Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. november 4. 07:50 Élet

Egyenlőséget szeretnének a magyarok, mégis a különbségeket mélyítő kormányt választottak

A legszegényebb és a leggazdagabb magyarok jövedelmei közötti különbségek 2010 és 2016 között növekedtek, amiről mi is több cikket írtunk már a G7-nél. Mindez nem meglepő, hiszen a 2010 óta hivatalban lévő kormányok adó- és szociálpolitikája*Például az egykulcsos szja vagy a családi adókedvezmény bevezetése, miközben a családi pótlék összege nem nőtt. leginkább a gazdagoknak kedvez – így aztán az sem csoda, hogy az európai jövedelmi rangsorban a leggazdagabb magyarok előre, a legszegényebbek pedig hátraléptek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA százezer leggazdagabb magyar betört az európai elitbe, a félmillió legszegényebb lecsúszottÖsszejött az európai felső tíz százalék a leggazdagabb magyaroknak. Közben a magyarok alsó néhány százaléka csúszik le, lassan az európai padlónak ütközik. Jövedelem-eloszlás még több pöttyel!

Mindez úgy ment végbe, hogy a 2000-es évek eleje óta egyáltalán nem változott, ahogy a magyar társadalom megítéli a jövedelemkülönbségeket csökkentő kormányzati intézkedések fontosságát a European Social Survey adatai szerint. Ráadásul, ahogy az alább látható, egy ötfokú skálán, amelynek a kisebb értékei fejezik ki a mélyebb egyetértést, 1,6-1,8 pont körül alakult minden vizsgált évben az átlagpontszám. Tehát egészen komoly támogatottsága van az egyenlősítő politikáknak Magyarországon.

 


Sőt, ha az utoljára mért magyar átlagot nemzetközi összehasonlításban nézzük meg, akkor még inkább arra következtethetünk, hogy az országban kifejezetten nagy az igény a jövedelemkülönbségeket letörő politika iránt. A leginkább ugyanis épp Magyarországon tartották fontosnak ezeket az intézkedéseket 2016-ban.

 

 

Ráadásul nem vélekednek másként a Fidesz szimpatizánsai sem, számukra is hasonlóképpen fontos a jövedelmi egyenlőtlenségek felszámolása, mint a társadalom többi tagjának – még bőven a statisztikai hibahatáron belül van az alábbi kéttizedes különbség.

 


Tehát az utóbbi két kormányzati ciklus alatt annak ellenére húzhattak el a leggazdagabb magyarok a legszegényebbektől, hogy egyértelmű társadalmi igény mutatkozik a jövedelemegyenlősítő politika iránt, még a Fidesz támogatói körében is. Tavasszal pedig a kormánypárt e különös ellentmondás ellenére is magabiztosan nyerte az országgyűlési választást. Úgy látszik, hogy a magyarokat a gyakorlatban vagy mégsem érdekli annyira a jövedelemkülönbségek alakulása, mint amennyire állítják, esetleg nem tudnak a tényleges tendenciákról, netán a Fidesz hiába ment szembe a társadalmi igényekkel a szociálpolitikájával, más intézkedéseivel és programpontjaival ellensúlyozni tudta az ezzel kiváltott nemtetszést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar vergődés Európa alján, ahogy még sosem láttadÚj módon ábrázoljuk az európai jövedelemkülönbségeket. A környékbeli országok maguk mögött hagyták Magyarországot, de az összeomló Görögországra majdnem sikerült felzárkózni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet European Social Survey jövedelemkülönbségek jövedelmi egyenlőtlenség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 04:34 Élet

Még mindig irdatlan sok csomagolási szeméttel vesszük meg az élelmiszereket

A csomagolástervezés formai szabályai sokszor ezredmilliméterre kötöttek, ezzel szemben a környezetvédelmet még simán felülírhatja a marketing.

Fontos

Fabók Bálint
2024. március 19. 04:34 Adat, Közélet

Valóban fontos összetevőnek tűnik a Fidesz sikerességében a munkalapú társadalom

Adatok is azt mutatják, hogy van összefüggés a foglalkoztatási ráta növekedése és a Fideszre való szavazási hajlandóság között.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.