Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2019. december 5. 12:45 Élet

Száznaponta visszaküldik a matracot, csak hogy ne kelljen érte fizetni

Az Egyesült Államokban az utóbbi időben felfutóban van az online matracvásárlás. Az e-kereskedők kedvező áraik mellett máshogy is próbálják magukhoz édesgetni a potenciális vásárlókat: különösen népszerű lett az utóbbi időben, hogy a megvásárolt matracot a vásárlást követően akár egy évig indoklás nélkül, ingyenesen vissza lehet váltani. A Wall Street Journal cikke szerint ugyanakkor egyre többen álltak rá arra, hogy ezt az akciót arra használják, hogy teljes egészében elkerüljék a matracvásárlást.

A lap Karan Bin, a Slack nevű techcég alkalmazottjának történetét hozza példának. Bin 2016-ban költözött New Yorkba, nem tudta, hogy pontosan meddig marad a városban, viszont gyorsan és olcsón szereznie kellett egy matracot.

15 hónap alatt összesen 5 matracon aludt: mindegyiket visszavitette még az ingyenes próbaidő lejárta előtt, és visszakapta a teljes vételárat.

Bin azt mondta, eredetileg nem akart rendszert csinálni a dologból, de aztán az ideiglenes megoldásból permanens lett. A cikk szerint ebből lett mára szokás az amerikai piacon.

A kiskapu kihasználásához ugyanakkor odafigyelésre és fegyelmezett életvezetésre van szükség. A 26 éves adattudós, Lily Liu-Krason története bizonyítja, hogy ennek hiányában könnyen olyan matrac tulajdonosává válhat valaki, amit nem is igazán kedvel. Liu-Krasonnal egy kollégája tanácsolta, hogy olyan matracot vegyen, amit ingyenesen és indoklás nélkül vissza lehet küldeni.

Liu-Krason az egyik nagy online bolt, a Casper 100 napos akcióját kihasználva vett 800 dollárért egy matracot, amit még aznap ki is szállítottak. Csakhogy annak ellenére is elfelejtette időben visszaküldeni, hogy három figyelmeztetést is beállított a naptárában az ingyenes próbaidőszak lejárta előtt.

A hasonló helyzetek elkerülése érdekében Karan Bin külön Excel-táblát kezdett vezetni a matracairól. Egy alkalommal még 100 dolláros nyereséget is realizált az egyik vásárlásán, ugyanis a visszaváltáskor a matrac eredeti árát térítették vissza, Bin pedig akciósan vette a matracot. Olyan eset is volt viszont, amikor összekeverte, hogy mikor járnak le az ingyenes próbaidőszakok, és hirtelen két matraca lett, ezért az újat bontatlanul visszaküldte.

Bin egy ideje leállt a matraccserélgetéssel, mert egy olyan manhattani lakásba költözött, ahova nehezebb megszervezni a kiszállítást anélkül, hogy otthon legyen, de arra készül, hogy jövőre újrakezdi a kiskapuzást.

Ez a jelenség fenntarthatósági kérdéseket is felvet.

Az új matracokat áruló kereskedők ugyanis jellemzően nem a másodpiacon adják el a visszaküldött matracokat, hanem jótékonysági célra ajánlják fel, vagy újrahasznosítással foglalkozó cégeknek adják. Rosszabb esetben a szeméttelepre kerülnek az alig használt matracok.

Az online matracvásárlás – és ezzel együtt az ingyenes próbaidőszakkal való trükközés – az Egyesült Államokban 2015-ben futott fel. Ekkorra lett nagyon népszerű a Casper és a Tuft & Needle, és ekkorra jelentek meg tömegesen ezeknek a webshopoknak a kópiái.

Az online boltok népszerűsége pont annak tudható be, hogy az ingyenes kiszállítás és a próbaidő megspórolta a vásárlóknak, hogy a boltba kelljen menni a matracvásárláshoz. Michael Magnuson, a GoodBed.com alapítója a lapnak azt mondta, az elmúlt három évben 50 új e-kereskedő oldal jött létre, így jelenleg nagyjából 175 cég közül lehet válogatni.

A Tuft & Needle-t tulajdonló cég, a Serta Simmons Bedding szóvivője azt mondta, a vásárlóik 95 százaléka megtartja a matracokat a 100 napos próbaidő lejárta után is, tehát nagy többségüknek „nem a rendszer kijátszása a célja”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre divatosabbá válik a munkahelyi szunyókálásOlyan sokan nem alszanak eleget éjszakánként, hogy a cégek is jobban járnak, ha hagyják egy kicsit napközben aludni a dolgozóikat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet ágy amerikai egyesült államok online kereskedelem próbaidőszak trükközés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.