Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2019. február 26. 09:42 Élet

Lényegében örök életet ígértek a gazdagoknak, nem jött be

Egy fiatalember vérplazmája nem lassítja az öregedést – közölte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA). Bár első hallásra furcsának hangzik, de az Egyesült Államokban egyre több cég kezdte árulni a fiataloktól levett vérből készül vérplazmát idősebb pácienseknek.

A Bloomberg hírügynökség szerint a 16 és 25 év közötti fiataloktól levett vérből készített plazmát literenként 8000 dollárért értékesítette az egyik cég. Az Ambrosia honlapja azóta elérhetetlen, csak a gyógyszerügyi hivatal állásfoglalása olvasható a társaság honlapján.

Az ügyfelek azért vásárolták meg a vérplazmát, hogy lassítsa az öregedést, és csökkentse egyebek mellett a memóriazavar, a demencia, a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex, az Alzheimer-kór és a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Nem maguktól gondolták, hogy a fiatalság elixírjéről van szó, az Ambrosia ugyanis nem volt szégyenlős a marketingben. Egy interjúban a vezérigazgató, Jesse Karmazin például úgy fogalmazott, hogy 

a páciensek az eljárással egészen közel kerülnek a halhatatlansághoz.

Csakhogy semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a fiatalokból kinyert vérplazma enyhíti az öregedés hatásait és kezeli annak kockázatait – állítja az FDA. Az intézet szerint a szóban forgó kezelések egyike sem ment át a hivatal által előírt szigorú teszteken. Olyannyira nem, hogy az Ambrosia is csak egereken végzett kísérletekre hivatkozva állította azt, hogy egészségügyi szempontból jótékony hatása van az általa forgalmazott vérplazmáknak.

Az FDA azonban felhívta a figyelmet, hogy csak akkor tehet bármilyen nyilatkozatot az egészséggel kapcsolatban egy cég, ha termékét embereken is sikerrel tesztelték. Emiatt óva int mindenkit a hivatal, hogy vérplazmát adasson be magának, mivel az rengeteg kockázattal jár. A kezelés vérfertőzést okozhat, tüdőkárosodáshoz vezethet, sőt a keringést is felboríthatja.

Nem véletlenül nevezte gátlástalannak az ezzel foglalkozó cégek tevékenységét a gyógyszerhatóság. Igaz, ehhez az őrülethez az HBO Szilikon-völgyről szóló sorozata is kellett: az egyik részben egy fiatal srác vérét kapja meg az egyik idősebb szereplő. A sorozat ugyan komédia, de úgy tűnik, sokan komolyan vették, hogy ez segíthet az öregedés lassításában.

Olyannyira, a Bloomberg szerint mások mellett Peter Thiel milliárdos befektető is érdeklődött az eljárás iránt. A hírügynökséghez tartozó Businesweek részletesen feldolgozta az Ambrosia történetét, a cikket itt lehet elolvasni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz EU és Magyarország is öregebb, mint valahaAz időskori függőségi ráta már nem nálunk, hanem a cseheknél a legmagasabb a visegrádi országok között.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Ambrosia amerikai egyesült államok bloomberg gyógyszer vértranszfúzió Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.