Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. július 24. 18:24 Élet

Magyarország még mindig csak kispályás az állampolgárság-bizniszben

Manapság már nem elég a szupergazdagok számára a luxusjachtok és a magánrepülők birtoklása, egy egészen különös vagyontárgy iránt kezdenek egyre inkább érdeklődni. Igazából nem is tárgyról van szó, hanem egy sokkal elvontabb fogalomról: az állampolgárságról, illetve a vele járó útlevélről és egyéb jogosultságokról.

Az új státuszszimbólumból ráadásul gyakran többre is szert tesznek, bizonyára sokkal hatásosabb, ha több különböző állam által kiadott okmányt is le tudnak tenni az asztalra.

A Bloomberg gyűjtése szerint mindössze tíz olyan ország van, ahol megfelelő mennyiségű pénz beruházása esetén minden további nélkül állampolgárságot kaphatnak a magánbefektetők, és ezek közül nyolcat offshore paradicsomként tart számon a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Ennek ellenére az efféle befektetésekre szakosodott ügynökséget vezető Christian Kalin azt mondta a lapnak, hogy ügyfelei számára az adóelkerülésnél sokkal fontosabb szempont a biztonság.

A gazdagok a védettséget keresik, amikor állampolgárságot vásárolnak.

Főleg az motiválja őket, hogy ha forradalom, netán háború tör ki, vagy bármilyen, a biztonságukat fenyegető esemény következik be hazájukban, biztosan legyen hova menekülniük a világban. A szakértő szerint viszont újabban már az is egyre fontosabb üzletfeleinek, hogy egyszerűen csak legyen néhány útlevelük, amit tudnak mutogatni. Ezért nem is egy, hanem több országba is befektetnek, hogy állampolgárságot kapjanak.

Az állampolgárságot pénzért adó országok között hatalmas különbségek vannak abban a tekintetben, hogy mekkora befektetést várnak a jogok és az okmányok megadásáért. A legolcsóbb karibi államokhoz képest Ausztria igazi prémium ország, ott ugyanis 237,5-ször akkora összeget kell beruházni az állampolgárságért, mint Antigua és Barbudán, Dominikán vagy Saint Lucián.

 

 

Ausztria ráadásul nem is ma kezdte pénzért adni az állampolgárságot, hanem több mint harminc éve, 1985-ben. Látható azonban, hogy a listán lévő tíz ország közül hat a 2010-es években lépett be erre az érdekes piacra, vélhetően ráérezve az új divatra.

Nagyon hasonló konstrukciókban juthatnak külföldiek letelepedési engedélyhez is bizonyos országokban. Többek között Magyarországon is volt hasonló program, ami végül is számításaink szerint 17,5 milliárd forint veszteséget okozott az államnak. A letelepedés azonban messze áll az állampolgárságtól, a letelepedők jogai és lehetőségei sokkal korlátozottabbak ahhoz képest, mint amit az állampolgárok élvezhetnek.

Élet állampolgárság luxus offshore státuszszimbólum Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2018. november 21. 15:16 Élet

Több tízmillió cukorbetegnek nem jut inzulin, és ez a jövőben még rosszabb lesz

Az elhízás és a testmozgás hiánya miatt folyamatosan nő a cukorbetegek száma, de már most óriási a hiány a kezelésükhöz szükséges inzulinból.

Torontáli Zoltán
2018. november 20. 17:05 Élet, Világ

Nem sikerült a Google-nak vércukormérő kontaktlencsét fejleszteni

Ilyen az, amikor egy nagyon ígéretes fejlesztés négy év próbálkozás után kimúlik, a projektet felfüggesztették.

Hajdu Miklós
2018. november 20. 12:50 Élet

A magyar iskolarendszer még mindig ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint 10-15 éve

Bár számos reform történt a közoktatásban, a kétezres évek problémáinak jelentős része még mindig aktuális.

Fontos

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.