Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. július 30. 15:56 Élet

Az egész világon ugyanakkor robbantják az éjszakai kalóriabombát

Az esti lakománál csak az éjszakai falatozás számít jobban megbélyegzettnek kalóriatudatos körökben, ám úgy tűnik, hogy világszerte sokan vannak, akiket ez egyáltalán nem aggaszt. Egy nemrég ismertetett kutatás azt mutatta ki, hogy mindenütt ugyanakkor tetőzik az ételrendelési lehetőségek iránti internetes érdeklődés: egyszer este 7 körül, másodszor pedig hajnali 2 tájékán – írja honlapján a Science.

A Royal Society Open Science-ben megjelent tanulmány szerzői az Egyesült Államokban, Kanadában, Indiában, Ausztráliában és Nagy-Britanniában vizsgálták órákra lebontva az ételkiszállítással kapcsolatos internetes keresések gyakoriságát. Olyan kifejezéseket vizsgálták, mint a pizza házhoz szállítás vagy kínai házhoz szállítás. A Google Trends adatbázisában elérhető hatalmas információtömeg ugyanis remek lehetőséget biztosít az ilyen vizsgálatokhoz. Ezt használtuk mi is nemrég a balatoni városok népszerűségének rangsorolásakor.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem kérdés, melyik város a Balaton fővárosa az internetenHiába aggatnak magukra mindenféle jelzőt és címet a balatoni városok, az internetes érdeklődés alapján egyértelmű, hogy melyikük a legvonzóbb a Balatonon nyaralók számára.

 

Nicolas Scrutton Alvarado és Tyler J. Stevenson öt év adatsorát nézte végig, és országtól, kulcsszótól, évszaktól és naptól függetlenül azonosította a két említett csúcsot. Ennek okáról egyelőre csak hipotéziseket állítottak fel. Az egyik szerint a két csúcs két markánsan eltérő csoportot jelez: este hétkor a későn fekvő fiatalok akarnak enni még egy kiadósat, hajnalban pedig a kevés alvással beérő idősebbek akarják evéssel kezdeni a napot.

A kutatók ugyanakkor azt is elképzelhetőnek tartják, hogy nincs ilyen életkori megoszlás, egyszerűen olyan emberek csoportjairól van szó, akiknek másként működik a biológiai órája, így máskor éheznek meg. Ennek eldöntéséhez azonban további vizsgálatokra lenne szükség.

Tudományos alaposság nélkül, egyszerűen az elmúlt egy hetet a magyarországi keresések szempontjából megnézve az látszik, hogy az este hét órai csúcs kimagaslik, ha a pizzával kapcsolatos kifejezéseket nézzük.

Ha egyszerűen a pizzát írjuk be, akkor ez a legnépszerűbb időpont. A második viszont a délelőtt 11, amikor az emberek nyilván az ebédjükről gondoskodnak. De idehaza is látszik egy kisebb csúcs hajnali 1 és 3 óra között. Hasonló a helyzet a pizza rendelés kifejezéssel is.

Ha viszont a pizza házhozszállítás szókapcsolatot nézzük, akkor egyértelműen a hajnali idősáv vezet. Az esti van a második helyen, a délelőtti kiugrás pedig alig mutatkozik. Ezt magyarázhatja, hogy hajnalban csak és kizárólag az a pizza érdekli az embereket, amit házhoz hoznak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet étel ételrendelés kínai pizza Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.