Hírlevél feliratkozás

A digitalizáció a borospincéket is elérte, ma már okos megoldások hada kíséri a szőlőszemek útját az ültetvénytől a palackig, sőt, azon túl is. Az inkább a műkereskedelemben elterjedt NFT-k, a mesterséges intelligencia és a kiterjesztett valóság is megtalálta a helyét az évezredes hagyományokra építő szakmában.

Tovább olvasom

(Kollégánk az elmúlt évet az Egyesült Államokban töltötte egy újságírói ösztöndíjjal, ahol többek között egy hónapig dolgozott a 15 legnagyobb amerikai napilap közé tartozó The Arizona Republicnál. Az ott eltöltött ideje alatt az arizonai golfklubok vízfogyasztásáról írt cikket, amely a napokban jelent meg az újság címlapján, a főbb állításait az alábbiakban foglaljuk össze.)

Tovább olvasom

Azt már tudjuk, hogy nemcsak a gyerekkel eltöltött idő mennyisége, hanem annak minősége is sokat számít a képességeik fejlődésében. Az estimese-olvasás, a minél több szó használata például segít az értelmi (kognitív) fejlődésben. Azonban az is fontos, hogy mindezt milyen nevelési stílusban adják át a szülők.  

Tovább olvasom

Bucsky Péter
2022. július 30. 04:34 Élet, Közélet

Már a civil szervezetek is az államtól függenek Magyarországon

Nemzetközi összehasonlításban kevés az önkéntes idehaza, és míg a magánadományok szintje átlagos, a nonprofit szervezetek saját bevételei elmaradnak attól.

Tovább olvasom

Az utóbbi időben sok lengyel boltban kifogyott a cukor, és az új szállítmányokat úgy is elkapkodják, hogy egyre drágább lesz a termék. A dolog azért is különös, mert az ország Európa harmadik legnagyobb cukortermelője, és nem fenyeget az a veszély, hogy a cukor elérhetetlenné válik a lengyelek számára.

Tovább olvasom

Hőhullámok, aszályok, tüzek nehezítik a mezőgazdasági termelők életét szerte Európában, a borászok több kiemelt európai borvidéken attól tartanak, hogy az idei termés csak a háromnegyede lesz a többéves átlagnak. Ráadásul a jövőben még extrémebb és kiszámíthatatlanabb időjárási körülményekre kell felkészülniük. 

Tovább olvasom

Hobot Péter
2022. július 26. 14:34 Adat, Élet

A szomszéd gázszámláját is fizethetik a társasházi kis lakásban élők

Saját gázóra híján a társasházi kis lakásokban akkor is elszállhat a gáz ára, ha nem fogyasztanak többet évente 1729 köbméternél.

Tovább olvasom

A vidéki dácsában eltöltött idő régóta hozzátartozik a városban élő oroszok életéhez, de a szankciók és az élelmiszerek drágulása miatt idén ezt a korábbinál többen kötik össze a kert művelésével, zöldségek és gyümölcsök termesztésével, haszonállatok tartásával.

Tovább olvasom

Új-Zéland aligha tartozik a külföldi lakásvásárláson gondolkodó magyarok kiemelt célpontjai közé, de a helyi ingatlanpiac az utóbbi pár évben olyan kiemelkedő drágulást produkált, hogy arról időnként idehaza is jelentek meg cikkek. Tavaly az új-zélandi lakóingatlanok közel 30 százalékkal drágultak, sok lakás vagy ház napok alatt elkelt, és a népszerű környékeken bevett dolog volt az árverési rendszerű eladás. Nem csoda, hogy nemrég a világ leginkább buborékgyanús ingatlanpiacának minősítette az új-zélandit a Bloomberg.

Tovább olvasom

Torontáli Zoltán
2022. július 25. 04:34 Élet

Talán nem zárják be a rezsinövekedés előli napelemes menekülőutat

Jelenleg ha napelemed van szaldós elszámolással, akkor majdnem mindegy, hogy az áram 37, 70 vagy 270 forintba kerül. És ez talán így is marad.

Tovább olvasom