Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. január 24. 13:28 Élet

Máshogy tűnhet, de egyáltalán nem havazik sokat ezen a télen

Régen nem esett ilyen sok hó egy télen – legalábbis ebben a tudatban éltem és a környezetemben élők közül is páran. A mostani télen talán már negyedszer esett annyi hó Budapesten, hogy ellepte az utcákat, és még a tél felén is alig vagyunk túl.

A saját és a hozzátartozóim – úgy tűnik, homályos – emlékeivel szemben az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint semmi rendkívüli nem történik eddig a télen. Ugyan az előző években valóban többször is enyhébb volt a tél a megszokottnál, a mostani viszont egyelőre jobban megfelel az átlagosnak.

 

A nekünk elküldött adataik szerint a mostani télen eddig 14 havas nap volt a pestszentlőrinci központi mérőállomásukon, azaz ennyi napon volt havazás vagy havas eső. Ha a tél hátralevő részében is ugyanennyi napon esne hó, az is csak arra lenne elég, hogy utolérjük a két évvel ezelőtti telet, de a tavalyi 44 naptól még így is messze leszünk. Hogy miért tűnt mégis szokatlannak az utcák havas képe, arra magyarázat lehet, hogy a 2010-es években ez sokszor egészen ritkának számított.

Az OMSZ adatai szerint 2014-ben és 2015-ben is összesen egy, illetve két napra maradt meg a hó, vagyis az állomásuk területén mindössze ennyi ideig volt egybefüggő, mérhető vastagságú hóréteg (azért budapesti országokkal dolgozunk, mert erre a télre még nem összesítettek országos adatokat).

 

2016-ban is mindössze kilenc napig volt egybefüggő hótakaró, viszont az idei télen már 21 ilyen nap volt. A maximális hóvastagság pedig elérte a 15 centimétert, amely kimagasló értéknek számít, legutóbb 2013-ban gyűlt össze ilyen sok hó az állomás területén. Azonban ezek az értékek is messze elmaradnak a kilencvenes évekhez képest.

Az idei januárról tehát az mondható el, hogy januárként viselkedik, és a tavalyi évhez képest ez komoly előrelépés, ugyanis az egész évben mindössze egy hónap időjárása igazodott a korábbi átlagokhoz. Az OMSZ szerint a havazás mértéke és a téli csapadék eloszlása sem szokatlan eddig ezen a télen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet havazás időjárás OMSZ Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.