Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. július 24. 18:24 Élet

Magyarország még mindig csak kispályás az állampolgárság-bizniszben

Manapság már nem elég a szupergazdagok számára a luxusjachtok és a magánrepülők birtoklása, egy egészen különös vagyontárgy iránt kezdenek egyre inkább érdeklődni. Igazából nem is tárgyról van szó, hanem egy sokkal elvontabb fogalomról: az állampolgárságról, illetve a vele járó útlevélről és egyéb jogosultságokról.

Az új státuszszimbólumból ráadásul gyakran többre is szert tesznek, bizonyára sokkal hatásosabb, ha több különböző állam által kiadott okmányt is le tudnak tenni az asztalra.

A Bloomberg gyűjtése szerint mindössze tíz olyan ország van, ahol megfelelő mennyiségű pénz beruházása esetén minden további nélkül állampolgárságot kaphatnak a magánbefektetők, és ezek közül nyolcat offshore paradicsomként tart számon a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Ennek ellenére az efféle befektetésekre szakosodott ügynökséget vezető Christian Kalin azt mondta a lapnak, hogy ügyfelei számára az adóelkerülésnél sokkal fontosabb szempont a biztonság.

A gazdagok a védettséget keresik, amikor állampolgárságot vásárolnak.

Főleg az motiválja őket, hogy ha forradalom, netán háború tör ki, vagy bármilyen, a biztonságukat fenyegető esemény következik be hazájukban, biztosan legyen hova menekülniük a világban. A szakértő szerint viszont újabban már az is egyre fontosabb üzletfeleinek, hogy egyszerűen csak legyen néhány útlevelük, amit tudnak mutogatni. Ezért nem is egy, hanem több országba is befektetnek, hogy állampolgárságot kapjanak.

Az állampolgárságot pénzért adó országok között hatalmas különbségek vannak abban a tekintetben, hogy mekkora befektetést várnak a jogok és az okmányok megadásáért. A legolcsóbb karibi államokhoz képest Ausztria igazi prémium ország, ott ugyanis 237,5-ször akkora összeget kell beruházni az állampolgárságért, mint Antigua és Barbudán, Dominikán vagy Saint Lucián.

 

 

Ausztria ráadásul nem is ma kezdte pénzért adni az állampolgárságot, hanem több mint harminc éve, 1985-ben. Látható azonban, hogy a listán lévő tíz ország közül hat a 2010-es években lépett be erre az érdekes piacra, vélhetően ráérezve az új divatra.

Nagyon hasonló konstrukciókban juthatnak külföldiek letelepedési engedélyhez is bizonyos országokban. Többek között Magyarországon is volt hasonló program, ami végül is számításaink szerint 17,5 milliárd forint veszteséget okozott az államnak. A letelepedés azonban messze áll az állampolgárságtól, a letelepedők jogai és lehetőségei sokkal korlátozottabbak ahhoz képest, mint amit az állampolgárok élvezhetnek.

Élet állampolgárság luxus offshore státuszszimbólum Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. május 21. 08:55 Élet

Meghalt Niki Lauda, a sebesség megszállottja földön és levegőben, sportban és üzletben

Sportautók és repülők, illetve egy legendásan horrorisztikus baleset, ez volt a legjobbnak tartott osztrák pilóta életének központi eleme.

Bucsky Péter
2019. május 20. 06:54 Élet

Tételes lista a zöld rendszámos autókról – sokuk szennyezőbb egy hagyományos kocsinál

Sok tölthető hibridnél teljesen érthetetlen, miért támogatja az állam a vásárlásukat és a fenntartásukat.

Torontáli Zoltán
2019. május 18. 07:40 Élet, Vállalat

Kész a félig magyar önvezető kamion, már csak a világot kell hozzáigazítani

A technológia ma már nem kérdés, sokkal izgalmasabb, hogy megéri-e az embert leváltani egy gépre. A válasz ugyanis korántsem egyértelmű.

Fontos

Tóth István János
2019. május 21. 17:48 Adat, Közélet

Nyolc ábra egy magyar csodáról

Ha piacgazdaság van, akkor kétségtelenül Mészáros Lőrinc cégei a legjobbak az országban, és nekik kellene nyerniük az összes közbeszerzést. De van alternatív magyarázat is.

Jandó Zoltán
2019. május 21. 06:46 Közélet, Vállalat

Körbezártak minket az oroszok, és a kormány önként sétál a karjaikba

Gázkörgyűrű építésével foglalja vissza Kelet-Közép-Európát a Gazprom. Bár a magyar hatóság a régióban egyedüliként résen volt, a kormány ezt az előnyt is eldobhatja.

Váczi István
2019. május 20. 16:22 Világ

Jó időre meghatározza Európa sorsát a hétvégi választás

Hosszú időre lekerül a szorosabb integráció a napirendről, ha az euroszkeptikus pártok nagyon megerősödnek az Európai Parlamentben.