Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. május 8. 12:08 Világ

Az EU és Magyarország is öregebb, mint valaha

Az EU közel százmilliós népességén belül majdnem minden ötödik lakos 65 évnél idősebb. Luxemburg kivételével az összes tagállam népessége csak öregedett az elmúlt két évtizedben, beleértve Magyarországot is.

2017-ben nálunk 28 időst kellett eltartania 100 munkaképes korú személynek, ami kicsit jobb arány, mint az egész EU-é, ahol 30 idős ember jutott 100 aktív korúra.

Az öregségi függőségi ráta a munkaképes korú (15-64 éves) népességre jutó idősek (65 évesek és idősebbek) arányát mutatja, és alakulása jól jelzi, milyen gyorsan öregszik a társadalom.

Tavaly kis híján 30 százalékot tett ki ez a ráta az EU-ban, ami más szóval azt jelenti, hogy 100 munkaképes korúra 30 idős személy jutott. Húsz évvel ezelőtt még csak 23 idős személyt tartott el 100 aktív korú.

Ugyan Magyarországot is sújtja az elöregedés problémája, vannak országok az EU-ban, ahol jóval súlyosabb a helyzet. Míg nálunk 28, Olaszországban már közel 35 idős jutott tavaly 100 munkaképes emberre, ami a legmagasabb arány az EU-ban. Ám a görögöknél, a finneknél, a portugáloknál, a németeknél is nagyobb az időskori függőségi mutató, mint az uniós átlag.

Az idősek függőségi rátája Luxemburgban, Írországban, Szlovákiában és Cipruson jelenleg a legkisebb. Ezekben az országokban 20-23 idős embert kell eltartania 100 munkaképes korú embernek.

Az elmúlt két évtizedben a bő félmilliós népességű Luxemburg kivétel minden tagállamban nőtt az időskori függőségi ráta. Finnországban volt a leggyorsabb az elöregedés, ugyanis itt 1997 óta 21,7 százalékról 33,2 százalékra nőtt a mutató. Ám 10 százalékpont körül növekedett Máltán, Szlovéniában, Litvániában, Portugáliában, Görögországban, Olaszországban és Németországban is az arány.

A legkevésbé pedig Írországban, az Egyesült Királyságban, Belgiumban és Svédországban öregedett a népesség, ami valószínűleg nagyrészt a bevándorlásnak köszönhető.

Az időskori függőségi arány a visegrádi országokban is folyamatosan emelkedik. Magyarország már a rendszerváltáskor is rosszabb helyzetből indult az elöregedést illetően, mint a többi V4-ország. 2015 óta azonban már nem nálunk a legnagyobb az időskori függőség, hanem a cseheknél. Ám ez valójában egy pozitív fejleményeknek köszönhető, annak, hogy a születéskor várható élettartam náluk sok éve látványosan emelkedik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ demográfia elöregedés Európai Unió Eurostat Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.