Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 19. 12:27 Élet

A nyelvtanulásban Európa magasan lekörözi az USA-t

Az európai oktatásban sokkal többen tanulnak idegen nyelveket, mint az Egyesült Államokban. Míg a legtöbb európai országban kötelező is az idegen nyelvet tanítani, az USA-ban ezt iskolakerületenként vagy állami szinten döntik el – írja a Pew Research Center cikke.

Európában jellemzően 6 és 9 éves kor között kezdik el tanulni az első idegen nyelvet, sőt, 20 tagországban legalább egy évig egy második nyelvet is kötelező tanulniuk a tanulmányaik során.

Az Eurostat adatai szerint az általános iskolai és a középiskolai tanulók legalább egy idegen nyelvet tanulnak, és 29 tagországból 24 országban legalább 80 százalékuk tanul valamilyen külföldi nyelven. Még ott is, ahol a legalacsonyabb az idegen nyelven tanulók aránya, érettségi előtt legalább egy nyelvet megtanul a legtöbb gyerek.

 

Belgiumban például csak az iskolások 64 százalék tanul másik nyelvet, de a belga középiskolásoknak már a 90 százaléka jár nyelvórára. A másik véglet Hollandia, ahol a diákok 98 százaléka tanul idegen nyelvet, sőt, a 7. osztály eléréséig 74 százalékuk már kettő vagy több nyelvet tanul. Az EU-ban egyébként az angol a leggyakrabban tanult nyelv.

Ehhez képest az USA-ban óvodától a 12. osztályig nézve mindössze a tanulók 20 százaléka vesz részt nyelvoktatásban. A legtöbben New Jerseyben (51 százalék) és Washington D.C.-ben (47 százalék) tanulnak idegen nyelvet, ám az államok többségében 25 százalék alatt van az arány. Új-Mexikóban, Arizonában és Arkansasben mindössze 9 százalék. A legnépszerűbb nyelv a spanyol, de sokan tanulnak kínaiul, latinul és amerikai jelnyelven is. Az államok tehát igencsak különböző hangsúlyt fektetnek a nyelvoktatásra, amit az is jól tükröz, hogy csak tíz államban és Washington D.C.-ben van idegen nyelvi követelmény felállítva a diploma megszerzéséhez.

Egyáltalán nem meglepő persze, hogy akinek a világ legbeszéltebb nyelve az anyanyelve, az kevésbé érzi az idegen nyelvi tudás szükségét. Jól mutatja ezt az Egyesült Királyság példája is, ahol a legmagasabb az idegen nyelvet egyáltalán nem beszélők aránya az EU-ban.

Ugyan összességében Európa jól áll az idegennyelv oktatásban, nem minden tagország adatai tükrözik ezt.

Magyarországon a lakosság több mint fele (57,6 százaléka) egyáltalán nem beszél semmilyen idegen nyelvet, ami a harmadik legrosszabb arány az egész EU-ban. Nálunk csak a románok és a már említett britek vannak többen, akik nem beszélnek más nyelvet az anyanyelvükön kívül. 

 

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem nagyon tudnak idegen nyelveket a magyar fiatalok, de nem is akarnakCsak egy uniós országban beszélnek kevésbé idegen nyelveket, mint itthon, de ott már mindenki gyerekkorában megtanul egy világnyelvet.

Élet idegen nyelv nyelvoktatás nyelvtanulás nyelvtudás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Jandó Zoltán
2019. február 13. 18:23 Élet

Úgy érzed, sokat állsz dugóban? Ha még tudnád, hogy mennyit buksz vele

Romlik a dugóhelyzet Budapesten: egy fővárosi ingázó 162 órát töltött forgalmi dugóban 2018-ban, ami 16 órával több az egy évvel korábbinál.

Fabók Bálint
2019. február 13. 08:44 Élet

A félelmetes krumplidrágulás csak tünete a magyar krumplitermelés vergődésének

1960-hoz képest közel tizedére esett a magyar burgonyatermelés, és egyre nagyobb mértékben vagyunk kiszolgáltatva az importnak és az éghajlatváltozásnak.

Fabók Bálint
2019. február 12. 18:30 Élet

Az egyik legmélyebb társadalmi változásnak ágyaz meg az internetes párkeresés

Az Egyesült Államokban a 2017-ben összejött párok közel 40 százaléka az interneten ismerkedett össze. Nagyobb lett a társadalmi osztályok közötti átjárás.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. február 15. 18:34 Adat

Sehol nem gazdagszik olyan ütemben a foci, mint Magyarországon

Beverekedte magát Európa 20 leggazdagabb ligája közé az nb1, de a régióban mindenhol egészségesebb a focicsapatok bevételi struktúrája.

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Fabók Bálint
2019. február 15. 06:53 Vállalat

“Lassacskán kezdenek minket emberszámba venni”: Miskolcig söpör az audis sztrájkhullám

A miskolci SEG Automitive-nál sosem sztrájkoltak, de részben az audisok hatására szokatlan összefogás valósult meg. A vezetők azonban megtörték a lendületet.