Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. május 27. 14:08 Adat

Hiába a 15 százalékos emelés, a régiós mezőny alján vergődik a magyar minimálbér

Euróban számítva a 266 800 forintos bruttó magyar minimálbér a szűkebben vett régióban a negyedik legalacsonyabb volt tavaly – írta a Népszava a Mazars tanácsadócég közép- és kelet-európai országok adórendszerét bemutató kiadványának 2024-es kiadására hivatkozva.

  • Az átszámítva nettó 456 eurós magyar minimálbérnél idén a szlovák 526, a cseh 666, és a lengyel 743 eurós minimálbér is magasabb volt, euróban viszont a magyar legkisebb fizetés nettója még magasabb a románénál (ami 404 euró).

Miért fontos ez? A minimálbér emelése 392 ezer dolgozót érintett a vállalati szférában, írta a Portfolio.hu 2021-ben egy birtokába jutott kormányzati anyag alapján. A legkisebb béreket keresők azonban ennél többen lehetnek, hiszen az állam is foglalkoztat minimálbéreseket.

  • Inkább a kisebb cégeknél dolgoztak a minimálbéresek: a mikrovállalkozásoknál (5 fő alatt) az emberek 63 százaléka kapta a legkisebb bért, a több mint 250 főt foglalkoztató nagyvállalatoknál viszont már csak 24 százalékuk a háttérdokumentum szerint.

Felülnézet: mivel a fizetéseket leginkább országhatáron belül költik el az emberek, az eurós összehasonlításnál többet árul el az országokra jellemző jövedelmi szintekről, ha az árkülönbségeket kiszűrő vásárlóerő-paritáson hasonlítjuk össze a legkisebb béreket. 

 
  • Bruttóban a magyar minimálbérek 2014 és 2024 között a visegrádi országok és Románia mezőnyében a második helyről a harmadik helyre estek vissza. (Bár valószínűleg inkább a negyedik helyre, ugyanis az Eurostat adatai szerint a cseh bérek nem nőttek, ami ellentmond a máshol megjelent információknak.)

Alulnézet: a konkrét jövedelmi viszonyokról még többet árulnak el a vásárlóerő-paritáson számolt nettó bérek. 

 
  • Nettóban a régióban a magyar minimálbér csak a szlovákot előzi meg, a régiós negyedik hely viszont nem változott 2014-hez képest, amikor csak a román minimálbér volt alacsonyabb a magyarnál nettóban.

Tágabb kontextus: az Eurostat adatai szerint 2023-ban a román nettó átlagbérek megelőzték a magyarokat.

  • Összesen öt uniós tagállamban – Szlovákiában, Bulgáriában, Lettországban, Horvátországban és Észtországban – voltak alacsonyabbak a bérek tavaly, mint Magyarországon.

Mi várható? Idén eddig a bérek jobban nőnek az előzetes elemzői várakozásoknál, a minimálbérek felzárkóztatására pedig a munkaadók és a szakszervezetek körében is van szándék. Kérdés, hogy ez mire elég, hiszen az elmúlt évek jelentősebb emelései ellenére marad rendre a régiós mezőny alján a magyar bérszínvonal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkParragh és Orbán szövetsége is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a régió egyik legalacsonyabb minimálbére legyen a magyarIdén a lengyel minimálbér vásárlóereje már akkora, mintha itthon 154 ezer helyett 240 ezer forint lenne a legalacsonyabb bérek nettója.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat bérek fizetések minimálbér régió Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. június 25. 17:13 Adat, Élet

Az állami gát ellenére is egyre több nyugdíjas dolgozik

A nyugdíjasok szerepvállalása csökkenti a munkaerőhiányt, de kevésbé örömteli, ha azért mennek dolgozni, mert úgy érzik, nem jönnek ki a nyugdíjukból.

Torontáli Zoltán
2024. június 25. 05:06 Adat, Élet

Több mint 10 ezer forinttal csökkentheti a villanyszámlát az állami támogatású napelemes program

A Napenergia Plusz Program sokkal jobb, mint a semmi, nélküle földbe állt volna a piac, de ha utánaszámolunk, nem sokaknak éri meg.

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. június 26. 14:03 Élet, Pénz

Hamarosan csorogni kezd az uniós pénz a magyar lakossághoz

Az otthonfelújítási támogatás keretében érhetnek el a magyar lakossághoz az unió részéről felszabadított források.

Torontáli Zoltán
2024. június 25. 10:40 Élet, Közélet

Könnyű megszüntetni a kötelező akciózást, hiszen sokan azt sem tudják, hogy létezik

Az árstop kommunikációs alapú kivezetése egy év után véget ér, a mai napig vitatott, hogy az eredeti intézkedés csökkentette vagy növelte az inflációt.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 17:09 Vállalat

Milliárdokért bérel irodát Schmidt Máriától a MÁV

Valamivel több mint 5,5 milliárd forint értékben kötött szerződéseket irodaházak bérlésére a MÁV-csoport április utolsó napjaiban.