Hírlevél feliratkozás

Az Európai Unióhoz képest az Egyesült Királyságban ütemesebben zajlik az oltási program, egy a hét elején közölt adat szerint Angliában percenként 140 ember kapja meg a koronavírus elleni vakcinát.

Tovább olvasom

Továbbra is kaotikusak a nemzetközi légi közlekedés feltételei, az utasoknak jellemzően maguknak kell összeszedniük minden információt azzal kapcsolatban, hogy milyen feltételekkel szállhatnak fel egy repülőre, és hagyhatják el a repteret a célállomáson. Ám még ha ezt meg is teszik, nincs rá garancia, hogy a szabályokat a hatóságok, illetékesek is ugyanúgy értelmezik. Megtapasztalhatták ezt nemrég például a Wizz Air London-Pozsony járatának magyar utasai.

Tovább olvasom

A prágai önkormányzat új lehetőséget teremtett arra, hogy alacsony jövedelmű lakosok bútorokhoz juthassanak. A néhány napja megnyitott, bútorbanknak nevezett intézményben használt bútorokat és háztartási berendezéseket gyűjtenek, és ezeket olyanok számára ajánlják fel, akiknek nincsen pénze újat venni.

Tovább olvasom

Avatar
2021. január 17. 16:25 Élet

Nemcsak anyagiakban, de boldogságérzetben is egyre jobban szétszakad a társadalom

A jövedelem természetesen befolyásolja a boldogságérzetet, de összességében inkább az számít, hogy milyen az ember társadalmi státusza, és ez is szétszakadóban van.

Tovább olvasom

Bucsky Péter
2021. január 16. 16:19 Adat, Élet

Vagy kinyírta, vagy a feketepiacra tolta a koronavírus a dohányzás jelentős részét

A szigorú járványügyi szabályok alatt akár tizedével is csökkent a cigarettavásárlás, de a feketepiac szerepe növekedhetett.

Tovább olvasom

Izraelben az első koronavírus elleni oltást Benjámín Netanjáhú miniszterelnök kapta meg december 19-én, és ekkor kezdték el végrehajtani az országos oltási programot is. Mivel a Pfizer/BioNTech vakcinából kettőt kell beadni, és a másodikat az első után 21 nappal javasolják, a közel-keleti országban most már egyre többen érik el az oltás által biztosított maximális védelmet. (Magyarországon az első oltást december 26-án adták be, így a második körnek szombattól kell elkezdődnie.)

Tovább olvasom

Magyarországon jelenleg az egészségügyi dolgozók után már a szociális szférában dolgozók oltása zajlik, ami részben azért is kezdődhetett meg, mert az egészségügyi dolgozók között sokan nem kérték az oltást. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában múlt hét pénteken arról beszélt, hogy a dolgozók fele vállalja az oltást, „a többieket még győzködnünk kell”.

Tovább olvasom

Mint minden hasonló klinikai vizsgálatban, a koronavírus oltások tesztelésénél is placebo kontrollt használnak. Ez azt jelenti, hogy az önkéntes jelentkezők fele valóban megkapja a kísérleti fázisban lévő koronavírus-vakcinát, a másik fele azonban tudtán kívül csak (ártalmatlan, de haszontalan) fiziológiás sóoldatot, azaz placebót kap a karjába.

Tovább olvasom

Decemberben és januárban cikksorozatban mutatjuk be a mai modern pénzintézeti rendszer kialakulásának körülményeit, a magyar gazdaságtörténet hőskorának egy-egy jellemző helyszínét, neves bankárt vagy pénzügytörténeti ritkaságot – amihez az OTPédia nyújtja a szakmai hátteret.

Tovább olvasom

Hajdu Miklós
2021. január 12. 05:44 Adat, Élet

A magyar filmek állami támogatása és kedveltsége között nincs statisztikai összefüggés

A filmek állami támogatottsága nem mutat összefüggést a közönség értékelésével, de ez nem feltétlenül hibája a rendszernek.

Tovább olvasom