Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. július 24. 18:24 Élet

Magyarország még mindig csak kispályás az állampolgárság-bizniszben

Manapság már nem elég a szupergazdagok számára a luxusjachtok és a magánrepülők birtoklása, egy egészen különös vagyontárgy iránt kezdenek egyre inkább érdeklődni. Igazából nem is tárgyról van szó, hanem egy sokkal elvontabb fogalomról: az állampolgárságról, illetve a vele járó útlevélről és egyéb jogosultságokról.

Az új státuszszimbólumból ráadásul gyakran többre is szert tesznek, bizonyára sokkal hatásosabb, ha több különböző állam által kiadott okmányt is le tudnak tenni az asztalra.

A Bloomberg gyűjtése szerint mindössze tíz olyan ország van, ahol megfelelő mennyiségű pénz beruházása esetén minden további nélkül állampolgárságot kaphatnak a magánbefektetők, és ezek közül nyolcat offshore paradicsomként tart számon a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Ennek ellenére az efféle befektetésekre szakosodott ügynökséget vezető Christian Kalin azt mondta a lapnak, hogy ügyfelei számára az adóelkerülésnél sokkal fontosabb szempont a biztonság.

A gazdagok a védettséget keresik, amikor állampolgárságot vásárolnak.

Főleg az motiválja őket, hogy ha forradalom, netán háború tör ki, vagy bármilyen, a biztonságukat fenyegető esemény következik be hazájukban, biztosan legyen hova menekülniük a világban. A szakértő szerint viszont újabban már az is egyre fontosabb üzletfeleinek, hogy egyszerűen csak legyen néhány útlevelük, amit tudnak mutogatni. Ezért nem is egy, hanem több országba is befektetnek, hogy állampolgárságot kapjanak.

Az állampolgárságot pénzért adó országok között hatalmas különbségek vannak abban a tekintetben, hogy mekkora befektetést várnak a jogok és az okmányok megadásáért. A legolcsóbb karibi államokhoz képest Ausztria igazi prémium ország, ott ugyanis 237,5-ször akkora összeget kell beruházni az állampolgárságért, mint Antigua és Barbudán, Dominikán vagy Saint Lucián.

 

 

Ausztria ráadásul nem is ma kezdte pénzért adni az állampolgárságot, hanem több mint harminc éve, 1985-ben. Látható azonban, hogy a listán lévő tíz ország közül hat a 2010-es években lépett be erre az érdekes piacra, vélhetően ráérezve az új divatra.

Nagyon hasonló konstrukciókban juthatnak külföldiek letelepedési engedélyhez is bizonyos országokban. Többek között Magyarországon is volt hasonló program, ami végül is számításaink szerint 17,5 milliárd forint veszteséget okozott az államnak. A letelepedés azonban messze áll az állampolgárságtól, a letelepedők jogai és lehetőségei sokkal korlátozottabbak ahhoz képest, mint amit az állampolgárok élvezhetnek.

Élet állampolgárság luxus offshore státuszszimbólum Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2023. március 19. 14:13 Élet

A rasszizmus is oka lehet annak, hogy alacsonyak a jóléti kiadások Amerikában

Minél magasabbnak hiszik a feketék arányát a támogatott állampolgárok között, annál inkább ellenzik a jóléti kiadásokat.

Pálos Máté
2023. március 18. 17:05 Élet

Ahhoz képest, hogy milyen sokba került, kevesen nézték eddig a Hadikot

Megnéztük a kultúrpolitikai presztízsberuházás, a Hadik első heti számait, az extrém magas állami gyártási támogatás fényében is.

Torontáli Zoltán
2023. március 17. 04:34 Élet, Világ

Miért nem érződik annyira az infláció Ausztriában?

A rendkívül erős szakszervezetek és a munkaadók sorra olyan béremelésekben állapodnak meg, amelyek kompenzálják a drágulást.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?