Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2019. február 26. 09:42 Élet

Lényegében örök életet ígértek a gazdagoknak, nem jött be

Egy fiatalember vérplazmája nem lassítja az öregedést – közölte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA). Bár első hallásra furcsának hangzik, de az Egyesült Államokban egyre több cég kezdte árulni a fiataloktól levett vérből készül vérplazmát idősebb pácienseknek.

A Bloomberg hírügynökség szerint a 16 és 25 év közötti fiataloktól levett vérből készített plazmát literenként 8000 dollárért értékesítette az egyik cég. Az Ambrosia honlapja azóta elérhetetlen, csak a gyógyszerügyi hivatal állásfoglalása olvasható a társaság honlapján.

Az ügyfelek azért vásárolták meg a vérplazmát, hogy lassítsa az öregedést, és csökkentse egyebek mellett a memóriazavar, a demencia, a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex, az Alzheimer-kór és a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Nem maguktól gondolták, hogy a fiatalság elixírjéről van szó, az Ambrosia ugyanis nem volt szégyenlős a marketingben. Egy interjúban a vezérigazgató, Jesse Karmazin például úgy fogalmazott, hogy 

a páciensek az eljárással egészen közel kerülnek a halhatatlansághoz.

Csakhogy semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a fiatalokból kinyert vérplazma enyhíti az öregedés hatásait és kezeli annak kockázatait – állítja az FDA. Az intézet szerint a szóban forgó kezelések egyike sem ment át a hivatal által előírt szigorú teszteken. Olyannyira nem, hogy az Ambrosia is csak egereken végzett kísérletekre hivatkozva állította azt, hogy egészségügyi szempontból jótékony hatása van az általa forgalmazott vérplazmáknak.

Az FDA azonban felhívta a figyelmet, hogy csak akkor tehet bármilyen nyilatkozatot az egészséggel kapcsolatban egy cég, ha termékét embereken is sikerrel tesztelték. Emiatt óva int mindenkit a hivatal, hogy vérplazmát adasson be magának, mivel az rengeteg kockázattal jár. A kezelés vérfertőzést okozhat, tüdőkárosodáshoz vezethet, sőt a keringést is felboríthatja.

Nem véletlenül nevezte gátlástalannak az ezzel foglalkozó cégek tevékenységét a gyógyszerhatóság. Igaz, ehhez az őrülethez az HBO Szilikon-völgyről szóló sorozata is kellett: az egyik részben egy fiatal srác vérét kapja meg az egyik idősebb szereplő. A sorozat ugyan komédia, de úgy tűnik, sokan komolyan vették, hogy ez segíthet az öregedés lassításában.

Olyannyira, a Bloomberg szerint mások mellett Peter Thiel milliárdos befektető is érdeklődött az eljárás iránt. A hírügynökséghez tartozó Businesweek részletesen feldolgozta az Ambrosia történetét, a cikket itt lehet elolvasni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz EU és Magyarország is öregebb, mint valahaAz időskori függőségi ráta már nem nálunk, hanem a cseheknél a legmagasabb a visegrádi országok között.

Élet Ambrosia amerikai egyesült államok bloomberg gyógyszer vértranszfúzió Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2019. október 18. 13:21 Élet, Közélet

Elsőként Hódmezővásárhelyen lesz ingyenes a tömegközlekedés Magyarországon

Márki-Zay Péter egy Facebook-komment hatására tenné ingyenessé a szinte mindig üres buszok használatát, mivel a jegybevételek a költségek tizedét sem érik el.

Stubnya Bence
2019. október 16. 16:02 Élet

A féreghajtó gyógyszer hatása? 20 százalékkal magasabb fizetés

Többek között ezért az eredményért is kapott Nobel-díjat három kutató, akik terepen, kísérletekkel próbáltak meg rájönni a szegénység valódi okaira.

Váczi István
2019. október 13. 12:39 Élet

A legtöbbet és legkevesebbet keresőket ugyanúgy fenyegeti a kiégés

Az ételfutárok azért güriznek túl sokat, hogy megéljenek, a multiknál dolgozó vezetők azért, hogy helyt álljanak a nemzetközi versenyben.

Fontos

Avatar
2019. október 19. 15:02 Tech

A kínaiak megvették a játékvilágot, és egyre jobban éreztetik hatalmukat

Kína csápjai most már a World of Warcraft Azerothjáig vagy a League of Legends Runeterra nevű világáig is elérnek.

Jandó Zoltán
2019. október 19. 07:29 Közélet

Verseny nélkül kaphatnak nagy munkákat Paks II telkén Mészáros Lőrinc cégei

Mészáros Lőrinc megszerzett egy céget, ami megnyert egy négy nappal később kiírt paksi közbeszerzést, majd még egyet, most pedig jöhet a harmadik és negyedik is.

Torontáli Zoltán
2019. október 18. 06:59 Világ

Egyetlen ábrából kiderült, mennyire egymásra van utalva Nyugat- és Kelet-Európa

Félmillió keleti kamionsofőr jár rendszeresen dolgozni arra a területre, ahol az áruk döntő többségét fuvarozni kell, őket szeretnék lenyelni a nyugat-európai munkaadók.