Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 19. 12:27 Élet

A nyelvtanulásban Európa magasan lekörözi az USA-t

Az európai oktatásban sokkal többen tanulnak idegen nyelveket, mint az Egyesült Államokban. Míg a legtöbb európai országban kötelező is az idegen nyelvet tanítani, az USA-ban ezt iskolakerületenként vagy állami szinten döntik el – írja a Pew Research Center cikke.

Európában jellemzően 6 és 9 éves kor között kezdik el tanulni az első idegen nyelvet, sőt, 20 tagországban legalább egy évig egy második nyelvet is kötelező tanulniuk a tanulmányaik során.

Az Eurostat adatai szerint az általános iskolai és a középiskolai tanulók legalább egy idegen nyelvet tanulnak, és 29 tagországból 24 országban legalább 80 százalékuk tanul valamilyen külföldi nyelven. Még ott is, ahol a legalacsonyabb az idegen nyelven tanulók aránya, érettségi előtt legalább egy nyelvet megtanul a legtöbb gyerek.

 

Belgiumban például csak az iskolások 64 százalék tanul másik nyelvet, de a belga középiskolásoknak már a 90 százaléka jár nyelvórára. A másik véglet Hollandia, ahol a diákok 98 százaléka tanul idegen nyelvet, sőt, a 7. osztály eléréséig 74 százalékuk már kettő vagy több nyelvet tanul. Az EU-ban egyébként az angol a leggyakrabban tanult nyelv.

Ehhez képest az USA-ban óvodától a 12. osztályig nézve mindössze a tanulók 20 százaléka vesz részt nyelvoktatásban. A legtöbben New Jerseyben (51 százalék) és Washington D.C.-ben (47 százalék) tanulnak idegen nyelvet, ám az államok többségében 25 százalék alatt van az arány. Új-Mexikóban, Arizonában és Arkansasben mindössze 9 százalék. A legnépszerűbb nyelv a spanyol, de sokan tanulnak kínaiul, latinul és amerikai jelnyelven is. Az államok tehát igencsak különböző hangsúlyt fektetnek a nyelvoktatásra, amit az is jól tükröz, hogy csak tíz államban és Washington D.C.-ben van idegen nyelvi követelmény felállítva a diploma megszerzéséhez.

Egyáltalán nem meglepő persze, hogy akinek a világ legbeszéltebb nyelve az anyanyelve, az kevésbé érzi az idegen nyelvi tudás szükségét. Jól mutatja ezt az Egyesült Királyság példája is, ahol a legmagasabb az idegen nyelvet egyáltalán nem beszélők aránya az EU-ban.

Ugyan összességében Európa jól áll az idegennyelv oktatásban, nem minden tagország adatai tükrözik ezt.

Magyarországon a lakosság több mint fele (57,6 százaléka) egyáltalán nem beszél semmilyen idegen nyelvet, ami a harmadik legrosszabb arány az egész EU-ban. Nálunk csak a románok és a már említett britek vannak többen, akik nem beszélnek más nyelvet az anyanyelvükön kívül. 

 

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem nagyon tudnak idegen nyelveket a magyar fiatalok, de nem is akarnakCsak egy uniós országban beszélnek kevésbé idegen nyelveket, mint itthon, de ott már mindenki gyerekkorában megtanul egy világnyelvet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet idegen nyelv nyelvoktatás nyelvtanulás nyelvtudás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.