Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. július 18. 16:37 Élet

Adatok bizonyítják, hogy sokan túlságosan megünneplik, amikor először ihatnak a szülinapjukon

A legtöbb országban létezik egy törvény által meghatározott kor, ami alatt nem vehetnek az emberek alkoholt. Nálunk ez 18 év, de Amerikában csak 21 éves koruktól vásárolhatnak alkoholt, míg Ausztriában már a 16 évesek is legálisan ihatnak. Christopher Carpenter és Carlos Dobkin annak jártak utána, hogy mennyire növeli a balesetek és más kórházi ellátások esélyét, ha elérjük ezt a kort.

Azt sokan vizsgálták korábban is, hogy a fiatalkorúak halálozására hatással van-e az alkoholfogyasztás, és találtak is minimális emelkedést a törvényes alkoholvásárlási korral összefüggésben. Carpenterék újítása, hogy hozzáfértek az amerikai kórházi adatokhoz, ezért meg tudták vizsgálni azt, hogy kik kaptak sürgősségi ellátást vagy kellett befeküdniük a kórházba. Fontos ezt is elemezni, mivel jóval nagyobb az érintettség, ha sérülésekről van szó.

A szerzők egyfajta természetes kísérletként használták fel a törést, ami az az alkohol fogyasztásban az amerikai fiatalok 21. születésnapjánál kialakult. Azt korábbi cikkükben megmutatták, hogy ugyan isznak fiatalok a legális kor előtt is, de van egy erős korlátozó hatása a törvény által előírt életkornak. Sajnos itthon is nagyon sok tini iszik már 18 éves kora előtt is, Európában ebben listavezetők vagyunk. Ez alapján azt gondolhatjuk, hogy ha nem lenne tilos 18 év alattiaknak alkoholt eladni, akkor ez a szám még magasabb lenne.

A szerzők a 21 évessé válók tízezer főre jutó kórházi ellátási arányát hasonlították össze a 21. születés nap előtti és utáni két évben. A kórházi ellátások közül kivették az összes terhességgel kapcsolatos esetet, hiszen ezek nem alkoholhoz köthetők, viszont ebben a korosztályban a nők körében ez a leggyakoribb ok a sürgősségi ellátásra. Mivel feltételezhető, hogy az épp még nem 21 évesek és a pont 21 évesek között átlagosan más különbség nincs, mint, hogy hozzáférnek az alkoholhoz, ezért a statisztikai adatok összehasonlításával okozati összefüggést tárhatnak fel.

Azt az eredményt kapták, hogy

van egy nagy ugrás a 21 életév betöltése után mind a sürgősségi, mind a befekvéses kórházi ellátásban.

 

Tízezer főre nézve átlagosan nyolccal több 21 év fölötti kerül kórházba, mint 21 év alatti, és átlagosan 71-el nő azoknak a száma, akik sürgősségi ellátásra szorulnak. Ráadásul ezeknek a nagy része akkor történik, amikor betöltik a 21-et, tehát sokan már a szülinapozást is túlzásba viszik. A korábbi halálozási kutatásoknál ez a becsült szám szerencsére mindössze 0,8 eset minden tízezer emberből, így ebből is látszik, hogy csak a halálozások vizsgálatával nagyon alábecsülhető az érintettek száma.

Amikor mélyebben megnézték, hogy milyen okokkal kerülnek kórházba (akár sürgősségire, akár befekvésre), az látszik, hogy

leginkább az alkoholmérgezés és a mások által szándékos sérülést szenvedők miatt szorulnak többen ellátásra.

Az előbbi egyértelműen az alkoholhoz köthető, de a szerzők feltételezése szerint abban is van szerepe az italnak, hogy több verekedésbe vagy más testiségig fajuló vitába keverednek a 21 év felettiek. Egy kis emelkedés a véletlen sérülésekben is látszik, de ez kevésbé számottevő.

Ha nemek szerint külön nézik az adatokat, akkor látszik, hogy a véletlen balesetek és az alkoholmérgezés nagyjából ugyanannyira jellemző a férfiakra és a nőkre is, de a másik féltől elszenvedett sérülések szinte teljesen csak a férfiakat érintik.

Természetesen gondolnak az szerzők arra is, hogy azért lehet ilyen ugrás, mert a 21 év alattiak nem mernek alkohollal összefüggő sérülésekkel a kórházakhoz fordulni, mert félnek a felelősségre vonástól. Carpenterék viszont úgy gondolják, hogy az ő általuk vizsgált sérülések súlyosabbak annál, hogy megérje őket eltitkolni csak azért, mert fiatalkorúak, ezért kizárhatják, hogy számottevő torzítás lenne emiatt az adatban.

De ha elfogadjuk, hogy a legális alkoholfogyasztással megnő az ehhez köthető kórházi esetek száma is, akkor fontos megérteni, hogy a hosszú távú alkoholfogyasztásra van-e hatása a törvény által meghatározott legális kornak. Erre a szerzők a korábban említett másik tanulmányukban térnek ki, ahol az adataik alapján nem csak megnövekedik az alkoholfogyasztás, de az magasan a 21 életév betöltése előtti szint felett marad. Ezzel összhangban van a sérülések vizsgálata is, mivel

a hosszabb kórházba kerülések száma is a korábbi felett marad a 21. szülinap után.

A jó hír viszont, hogy a sürgősségi ellátás ezzel szemben elég hamar visszatér a 21 éves kor előtti szintre.

Láthatjuk tehát, hogy van hatása arra a törvényben előírt kornak, hogy mikor és mennyire kezdenek el inni a fiatalok, illetve azt is, hogy ez növeli a kórházi kezeltek és a halálozások számát is. Ez a hatás nem csak rövid távon jelenik meg: minél korábban kezdhet el inni valaki, annál hamarabb ugrik meg az esélye, hogy balesetet szenved. Ez később sem tér vissza a korábbi szintre.

Ennek a költségét itthon az adófizetők állják, ezért állami szinten érdemes lenne átgondolni, hogyan lehetne csökkenteni az ilyen eseteket. Mindenképp fontos, hogy az emberek megtanuljanak felelősséggel alkoholt fogyasztani és elkerüljék az alkoholmérgezést, illetve ne kerüljenek olyan helyzetbe, ahol sérülést szenvednek saját hibájukból vagy más keze által. Mivel az emberi élet szinte felbecsülhetetlen és a kórházi kezelés is sok pénz, idő és energia a túlterhelt ellátórendszer részéről, ezért érdemesebb működő prevenciós programokat kidolgozni, mint utólagos kezelésre költeni a pénzt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyit ér egy emberélet? Másfél milliárd forintotBármilyen őrülten is hangzik, de muszáj adni valamilyen értéket egy ember életének. Bemutatunk néhány objektív módszert.

Élet egészségügy felelős alkoholfogyasztás prevenció Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. július 4. 07:47 Élet, Világ

Rengeteg műanyag van a ruhádban, amit borzasztó nehéz újrahasznosítani

Míg a PET-palackok és a papír újrahasznosítása technológiailag már régóta megoldott művelet, a textileké még mindig nem az.

Torontáli Zoltán
2020. július 3. 06:44 Élet

Az otthoni sütés után most mindenki kézműves pékséget akar nyitni

A korábbinál is divatosabb ötlet a mikropékségek nyitása, de túl gyors lett a tempó, és közben a szakértelem visszaszorult.

Torontáli Zoltán
2020. július 1. 17:42 Élet, Világ

Romantikus, környezetvédő, de egyre keresettebb is a vitorlás hajós teherszállítás

Pár álmodozó dolgozik rajta évek óta, de egyre erősebb szubkultúrája van Nyugat-Európában a vitorlás teherhajózásnak, illetve a vitorlással szállított áruk értékesítésének.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.