Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. augusztus 10. 16:03 Élet

Ellepték a banánnövények Magyarország déli csücskét

Sándor hosszú évekig dolgozott mozgóárusként Baranya megye déli részén. Hat éve egyik szokásos útján figyelt fel egy hatalmas levelű, dús, élénkzöld növényre. „Annyira megtetszett, hogy meg is kérdeztem a vásárlómtól, kaphatok-e belőle” – emlékezett vissza első találkozására a banánnövénnyel. Kapott néhány hajtást, és maga is megpróbálkozott a banán elültetésével falujában, a Villányi-hegység lábánál fekvő Nagyharsányban.

Sándor banánjai a háza előtt Nagyharsányban

A növénynek sikerült túlélnie a teleket, és gyorsan elszaporodott Sándor kertjében. Az elmúlt években már termés, azaz apró banánok is megjelentek a növényen. Persze az időjárás nem elég meleg a beérésükhöz, így alapvetően a látvány miatt tartja a növényt Sándor. „Szeretem a mediterrán életérzést” – mondta.

A banán termése augusztus elején Sándor kertjében

Az egzotikus növény több falubeli érdeklődését is felkeltette. „Jöttek és kérdezgették, hogy mi ez, tudok-e nekik adni. Tetszett nekik” – mondta. Sándor az elsők között ültetett banánt Nagyharsányban, de mára sokan követik példáját.

A banán magyarországi jelenlétőről nagyjából évente lehet olvasni egy-két kisebb cikket, de ezek jellemzően egyedi példák. Jelent már meg hír banánnövényről nagykanizsai panelek árnyékában, a harkányi csodakertben vagy egy hajdúszoboszlói hotelben.

A Villányi-hegység környékén viszont néhány településen kifejezetten látványossá vált a jelenlétük. Nagyharsányban egy utcában öt-hat olyan udvart is lehet látni, ahonnan többméteres banánnövények magasodnak ki. A különösen szép fekvésű Palkonyán három egymás közelében lévő udvar utcafrontját is banánok uralják, és láttam banánnövényt Villányban is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyetlen gyümölcs sem jut el olyan nyakatekert módon a boltba, mint a banánAz hagyján, hogy nagyon messziről és viszonylag kis adagokban kell behozni, de itthon kell megérlelni, és azonnal el kell adni, máskülönben megy a kukába.

A Nagyharsányban élő István szerint az elmúlt pár évben egyre többen próbálkoznak a banánültetéssel a faluban. Ő a felesége főút mentén húzódó büféje mellé ültetett egyet egy-két évvel ezelőtt. „A vendégeink pedig nagyon szeretik, sokan kérdezik, hogy micsoda ez, és fotózkodnak vele” – mondta István. Azt tervezi, hogy a büfé másik oldalán is banánokat fog növeszteni.

Istvánék büféje és banánja Nagyharsányban

„Egyre melegebb idő van. Jön fel a mediterrán klíma” – István szerint az érezhetően változó éghajlat miatt tud áttelelni a környékükön a banán. A növény a meleg, párás, szélmentes időt kedveli, és István szerint a helyi adottságok egyre inkább ilyenek. A Pécsi Tudományegyetem botanikus kertjét vezető Babayné Boronkai Erzsébet azt mondta nekem, hogy „rá lehet fogni” a klímaváltozásra a banánok elszaporodását, de valójában az ilyen típusú növények a nagyobb fagyokat is átvészelik.

Babayné azt mondta, hogy a környéken már húsz éve is látott banánnövényt, amelyet egyébként téves banánpálmának vagy banánfának nevezni, mivel a fűfélék közé tartozik. Saját tapasztalata szerint Baranya déli része mellett a Balaton déli partjánál is több kertben van banán. A pécsi püspökség udvarában pedig legalább száz négyzetméteren vannak banánnövények. A kertvezető szerint az viszont nem várható, hogy ehető termése legyen a magyar banánnak. Ehhez ugyanis 8-10 hónapon keresztül 20 fok feletti hőmérséklet szükséges.

Kubai életérzés Villány határában

Ha van is termése, október-november környékén lefagy. Ez azt is jelenti, hogy a banánnövényeket a tél beállta előtt visszavágják, olyan 20-30 centiméterre a földtől. Tehát csak egy földből kiálló csonk marad, amelyet szalmával, műanyagfóliával, banánlevéllel vagy esetleg további szigetelőanyaggal fednek le. Ha túléli a fagyokat, akkor tavasszal újra kihajt. Óriási sebességgel kezd el növekedni, a Palkonyában élő Röder udvarában három hónap alatt 4-5 méteresre nőtt meg a növény.

Röder banánja ekkora lett három hónap alatt, és még egy-két métert fog nőni

A sváb férfi szerint az ő banánnövénye a legmagasabb a településen, amelynek az az oka, hogy napi három vödör vízzel öntözi meg. Röder szerint fontos, hogy a banán közvetlenül a háza mellett nő, mivel védi a fagytól, a széltől és a túlzott hőségtől. Az elmúlt napok viharai azonban nyomot hagytak a növényeken, több helyen sérültek. Röder szintén hat éve ültetett először banánt, a kertjében citromfa is van, és legújabban kivivel is próbálkozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég pár banán naponta, és az ajánlott mérték fölé mehet az ásványi anyag fogyasztásodA magyar hatóság meglepően magas káliumtartalmat mutatott ki a boltokban kapható banánokban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet banán Baranya megye Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.