Hírlevél feliratkozás

Az elmúlt hónapok rendkívüli módon megviselték a hazai állami- és magánegészségügyi szektort, azonban voltak olyan intézmények, akik állták a sarat, mindvégig kitartottak, sőt növekedni is tudtak. Ide sorolható a budapesti Oktogon Medical Center magánklinika, ahol gyorsan reagáltak a kialakult helyzetre, és a rájuk jellemző betegközpontú hozzáállás végül meghozta a gyümölcsét.

Tovább olvasom

Tóth István György
2021. július 22. 06:46 Élet

Esélyeink a negyedik hullámmal szemben

Az oltással kapcsolatban passzívabbak a férfiak, a budapestiek és az alacsonyabb társadalmi státusúak. Egy részüket meg lehet győzni, csak nem plakátokkal.

Tovább olvasom

A megosztás alapú gazdaság az autók és a lakások esetében már túl is lépett az eredeti koncepción, hiszen sokan világszerte a megélhetésüket alapozzák arra, hogy autójukkal taxisofőrré váljanak (Uber), vagy direkt erre a célra vett lakásokat adjanak ki rövid távra (Airbnb). Az Egyesült Államokban azonban most egyre növekszik egy olyan platform népszerűsége, amely a sharing economy eredeti filozófiájához visszakanyarodva kínál mellékkeresetet, méghozzá kellően ki nem használt kerti úszómedencék tulajdonosai számára.

Tovább olvasom

Torontáli Zoltán
2021. július 18. 17:33 Élet

Meddig képes az ember elviselni a hőséget?

Egészen jól meghatározható az a pont, ahonnan a tartós meleg már nem egészséges, a rossz hír pedig az, hogy ezt a pontot egyre könnyebb elérni.

Tovább olvasom

Kasnyik Márton
2021. július 18. 05:18 Élet

A világ első interkontinentális ipari kémügyében Kínát lopták meg

A keletrómai hernyótolvajok ezerötszáz évvel ezelőtt két geopolitikai célt értek el egy csapásra.

Tovább olvasom

Többször is írtunk már arról, hogy az úgynevezett fast fashion, azaz a divat szerint nagyon gyorsan cserélődő ruházati cikkek üzleti modellje mennyire ellentmond a környezettudatosságnak. Ugyanakkor az is közismert, hogy Európán belül a módosabb nyugati országokban hajlandóak és tudnak a lakosok prémiumot fizetni a gyakran drágább környezetbarát megoldások használatáért, viszont a fogyasztásuk is jóval a kelet-európai szint felett van - ez a két jellemző környezetvédelmi szempontból többnyire ellentétben van egymással.

Tovább olvasom

Torontáli Zoltán
2021. július 15. 06:21 Élet

Milyen légkondi? Majd kinyitjuk az ablakot

Nehéz ma már elhinni, de nem is olyan régen még egyáltalán nem volt szokás légkondit szerelni az új lakásokba. Aztán a korábbi luxuscikkből elég gyorsan tömegtermék lett, de a kókler szerelők eltűnéséig 15-20 évnek is el kellett telnie.

Tovább olvasom

Messze nem versenyképes a megújuló energiaforrással előállított hidrogén a földgázból előállított verziójához képest. A német Agora Energiewende agytröszt szerint ahhoz, hogy a fosszilis és a megújuló gyártási módok versenyben legyenek egymással, a karbonkvóta egységárának legalább a triplájára kellene emelkednie - írja a Bloomberg. Ezért nem meglepő, hogy a hidrogéngáz jelentős többségét, 95 százalékát fosszilis energiaforrásokból állítják elő, és csak az összes megtermelt hidrogén 5 százaléka származik megújuló energiaforrásokból.

Tovább olvasom

Torontáli Zoltán
2021. július 11. 18:19 Élet

Messze vagyunk attól, hogy az e-autó tényleg zöld legyen, de látszik a megoldás

Az elektromos autó nem szennyez - helyben, de mi kellene ahhoz, hogy ne csak máshova terelje át, hanem meg is szüntesse a környezeti terhelést?

Tovább olvasom

Hajdu Miklós
2021. július 10. 17:46 Élet

A munkahelyi unalom is a kiégéshez hasonló gondokhoz vezet

Nemcsak a folyamatos túlórázás vezet egészségügyi problémákhoz, hanem az unatkozva eltöltött munkaidő is.

Tovább olvasom