Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. szeptember 6. 14:08 Adat

A szép magyar alma elmehet külföldre, jöhet helyette az olcsóbb külföldi

Viszonylag kevés alma teremhet a most induló szezonban, a FruitVeb szakmai szervezet az étkezési almánál 10-15 százalék körüli áremelkedést jósol, mire a gyümölcs a boltok polcaira jut.

Miért fontos ez? Az alma az egyik legnagyobb mennyiségben termelt gyümölcs Magyarországon, és ipari változatát sok esetben nálunk is dolgozzák fel, ezért felvásárlási árának ingadozása, illetve az export és az import lehetőségének alakulása sok piaci szereplőt érint.

Számokban: a FruitVeb előrejelzése 300-350 ezer tonna közé teszi az idei termést, de ebből várhatóan csak legfeljebb 100 ezer tonna lehet az étkezési alma. Az utóbbi hazai kereslete évi 110 ezer tonna körül van, ipari almából pedig jóval nagyobb lesz a hiány, hiszen 400 ezer tonnát tudnak az üzemek feldolgozni. A hiányzó mennyiségeket importálni lehet vagy kell majd.

Tágabb kontextus: a képletet bonyolítja, hogy az időjárás miatt az étkezési alma egy része „lecsúszhat” minőségben az ipari szegmensbe, illetve számolni kell az exporttal is, hiszen a jobb minőségű étkezési és ipari almát a termelők egyaránt eladhatják külföldre is, ha ott jobb árat kapnak érte. Márpedig a FruitVeb szerint erős osztrák, cseh és lengyel keresletre lehet számítani.

Felülnézet: az export-import lehetőségek következtében a hazai termés mennyisége sokkal inkább a termelőknek és a feldolgozóknak egzisztenciális, húsba vágó kérdés, mint a lakossági vásárlóknak, hiszen a boltok is vásárolhatnak külföldi (olcsóbb) almát, ha úgy döntenek.

  • A magyar almatermés az elmúlt években többször is erősen hullámzott, 2022-ben például fele annyi volt, mint előtte vagy utána egy évvel, de az unió országaiban összességében jobban kiegyenlítődik a termés. Ahol nincs elég alma, ott nőhet az import, de még az EU-n kívülről is lehet vásárolni.

Az alábbi grafikon azt mutatja meg, hogy négy nagy magyarországi boltláncban 2020 és 2024 eleje között havi bontásban mennyibe került a legolcsóbb, de nem akciós alma kilogrammja.

  • A bruttó fogyasztói árszint jellemzően 350 és 500 forint között maradt, annak ellenére is, hogy a magyar termés erősen ingadozott, ráadásul még a nagy inflációs hullám is ebben az időszakban söpört végig rajtunk.
  • A boltláncok tehát jól kimozogták ezeket a kilengéseket, így a most várható 10-15 százalékos emelkedés egyáltalán nem számít kiugró mértéknek.

Alulnézet: ha a magyar boltok meg akarják tartani a jelenlegi árszintet, akkor lehet, hogy azt csak alacsonyabb minőségű áruval tudják megtenni. A legjobb magyar étkezési almára – szokás szerint – magasabb árajánlatot adhat például az osztrák vevő, míg ha a magyar kereskedők jelentős importra szorulnak, akkor olcsón várhatóan csak silányabb külföldi terméshez jutnak hozzá.

Mi várható? A FruitVeb elemzése szerint a magyar termelőknek a klímaváltozás súlyos gondokat okoz. A nagy melegben és aszályban a gyümölcs nem éri el a kívánt méretet, de akár túl gyorsan is beérik, hamarabb lehullik és olyan gyorsan rothad, hogy még ipari almának is nehéz elszállítani. A magyar művelési rendszerek egy része korszerűtlen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre bizonytalanabb a magyar alma sorsa, az idei termés évtizedes távlatban is a legrosszabbA szárazság mellett a korosodó állomány és a fejlesztések hiánya is gondot okoz a legfontosabb magyar gyümölcs termesztésében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHova drágul még az alma?Nem a koronavírus, hanem a tavaszi fagy felel a legdurvább drágulásért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötteÁtalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat alma ár export FruitVeb import termés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 09:53 Adat, Élet

Vannak olyan országrészek, ahol több eső esett egy nap alatt, mint a megelőző három hónapban

Az ország nagy részén 24 óra alatt több csapadék hullott, mint a megelőző 30 napban, de voltak olyan mérőpontok, ahol az előző háromhavi mennyiséget is túlszárnyalta.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 13. 15:41 Adat, Vállalat

Egyedül Szíjj László örülhet a mai építőipari adatnak

Miközben továbbra is szenved a hazai építőipar, nagyot ugrott a megrendelésállomány két állami óriásprojektnek köszönhetően, amelyeket a Duna Aszfalt nyert el.

Bucsky Péter
2024. szeptember 12. 06:00 Adat, Közélet

Egyre több lett a protest egy százalék, de Iványi Gáborék iskoláit ez sem mentette meg

Tavaly a MET kapta a negyedik legtöbb felajánlást, és nem ők az egyetlenek, ahol sokkal nagyobb a rendelkezők száma, mint a híveké.

Fontos

Gajda Mihály
2024. szeptember 15. 19:15 Pénz, Vállalat

Európai üzemek zárnak be, romlanak a kilátások az olajiparban

Az év eleji optimizmus után az olajipar komoly nehézségekkel küzd a globális gazdasági problémák miatt, Európában pedig különösen borúsak a kilátások.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 15. 05:42 Élet, Vállalat

Tarthatatlan a helyzet a palackvisszaváltó automatáknál, lépnek a boltok

Sok pénzbe fog kerülni, de elkezdik kiköltöztetni a visszaváltó automatákat az eladótérből, már amennyiben tudják.

Regős Gábor
2024. szeptember 14. 18:26 Pénz

Megakadályozza a fiatalok lakásszerzését az ingatlanpiaci ár-bér spirál?

A magas négyzetméretárak és az alacsony megtakarítási lehetőségek komoly akadályokat gördítenek a fiatalok elé.