő-, pénz- és technológiaigényesek.

Ebben az esetben adná magát, hogy halasszák el a középső szakasz felújítását, de ez nem igazán járható út. A 3-as metró felújítására nagy nehezen megszerzett uniós forrásokat*172,7 milliárd forint ugyanis csak 2023-ig lehet felhasználni: 2023. december 31. után már nem lehet a 2014-2020-as támogatási ciklus keretében számlákat benyújtani. A jelenlegi tervek szerint a felújítás 2022 végén fejeződik be, de a korábbi tapasztalatok szerint érdemes tartalék időt hagyni. Ha nem akarnak kockáztatni, akkor is el kell kezdeni jövő év végén az alagútlezárással járó munkát, ha még nem indul újra a forgalom a déli szakaszon.

Ez viszont a pótlással kapcsolatos számításokat is felborítja.

A BKV megjegyzése, miszerint a pótlást saját járműparkkal oldja meg, ugyanis az egyes állomások lezárása miatti lokális pótlásra vonatkozik. A metrópótló járatok derékhadát jelenleg az Inter Tan-Ker Zrt. 54 Mercedes-Benz Conecto csuklós busza teszi ki. (A szerződés szerint 50 darabos flottát kell kiállítani, a tartalékjárművek számát a vállalkozó határozza meg.) Az üzemeltetéshez a BKV adja az üzemanyagot és a sofőröket, minden mást (például szerviz, biztosítás) az Inter Tan-Ker.

Az eredetileg 2015-ben megkötött szerződés két évvel ezelőtti módosítása szerint a flotta éves hasznos futásteljesítménye 4,125 millió kilométer lehet, amely opcionálisan még 5 százalékkal bővíthető. A BKV tájékoztatása szerint a metró déli szakaszának buszos pótlása évi 3,5 millió kilométeres teljesítményt igényel. Ez nem jelenti azonban azt, hogy csak a csuklós Mercedesek közlekednek, és nincs is benne az Inter Tan-Ker szerződésében, hogy a buszai csak a metrópótlásban vehetnének részt.

Az alapterv nyilván az, hogy a déli szakasz átadását követően ezek a buszok átkerülnek a középső részre, ami a szerződésbe bőven beleférne, hiszen az 2024. április végéig szól. Ám mint az előbbi számokból látszik, ha lesz olyan időszak, amikor mindkét szakasz egyszerre lesz lezárva, akkor nem lehet belőle a szükséges pluszteljesítményt kifacsarni. A középső szakaszon ugyanis az említett 3,5 millió kilométernél valószínűleg nagyobb éves futásteljesítmény kell majd a pótláshoz.

Ebben az esetben vagy újabb külsős szerződéssel, vagy járművek megvásárlásával kellene felkészülni a párhuzamos felújítás időszakára. A szükséges mennyiségben ennek jelentős a forrásigénye, de új közbeszerzést legalább nem igényelne: az Inter Traction Electrics Kft. jövő februárig 20 csuklós Mercedes Benz Conectót szállít le a BKV-nak, darabonként jelenlegi árfolyamon (eurós a szerződés) körülbelül 108 millió forintért, de 80 darabos opciót is lehívhat a BKV. Ez pedig már elég lenne a középső szakasz pótlásához.

Emellett persze forgalomtechnikailag is meg kell szervezni a folyamatot, de eddig ezt sikerült megoldani. Persze nem ártana, ha még a pótlás előtt felújítanák a buszok számára kijelölt utakat, mert akkor kevésbé mennének tönkre a nagy terheléstől, akárcsak maguk a járművek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMikor szabadulunk meg a füstokádó városi buszoktól?Csak Budapestre négyféle szerződéstípussal érkeztek új buszok 2010 óta, de még így is rengeteg környezetszennyező jármű szállít utasokat, akárcsak sok vidéki városban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet 3-as metró autóbusz bkk bkv inter tan-ker metrópótlás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.