Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. június 11. 09:58 Élet

Jachtot díszíthet a világ legdrágább festménye

Az Artnet.com szakportál értesülései szerint Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös Serene nevű jachtjának fedélzetén tartják a Leonardo da Vincinek tulajdonított Salvator Mundi című festményt. A kép a világ legdrágábbjának számít, mióta egy 2017-es árverésen 450 millió dollárért kelt el (jelenlegi árfolyamon közel 130 milliárd forint), és ekkortól nem tudni, hogy hol található.

Az Artnet két, az eladásban közreműködő vezetőre hivatkozik forrásként, mindketten névtelenséget kértek. Korábban a New York Times számolt be arról, hogy egy szaúdi herceg vásárolta meg a trónörökös számára a képet az említett árverésen. Az aukciót szervező Christie’s ezt nem erősítette meg, de ez nem is szokása a hasonló vállalatoknak. A szaúdi kormányzati tájékoztatási hivatal egyelőre szintén néma maradt.

A Salvator Mundi állítólag egészen addig a 134 méter hosszú jacht fedélzetén marad, amíg meg nem épül a Szaúd-Arábia északnyugati régiójába tervezett kulturális centrum. Ezzel kapcsolatban azonban még csak az elméleti előkészítő munka kezdődött el, vagyis még hosszú idő, mire létrejöhet.

Egy jacht természetesen nem a legideálisabb helyszín egy régi mestermű tárolására, de mint a Bloomberg cikke felidézi, nem is példátlan, hogy egy milliárdos így díszítse a hajóját. Az egyebek mellett az idei Bajnokok Ligája-döntős Tottenham focicsapatát is birtokló Joe Lewis például Francis Bacon Tripytch 1974-1977 című, 70 millió dollárra becsült három képét tartja az Aviva nevű jachtján.

A Salvator Mundira visszatérve, a művészettörténészek egy része szerint a képet nem kizárólag Leonardo festette, csak az állítható bizonyosan, hogy az ő stúdiójából került ki. Ettől függetlenül természetesen nagy becsben tartott alkotás, a párizsi Louvre például szeretné kölcsönvenni egy októberi kiállítására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem akarod kitalálni, hogy miért vették meg a világ legdrágább festményétIrracionális, indokolhatatlan a Leonardo festmény 450 millió dolláros ára, hacsak nem valami egészen másról van szó, mint műgyűjtő szenvedélyről.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Leonardo Mohamed bin Szalmán salvator mundi Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 04:34 Élet

Még mindig irdatlan sok csomagolási szeméttel vesszük meg az élelmiszereket

A csomagolástervezés formai szabályai sokszor ezredmilliméterre kötöttek, ezzel szemben a környezetvédelmet még simán felülírhatja a marketing.

Fontos

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?