Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2019. február 26. 09:42 Élet

Lényegében örök életet ígértek a gazdagoknak, nem jött be

Egy fiatalember vérplazmája nem lassítja az öregedést – közölte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA). Bár első hallásra furcsának hangzik, de az Egyesült Államokban egyre több cég kezdte árulni a fiataloktól levett vérből készül vérplazmát idősebb pácienseknek.

A Bloomberg hírügynökség szerint a 16 és 25 év közötti fiataloktól levett vérből készített plazmát literenként 8000 dollárért értékesítette az egyik cég. Az Ambrosia honlapja azóta elérhetetlen, csak a gyógyszerügyi hivatal állásfoglalása olvasható a társaság honlapján.

Az ügyfelek azért vásárolták meg a vérplazmát, hogy lassítsa az öregedést, és csökkentse egyebek mellett a memóriazavar, a demencia, a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex, az Alzheimer-kór és a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Nem maguktól gondolták, hogy a fiatalság elixírjéről van szó, az Ambrosia ugyanis nem volt szégyenlős a marketingben. Egy interjúban a vezérigazgató, Jesse Karmazin például úgy fogalmazott, hogy 

a páciensek az eljárással egészen közel kerülnek a halhatatlansághoz.

Csakhogy semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a fiatalokból kinyert vérplazma enyhíti az öregedés hatásait és kezeli annak kockázatait – állítja az FDA. Az intézet szerint a szóban forgó kezelések egyike sem ment át a hivatal által előírt szigorú teszteken. Olyannyira nem, hogy az Ambrosia is csak egereken végzett kísérletekre hivatkozva állította azt, hogy egészségügyi szempontból jótékony hatása van az általa forgalmazott vérplazmáknak.

Az FDA azonban felhívta a figyelmet, hogy csak akkor tehet bármilyen nyilatkozatot az egészséggel kapcsolatban egy cég, ha termékét embereken is sikerrel tesztelték. Emiatt óva int mindenkit a hivatal, hogy vérplazmát adasson be magának, mivel az rengeteg kockázattal jár. A kezelés vérfertőzést okozhat, tüdőkárosodáshoz vezethet, sőt a keringést is felboríthatja.

Nem véletlenül nevezte gátlástalannak az ezzel foglalkozó cégek tevékenységét a gyógyszerhatóság. Igaz, ehhez az őrülethez az HBO Szilikon-völgyről szóló sorozata is kellett: az egyik részben egy fiatal srác vérét kapja meg az egyik idősebb szereplő. A sorozat ugyan komédia, de úgy tűnik, sokan komolyan vették, hogy ez segíthet az öregedés lassításában.

Olyannyira, a Bloomberg szerint mások mellett Peter Thiel milliárdos befektető is érdeklődött az eljárás iránt. A hírügynökséghez tartozó Businesweek részletesen feldolgozta az Ambrosia történetét, a cikket itt lehet elolvasni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz EU és Magyarország is öregebb, mint valahaAz időskori függőségi ráta már nem nálunk, hanem a cseheknél a legmagasabb a visegrádi országok között.

Élet Ambrosia amerikai egyesült államok bloomberg gyógyszer vértranszfúzió Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2019. május 17. 06:41 Élet

Inkább emberként bánnak a dolgozókkal, csak ne kelljen felvenni senkit

A munkaerőhiány jelentős változásokra sarkallta a cégeket. Elkezdett számítani, hogy mit akarnak az alkalmazottak, és a HR-szakma is átalakult.

Váczi István
2019. május 15. 12:18 Élet

Apasági szabadságra mentek, és rájöttek, hogy nem akarnak több gyereket

Népszerű a 12 éve bevezetett apasági szabadság Spanyolországban, de csökkentette a tervezett gyermekszámot a férfiak esetében.

Fabók Bálint
2019. május 12. 07:23 Élet

Akkor tehetünk a legegyszerűbben a klímaváltozás ellen, ha átalakítjuk az étrendünket. De hogyan?

Mennyire ártalmas a marhahús a klímának? Mi van a sajtokkal? Milyen tenyésztett halat enni ökológiai szempontból? Néhány tanács a klímát féltőknek.

Fontos

Váczi István
2019. május 16. 06:53 Közélet, Vállalat

Az ország legnagyobb földesura lett Mészáros Lőrinc

Nem kell tovább számolgatni, Mészáros agrárholdingjának vezetője maga mondta el, hogy már mindenkinél nagyobb területen gazdálkodnak.

Hajdu Miklós
2019. május 15. 16:46 Vállalat

Nem a Mercedes-beruházás felfüggesztése miatt kerülhet bajba a magyar autóipar

Magyarország szempontjából sokkal fontosabb, hogy mi lesz az autóipari beszállítókkal, ha tényleg beüt a válság az ágazatban.

Váczi István
2019. május 14. 06:54 Közélet

Az oktatásban káoszt hozott, ideje kipróbálni a közlekedésben

Pár éve még 24 Volán-vállalat volt, hamarosan csak egy marad. Közben meg kellene nyitni az ágazatot a magáncégek előtt, de ez valószínűleg csak minimális szinten történik meg.