Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. október 24. 15:55 Élet

A koronavíruson átesett focisták teljesítménye bizonyítottan hosszabb távon is romlik

A kimutathatott koronavírus-fertőzés még fél év után is hatással van a focisták teljesítményére.

Tovább olvasom

(A cikk a Green Policy Center oldalán megjelent írás szerkesztett verziója. A szerző fenntarthatósági kutató, tanácsadó.)

Az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt a zöld épületek népszerűsége és a jelentősége. Számos lehetőség rendelkezésünkre áll, hogy zöldítsük mind régi, mind új épületeinket, ezek a legegyszerűbb megoldásoktól egészen a komplex technológiákig terjednek. Ráadásul egyre inkább teret hódítanak a fából készült és növényi alapanyagokat, mint például farostot, cellulózt, szalmát, kendert hőszigetelésként alkalmazó zöld házak.

Tovább olvasom

Corentine de Chatelperron és Caroline Pultz évek óta vitorláznak a világ tengerein egy katamaránon, amely egyszerre egy különleges laboratórium is, ahol egy hozzáférhető, egyszerű technológián alapuló önfenntartó ökoszisztéma működtetésével kísérleteznek. 

Tovább olvasom

„Attól tartunk, rosszabb lehet az idei influenzaszezon, ugyanis tavaly szinte teljesen kimaradt, mert nem volt jelenléti oktatás az iskolákban, az emberek otthon maradtak, maszkban közlekedtek. Nem alakult ki olyan immunitás, mint a megelőző években"

- mondta egy amerikai járványorvos. Bár tudományos adatokkal a fenti gondolatmenetet egyelőre nem támasztották alá, már tavaly is hasonló volt az általános vélekedés, az idei influenzaszezon közeledtével pedig még több szakember fogalmazza meg ezt a hipotézist.

Tovább olvasom

Torontáli Zoltán
2021. október 1. 17:01 Élet

Hétfő déltől kezdve szoríthatunk Karikó Katalin Nobel-díjáért

Ki más nyerhetné az orvosi Nobelt, mint a járvány elleni küzdelem csodafegyverének megalapozója?

Tovább olvasom

Pálos Máté
2021. szeptember 27. 06:03 Élet

Amikor sok pénzt öntenek egy elmaradott faluba, lehet, hogy jobban el akarnak költözni onnan az emberek

A fejlesztés megteremti annak a lehetőségét, hogy azok is elköltözzenek, akik menni akartak, de beragadtak oda. A vidékre költött milliárdok hasznosulása egyáltalán nem egyszerű kérdés.

Tovább olvasom

Hajdu Miklós
2021. szeptember 25. 16:40 Élet

A demokratikus országokban élők jó dolgukban egyre inkább belefáradnak a sokasodó választásokba

A választásokon világszerte csökken a részvételi arány, a kutatók egy része szerint különösen a fiatalabbak kényelmesedtek bele a demokráciába.

Tovább olvasom

A Netflix országonként eltérő kínálata miatt sok előfizető próbál a szolgáltatás más területeken elérhető változataihoz hozzáférni, a magyar felhasználók azonban egyáltalán nem panaszkodhatnak az itthon elérhető műsorok minőségére, legalábbis a brit Uswitch elemzése szerint. A filmek és sorozatok IMDb értékelésein, díjazásain, illetve jelölésein alapuló szeptemberi adatok szerint a magyar repertoár a hatodik helyre került a Netflix-lokalizációk rangsorában.

Tovább olvasom

Bő egy hónap maradt az idei nyári időszámításból, október végén, ezúttal éppen 31-én hajnalban szokás szerint egy órával vissza kell majd forgatnunk az óramutatókat. Ennek azonban most nem feltétlenül kellene így lennie, hiszen az eredeti elképzelések szerint idén az európai országoknak már ki kellett volna választani azt az időszámítást, amit hosszú távon megtartanak. Vagyis a mostani átállításnak már csak akkor kellene megtörténnie, ha Magyarország a téli verziót választja véglegesnek. Máskülönben maradhatnánk a nyári rendszerben.

Tovább olvasom

Tízéves könyvkiadási csúcs dölt meg 2020-ban, a pandémia begyűrűzésének és a boltzárak évében: az elmúlt tíz évben tavaly adták ki a legtöbb címet, az összpéldányszám azonban 31,6 millió kiadótt példányról 28 millióra csökkent – írta meg a Világgazdaság. Egyre nagyobb szeletet hasít ki a forgalomból az online értékesítés.

Tovább olvasom