Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. december 15. 07:21 Élet

Itt az idő karácsonyfát venni. De melyik terheli legkevésbé a környezetet?

Karácsony előtt egyre több háztartásban merül fel az a dilemma, hogy mivel tesznek jobbat a környezetnek, ha műfenyőt vagy igazi fát állítanak a nappaliban. Bár nem sok statisztika érhető el a karácsonyfák piacáról, abban szinte biztosak lehetünk, hogy az aktuális trendek a műfenyők terjedésének kedveznek. Például az Egyesült Államokban működő Nemzeti Karácsonyfa Társaság*National Christmas Tree Association  kutatása szerint az amerikaiak tavaly 2,5 millióval több fenyőfautánzatot vásároltak, mint egy évvel korábban, miközben a normál fák értékesítése nem változott, így végül is 2017-ben 27,4 millió igazi és 21,1 millió műanyag fenyőt vittek haza.

A magyarországi helyzetről az alábbi grafikon árulkodik, amin jól látszik, hogy évről évre többen néznek utána az interneten a műfenyőknek. A tavalyi karácsonyi szezonban például a műfenyő szóra vonatkozó Google-keresések száma a negyven százalékát tette ki annak, amennyiszer Orbán Viktor nevét ütötték be a Google-ba az idei országgyűlési választás hónapjában. A műfenyő keresési gyakorisága 2014 decemberében pedig még csak feleekkora volt, miközben a fenyőfa szót övező érdeklődés alig változott az elmúlt néhány év utolsó hónapjait összehasonlítva.

 

A kérdés, hogy ez jót tesz-e a környezetnek, amire a válasz röviden az, hogy 

annyira elenyésző környezeti hatásai vannak az igazi és műfenyő állításának is, hogy tulajdonképpen teljesen mindegy, melyiket választjuk.

Ezt az állítást támasztja alá egy a Conversation oldalán a napokban publikált írás és egy kanadai kutatóintézet, az Ellipsos 2009-es elemzése is. Mégis vannak lényeges különbségek a két alternatíva környezeti hatásaiban, úgyhogy érdemes röviden elgondolkozni a választáson.

Erdőket nem fogunk megmenteni

A műfenyőkkel erdőket nem lehet megóvni, mivel a karácsonyfa-vásárokon szinte kizárólag olyan fákat kapni, amelyeket direkt erre a célra termesztettek. A fenyők nevelésének persze megvan a maga környezetkárosító hatása, ami a termesztés közbeni vegyszerhasználat, illetve még inkább a már kivágott fák szállítása során lép fel. Ugyanakkor amíg növekednek a facsemeték, szén-dioxidot kötnek meg, méghozzá nagyjából annyit, amennyi négy liter benzin elégetésével keletkezik. Tehát ha nem kell sokat szállítani a karácsonyfát, akár még kedvezően is hathat a levegő minőségére a fatermesztés. Erre egyébként a fenyőfa-farmok időnként hivatkoznak is, amikor megpróbálják “zöldre mosni”*Az úgynevezett greenwashing egy marketing stratégia, amikor valamilyen látványos környezetvédelmi programmal vagy pozitív környezeti hatással próbálják a cégek elterelni a figyelmet a környezetkárosító tevékenységükről. a tevékenységüket a fogyasztókat némileg megtévesztve, ugyanis a növényvédő szerek használatával már nem dicsekednek.

Ha valaki mégis a műfenyő mellett dönt, akkor jó eséllyel egy kínai gyártmányt fog birtokba venni. Elsőre valószínűleg sokaknak az jut erről eszébe, hogy fenyőutánzatok esetében is a szállítás jár a legnagyobb környezetkárosítással, azonban valójában a gyártásuk sokkal több légszennyezéssel jár. A PVC és a fém alkatrészek előállítása nem csak energiaigényes folyamat, ami sok üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti, hanem egyéb, a környezetre veszélyes anyagok felhasználását is igényli, mint például az ólom, ami akár a szoba levegőjébe is kerülhet. Érdemes a műfenyők közül a PVC helyett a polietilén alapanyagú termékeket választani, ezek gyártásához ugyanis valamivel kevesebb mérgező adalék szükséges.

A környezeti hatásoktól részben elvonatkoztatva az igazi fenyők mellett szólhat, hogy megvásárlásukkal jó eséllyel helyi gazdálkodókat támogathatunk, akik egy-egy fenyőt a fajtától és a mérettől függően akár 10-20 évig is nevelnek. Magyarországon a KSH adatai szerint mintegy 3400 hektáron termesztenek fenyőfákat, az agrárszektor ezen ága különösen a Nyugat-Dunántúlon, Zala megyében jelentős.

 

 

Karácsony után dől el igazából, hogy mennyire károsítja a környezetet a fenyőfa

Valójában a leginkább az befolyásolja egy karácsonyfa környezetkárosító hatását, hogy mi lesz a sorsa az ünnepek után. Ha valaki a műfenyő mellett dönt, akkor azt érdemes a lehető legtovább megtartani és évről évre elővenni. Hogy hány évi használat szükséges ahhoz, a környezetterhelés szempontjából a fenyőutánzat az igazi fához képest kedvezőbb választás legyen, egyáltalán nem egyértelmű: a cikk elején már említett Nemzeti Karácsonyfa Társaság számítása szerint ez öt év (a becslés azonban a Conversation szakértője szerint figyelmen kívül hagy több fontos tényezőt is, tehát valószínűleg irreálisan alacsony), míg az Ellipsos már idézett kutatása szerint két évtized. Az mindenesetre biztos, hogy ha valaki a műfenyő mellett dönt, akkor érdemes jó minőségű terméket vásárolnia, amit hosszú távon használhat.

Az igazi fenyőt a karácsony elteltével valamilyen módon újra kell hasznosítani. A leginkább környezetbarát megoldás a fa mulccsá darálása vagy komposztálása, amivel végül is fenyő által megkötött szénnel a talaj tápanyagtartalma növelhető. Még azzal is egészen jót teszünk a természettel, ha a fát egészében helyezzük el valahol, ami végül is élőlények lakhelyévé, táplálékává válhat.

Ami viszont kevésbé szerencsés a környezetre nézve, az a fenyő elégetése, amivel a növekedése során megkötött szén azonnal visszakerül a levegőbe szén-dioxid formájába. A legrosszabb pedig, ha a fenyő a szemétlerakóba kerül, mert ebben az esetben a fa széntartalma leginkább metánként fog visszatérni a légkörbe, aminek üvegház-hatása sokkal erősebb, mint a szén-dioxidé. Hogy e lehetőségek közül melyik teljesül, az sokszor leginkább a hulladékkezelő társaságokon múlik, Budapesten például az FKF a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiban égeti el a begyűjtött fenyőfákat.

Ha mindenképpen szeretnénk fenyőt állítani, akkor tehát a környezettel valószínűleg a legjobbat egy igazi fa megvásárlásával tesszük, amit a lehető legközelebbi helyről szerzünk be, majd vízkeresztkor úgy válunk meg tőle, hogy az általa megkötött szén ne kerüljön vissza a levegőbe, hanem a talajt gazdagítsa. De ne legyen lelkiismeret-furdalásunk, ha praktikusabbnak ítéljük a műfenyőt, és azt veszünk, csak próbáljuk a lehető legtöbb karácsonykor újra elővenni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet karácsony karácsonyfa környezetvédelem műfenyő Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.