Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. április 26. 11:07 Élet

Még pár banán naponta, és az ajánlott mérték fölé mehet az ásványi anyag fogyasztásod

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 14, köztük 3 biobanánt ellenőrzött, penész, valamint növényvédőszer-maradék vizsgálatokat végzett, illetve megmérte a kalcium-, kálium- és cukortartalmukat is.

Jó hír, hogy a boltokban kapható banánokkal alapvetően semmi probléma nincs (a részletes eredmények itt elérhetőek), csak egy kisebb meglepetés akadt: a gyümölcsök káliumtartalma meglehetősen magasnak bizonyult. Jelenthet-e ez problémát?

A kálium egy létfontosságú ásványi anyag, de az egészségügyi szakemberek a többi ásványi anyaghoz hasonlóan azt szokták javasolni, hogy a napi bevitel bizonyos határok között maradjon, vagyis arra ügyeljünk, hogy se túl keveset, se túl sokat ne fogyasszunk belőle. Az ajánlott értéktől való (bármelyik irányú) nagyfokú eltérés rövid távon kellemetlenséget (hányingert, gyomorfájdalmat, hasmenést) okozhat, hosszabb távon pedig komolyabb problémákhoz is vezethet.

Az Országos Gógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) legutóbbi, 2014-es adatai szerint Magyarországon a nők napi 2557 milligramm, a férfiak pedig 3020 milligramm káliumot visznek be a szervezetükbe. Azt azonban elég nehéz megmondani, hogy ez sok vagy kevés, mert az uniós ajánlott érték mindössze 2000 mg, a magyar azonban ennél jóval több, 3500 mg.

A Nébih mérése szerint a boltokban kapható banánokban kilogrammonként 3450 mg kálium található, ami azt jelenti, hogy egy átlagos méretű, 125 grammos gyümölcsnek 430 mg a káliumtartalma. Ha a magyar ajánlott értékből indulunk ki, akkor a férfiak napi egy plusz banán evésével éppen az ajánlott szintre jutnak (ami az EU ajánlás 175 százaléka), a nőknek ugyanehhez két banánt kellene elfogyasztaniuk.

Ha azonban a statisztikai átlagnak számító férfi például négy banánt is betol egy nap, akkor 4700 mg fölé emeli a napi bevitelét, ez az uniós ajánlás 235 százaléka, és a magyar ajánlás 134 százaléka. Ez nem jelenti azt, hogy a banán fogyasztása általánosságban egészségtelen lenne, hiszen ezúttal csak a káliumtartalmat és a napi fogyasztási statisztikai átlagokat vetettük össze, a gyümölcsben azonban ezer más értékes anyag van, az étkezési szokások pedig nagy mértékben egyénfüggőek. A magyarok káliumbeviteli forrásai között a gyümölcsök egyébként is csak 9 százalékot képviselnek. A banán példája csak abból a szempontból kiugró, hogy egyetlen gyümölccsel is könnyen meg lehet növelni a napi bevitelt.

Az OGYÉI anyaga egyébként arra is felhívja a figyelmet, hogy jó lenne, ha a nátrium- és káliumfogyasztásunk ugyanakkora lenne, ám jelenleg a magyar lakosság majdnem kétszer annyi nátriumot visz be, mint káliumot (vélhetően a nagy sófogyasztás következtében). A megoldás azonban értelemszerűen nem a kálium nagyfokú növelése, hanem a nátrium (konyhasó) csökkentése lehetne.

A banán és a kálium kapcsán rendre felvetődik a radioaktív sugárzás kérdése is, mert a kálium egyik, banánban is jelen lévő izotópja tényleg bomlik, azaz sugároz. Ennek dózisa azonban olyan alacsony, hogy ha valaki tonnaszámra falja a banánt, akkor sem lesz baja, illetve nem ettől lesz problémája. Körülbelül 100 ezer banánt kellene elfogyasztani ahhoz, hogy olyan sugárzásnak tegyük ki a szervezetünket, mint egy CT vizsgálat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyetlen gyümölcs sem jut el olyan nyakatekert módon a boltba, mint a banánAz hagyján, hogy nagyon messziről és viszonylag kis adagokban kell behozni, de itthon kell megérlelni, és azonnal el kell adni, máskülönben megy a kukába.

Élet ajánlott érték ásványi anyag banán kálium NÉBIH vizsgálat Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2019. augusztus 20. 15:01 Élet

Kürtöskalácsozó nyílt egy indiai nagyvárosban

Indiában tör utat a magyar soft power: csilis csirkés és szárított céklás kürtöskalács fogant meg egy budapesti nyaraláson.

Hajdu Miklós
2019. augusztus 19. 07:01 Élet

Árat kell emelniük a kortárs magyar művészeknek, ha sikeresek akarnak lenni külföldön

Sokáig túl olcsók voltak a magyar kortárs művek árai a hazai műtárgypiacon ahhoz, hogy külföldi gyűjtők komolyan vegyék őket. Az utóbbi néhány évben viszont végre változás indult ebben a kérdésben, amivel mindenki jól járhat.

Fabók Bálint
2019. augusztus 18. 19:28 Élet

A balatoni vaddisznó-invázió csak a kezdete az ember-vaddisznó konfliktusnak

Világszerte egyre nagyobb probléma a városokban feltűnő vaddisznók inváziója. Magyarországon is látványosan elszaporodtak, és a legveszélyesebb állatok közé tartoznak.

Fontos

Bucsky Péter
2019. augusztus 20. 07:27 Közélet, Világ

A környezetszennyező repülést elfelejti az állam adóztatni

Egy szinte észrevétlen adóval milliárdokhoz juthatna a magyar költségvetés is, ráadásul a hatása is jó lenne. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy áfa- és jövedéki adómentes a kerozin.

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 18. 07:08 Élet

Vegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerre

Tudatos vásárlóként hiába szeretnél egyszerre sok mindent elérni, egyelőre úgy néz ki, hogy ez ma még maradéktalanul nem sikerülhet. Melyik ujjunkba harapjunk?

Stubnya Bence
2019. augusztus 17. 07:24 Világ

Három éve a feje tetejére állt világpolitika. De valójában miért?

Hirtelen szexista és rasszista lett a fehér munkásosztály, vagy rájöttek, hogy cserben hagyták őket a munkaerőpiacon? Nem csak a következő választásokat, hanem a globalizáció sorsát is eldöntheti a válasz.