Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. június 19. 12:21 Adat, Élet

Hiába nő a GDP, a magyaroknál szinte mindenki több értékhez jut hozzá az unióban

Van az Eurostatnak egy olyan kimutatása (pdf), amely igazán hasznos abból a szempontból, hogy a GDP-t és a lakosság vásárlásait jól lehet vele összehasonlítani. Amikor ugyanis sorra azt olvassuk, hogy a magyar GDP milyen gyorsan növekszik, a számokat csak kevésbé tudjuk értelmezni a hétköznapi életünkre vonatkoztatva.

Az Eurostat azonban az egy főre jutó GDP-t átszámolja egy valóságban nem létező fizetőeszközre, a PPS-re, amelynek váltóárfolyamai (például a forintra nézve is) úgy vannak meghatározva, hogy ki lehessen egyenlíteni az egyes országok közötti ár és díjkülönbségeket. Ez azt jelenti, hogy egy PPS-ért ugyanannyi árut és/vagy szolgáltatást lehet kapni minden tagállamban, például a fodrász ugyanannyi PPS-ért vágja le egy felnőtt haját Ciprustól Finnországig. Így már hétköznapi értelemben is jól össze lehet hasonlítani a számokat.

Az alábbi ábra azt mutatja meg, hogy ha az egy főre jutó GDP uniós átlagát PPS-re váltva 100-nak vesszük, akkor a tagországokban mennyi lesz az érték.

 

Az eredményben nincs sok újdonság, megszokhattuk már, hogy a mezőny alsó harmadában vagyunk, Románia és Bulgária előtt, de a lengyelek, a szlovákok és a balti államok mögött.

Érdekesebb, ha azt nézzük, hogy ilyen GDP arányok mellett mennyi megvásárolt áru és szolgáltatás jut egy lakosra az egyes országokban. Az alábbi ábra ezt mutatja meg, szintén PPS-ben, hogy ne a körtét hasonlítsuk az almához.

 

Ebben a PPS értékben nem csak a háztartások vásárlásai, hanem azok is benne vannak, amelyeket az állam vagy más szervezetek vesznek a lakosoknak. Tipikusan ilyen például a gyógyszer, vagy a tankönyv, amelynek sokszor csak egy részét fizeti ki az állampolgár, a többit pedig az állami költségvetés állja.

Sajnos ez az az érték, amely a valósághoz sokkal közelebb álló módon mutatja a háztartások átlagos életszínvonalát másokhoz viszonyítva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába emelik a magyar minimálbért, a boltban elkölthető értéke alig nőA magyar minimálbér vásárlóértéke az elmúlt tíz évben csekély mértékben közeledett az uniós átlaghoz, de még mindig csak körülbelül annak 40 százalékán áll, és borzasztóan lassú a felzárkózás. Mögöttünk szokás szerint csak Románia és Bulgária áll.

Jól látszik, hogy uniós összehasonlításban mennyire csekély az az érték, amelyhez a magyarok hozzájutnak, akár úgy, hogy az árut és/vagy szolgáltatást megvásárolják, vagy megkapják. Ebben a rangsorban csak egy paraszthajszállal előzzük meg a horvátokat, és igazán csak a bolgárokat tudhatjuk magunk mögött, mindenki más előttünk van. Az uniós élmezőnytől nagyon le vagyunk maradva, értékben körülbelül a felét tudjuk megszerezni azoknak a javaknak, amelyeket egy német vagy dán polgár megvesz/megkap.

Mindez annak fényében is különösen érdekes, hogy ha abszolút értékben nézzük a számokat, akkor nem csak a GDP, hanem a magyar kiskereskedelmi forgalom is már jó ideje szépen növekszik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRejtélyes okból nem volt 8 százaléknál magasabb a magyar GDP-növekedésValami nagyon furcsa történik a készletekkel: vagy feléljük őket, vagy nem tudjuk eladni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTíz éve nem nőtt akkorát az egy főre jutó magyar GDP, mint tavalyMondjuk a gazdasági teljesítmény mérésére nem éppen ez a legalkalmasabb mutató, de ettől még nagyon nőtt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet áru Európai Unió Eurostat gdp szolgáltatás vásárlás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.