Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. november 4. 07:50 Élet

Egyenlőséget szeretnének a magyarok, mégis a különbségeket mélyítő kormányt választottak

A legszegényebb és a leggazdagabb magyarok jövedelmei közötti különbségek 2010 és 2016 között növekedtek, amiről mi is több cikket írtunk már a G7-nél. Mindez nem meglepő, hiszen a 2010 óta hivatalban lévő kormányok adó- és szociálpolitikája*Például az egykulcsos szja vagy a családi adókedvezmény bevezetése, miközben a családi pótlék összege nem nőtt. leginkább a gazdagoknak kedvez – így aztán az sem csoda, hogy az európai jövedelmi rangsorban a leggazdagabb magyarok előre, a legszegényebbek pedig hátraléptek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA százezer leggazdagabb magyar betört az európai elitbe, a félmillió legszegényebb lecsúszottÖsszejött az európai felső tíz százalék a leggazdagabb magyaroknak. Közben a magyarok alsó néhány százaléka csúszik le, lassan az európai padlónak ütközik. Jövedelem-eloszlás még több pöttyel!

Mindez úgy ment végbe, hogy a 2000-es évek eleje óta egyáltalán nem változott, ahogy a magyar társadalom megítéli a jövedelemkülönbségeket csökkentő kormányzati intézkedések fontosságát a European Social Survey adatai szerint. Ráadásul, ahogy az alább látható, egy ötfokú skálán, amelynek a kisebb értékei fejezik ki a mélyebb egyetértést, 1,6-1,8 pont körül alakult minden vizsgált évben az átlagpontszám. Tehát egészen komoly támogatottsága van az egyenlősítő politikáknak Magyarországon.

 


Sőt, ha az utoljára mért magyar átlagot nemzetközi összehasonlításban nézzük meg, akkor még inkább arra következtethetünk, hogy az országban kifejezetten nagy az igény a jövedelemkülönbségeket letörő politika iránt. A leginkább ugyanis épp Magyarországon tartották fontosnak ezeket az intézkedéseket 2016-ban.

 

 

Ráadásul nem vélekednek másként a Fidesz szimpatizánsai sem, számukra is hasonlóképpen fontos a jövedelmi egyenlőtlenségek felszámolása, mint a társadalom többi tagjának – még bőven a statisztikai hibahatáron belül van az alábbi kéttizedes különbség.

 


Tehát az utóbbi két kormányzati ciklus alatt annak ellenére húzhattak el a leggazdagabb magyarok a legszegényebbektől, hogy egyértelmű társadalmi igény mutatkozik a jövedelemegyenlősítő politika iránt, még a Fidesz támogatói körében is. Tavasszal pedig a kormánypárt e különös ellentmondás ellenére is magabiztosan nyerte az országgyűlési választást. Úgy látszik, hogy a magyarokat a gyakorlatban vagy mégsem érdekli annyira a jövedelemkülönbségek alakulása, mint amennyire állítják, esetleg nem tudnak a tényleges tendenciákról, netán a Fidesz hiába ment szembe a társadalmi igényekkel a szociálpolitikájával, más intézkedéseivel és programpontjaival ellensúlyozni tudta az ezzel kiváltott nemtetszést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar vergődés Európa alján, ahogy még sosem láttadÚj módon ábrázoljuk az európai jövedelemkülönbségeket. A környékbeli országok maguk mögött hagyták Magyarországot, de az összeomló Görögországra majdnem sikerült felzárkózni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet European Social Survey jövedelemkülönbségek jövedelmi egyenlőtlenség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.