Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. július 22. 07:33 Élet

Nem kérdés, melyik város a Balaton fővárosa az interneten

Örök vita tárgya, hogy a Balaton-parton melyik a legvonzóbb város, mert a kérdést igazán nehéz objektív módon eldönteni. Az internetes keresések forgalma azonban jó iránymutatást ad ahhoz, hogy melyik településen szándékoznak a legtöbben pihenni. A három legjelentősebb Balaton-parti várost, Balatonfüredet, Keszthelyt és Siófokot övező online érdeklődést hasonlítjuk most össze a Google Trends segítségével.

A nyaralás szervezése többnyire a szállás lefoglalásával kezdődik, amit e három város közül a legtöbbször Siófokon keresnek az emberek. A második helyezett Balatonfüred, Keszthely pedig az utolsó helyre került, jóval elmaradva a riválisaitól. Keszthely esetében viszont alig látszik az a rendkívül erős szezonalitás, ami a siófoki és balatonfüredi szállások iránti érdeklődésben megmutatkozik – júliusban évről évre a sokszorosára ugrik a keresési forgalom az idényen kívül mért értékekhez képest. Sokat kell még dolgozni tehát azon, hogy a Balatonra egész éves célpontként tekintsenek az utazók.  

 

Viszonyításképp a minden év októberében megrendezett csabai kolbászfesztivál*Ez az egyik legnagyobb és legnépszerűbb gasztronómiai rendezvény Magyarországon. iránti kereséseket is rátettük a grafikonra. A rendezvény iránt értelemszerűen mindig októberben ugrik meg az online érdeklődés, akkor viszont olyannyira, hogy az utóbbi években bőven meghaladta a keszthelyi szállások iránt a júliusi hónapokban mért keresési forgalmat, sőt, Balatonfüredet is megközelíti ebben a tekintetben.

Ha az étkezési lehetőségeket nézzük, már csak kisebb különbségeket láthatunk, de a sorrend változatlan. Az éttermekre irányuló keresésekben azonban időnként – például 2014-ben és 2015-ben – Balatonfürednek sikerült még a főszezonban is felülkerekednie Siófokon. A szezonalitás sajnos itt is erős, a nyári hónapokhoz képest jóval elmarad az év többi részében mért keresési gyakoriság.

 

Programokra is leginkább Siófokon keresnek rá az internetezők, bár Balatonfüred időnként komolyan megszorongatta a déli parton fekvő riválisát. A csabai kolbászfesztivált ismét figyelembe véve az látszik, hogy az októberi esemény iránti átlagos érdeklődés ugyan elmarad attól, amit a Google a balatoni programok vonatkozásában mért, azonban az őszi csúcsok rendre meghaladják a siófoki, balatonfüredi és keszthelyi rendezvények iránt a nyár közepén regisztrált keresési gyakoriságot.

 

Van azonban olyan szempont, amely szerint Keszthely vezet: látnivalók után ebben a városban néznek leggyakrabban az internetezők.

 

Összességében azonban az látszik a keresési forgalmak alapján, hogy Keszthely hiába aggatta magára a balatoni főváros címet még 2000-ben egy védjegy oltalom alá helyezett jelmondattal*“Keszthely, a Balaton fővárosa” (lajstromszám: 162 836), a három legfontosabb balatoni város közül Siófok iránt érdeklődnek legtöbben az interneten. Ha általában nézzük, hogy melyik várossal kapcsolatban keresnek legtöbbször információt az internetezők*A Google Trends-ben nemcsak azt lehet megvizsgálni, hogy bizonyos keresési kifejezéseket milyen gyakran ütnek be a keresőbe, hanem bizonyos előre meghatározott, úgynevezett témakörök (ezek lehetnek például programok, fogalmak, márkanevek vagy akár városok) iránti keresések gyakoriságát is., akkor Siófok egyértelműen vezet. Keszthely és Balatonfüred viszont nagyjából azonos mértékű érdeklődésre tart számot, de van egy érdekes különbség a két város között: Keszthely a szezonon kívül, Balatonfüred pedig a nyári hónapokban vonz több Google-keresést.

 

A kolbászfesztivál iránti érdeklődés pedig az általános, témakör szerinti adatok tükrében jóval elmarad a Balaton-parti városokhoz kötődő keresési forgalmaktól.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Balaton Balatonfüred Google Trends Keszthely Siófok Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.