Hírlevél feliratkozás

A vendéglátók idén nyáron is jókora kihívások elé néznek, hiába szűntek meg jórészt a korlátozások és fokozódott rendkívüli mértékben az utazási kedv. Az iparág szinte minden szegmensét érintik az ellátási és toborzási nehézségek, miközben elszabadult az infláció. Mindez mégsem jelenti az utak elmaradását, hanem inkább az elvárások változnak:

Tovább olvasom

Az elszabaduló energiaárak és az infláció a szegényebb háztartásokat kétszer akkora erővel üti meg, mint a gazdagokat - figyelmeztetett a brit Institute for Fiscal Studies (IFS).

Tovább olvasom

Torontáli Zoltán
2022. május 21. 17:04 Élet, Vállalat

Miért van egyre többször áruhiány az élelmiszerboltokban?

A bolt nem kap árut a nagykertől, mert az nem kap a gyártótól, mert az nem jut alapanyaghoz vagy nem tudja becsomagolni, esetleg elszállíttatni. Látványos lett a kereskedelem válsága.

Tovább olvasom

Banyár József
2022. május 19. 17:38 Élet, Pénz

Hogyan lehet biztosítani az életpálya pénzügyi egyensúlyát?

Napjainkban a generációs transzferek nem biztosítják szisztematikusan az életpálya termelési és fogyasztási egyensúlyát, ezért ezt társadalmi szinten kell megtervezni.

Tovább olvasom

Muhammed Musah egyéni vállalkozóként dolgozott a Wolt ételkiszállító cégnél futárként, átlagos havi keresete az elmúlt évben meghaladta az 5600 eurót, vagyis jelenlegi árfolyamon durván 2,1 millió forintot – és épp a magas keresete miatt vonták be a férfi letelepedési engedélyét.

Tovább olvasom

A világ lakosságának több mint fele már városokban él, és ez a szám egyre inkább növekszik. A megfigyelések alapján viszont az urbanizáció hatására nő a pszichés zavarok kialakulásának veszélye. Kristine Engemann és szerzőtársai annak jártak utána kutatásukban, hogy ez a megfigyelés összeköthető-e a zöld területek hiányával.

Tovább olvasom

Torontáli Zoltán
2022. május 4. 17:08 Élet

Közel 8 milliárd forintért indulhat a Giro Budapestről, de mit hoz Magyarországnak?

Mint minden hasonló nagy versenynek, a Giro d’Italiának is nagy az egyszeri közvetlen költsége, a haszna pedig közvetett. A magyar biciklisport viszont nagyot léphet vele előre.

Tovább olvasom

Habár a magyar régiók többségében valamivel kisebb mértékben esett vissza 2020-ban a járvány hatására a születéskor várható élettartam, mint amennyivel az uniós átlag csökkent (-0,9 év), az Eurostat friss adatai alapján nagyon látványos, hogy itthon a nagyjából a 2010 és 2019 között mért javulás felét “elvitte” a 2020-as járványból következő többlethalálozás statisztikai hatása.

Tovább olvasom

Lengyelország jelezte: a korábbi 2049-es céldátum után is elő akar állítani kőszénből áramot, hogy így biztosítsa az ország energiabiztonságát. A szándék aláássa az Európai Unió tavaly összeállított – a tagállamok és az Európai Parlament által még nem megszavazott – energiaellátásról és károsanyag-kibocsátásról szóló tervezetét, amely 2050-re tűzte ki a klímasemlegesség elérését.

Tovább olvasom

Virovácz Péter
2022. április 25. 15:55 Élet, Világ

Egy mai példa arra, hogy a rengeteg robot mellé még több ember kell

Érdemes megnézni, mi történik az amerikai élelmiszeriparban, aki eddig csomagolta az árut, az ma felügyeli a csomagolórobotot.

Tovább olvasom