Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. szeptember 8. 12:55 Adat

Stabilan tartja az első helyet a magyar infláció mértéke az EU-ban, az augusztusi adat a vártnál is gyengébb

16,4 százalékkal nőttek az árak augusztusban az egy évvel korábbi szinthez képest a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint. Az éves áremelkedés üteme ugyan lassabb volt a múlt hónapban, mint a júliusban (ekkor 17,6 százalék volt az infláció), ám az előzetes várakozások valamivel kedvezőbb adatot vetítettek előre a ténylegesnél.

  • Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter két hete 16 százalékosra becsülte az augusztusi inflációt. A kormányzati prognózis szerint szeptemberben 11-12, októberben 9-10, novemberben 8, decemberben 7 százalékos áremelkedés várható.
  • A napokban megfogalmazott szakértői várakozások az augusztusi inflációt illetően 15,6 és 16,5 százalék között szóródtak a Portfolio felmérése szerint, a becslések átlaga 16,2 százalék volt. Július közepén azonban még 15 százalékos szint is elképzelhetőnek tűnt a gazdasági lap elemzése szerint.
  • Júliushoz képest átlagosan 0,7%-kal nőttek a fogyasztói árak, a cukor 54,6 százalékos és a járműüzemanyagok 8,2 százalékos drágulása kiemelkedő volt a két hónap között.

Felülnézet: a magyar inflációs adat tavaly november óta stabilan a legmagasabb uniós összehasonlításban, ami alighanem augusztusban sem változik.

  • Júliusban Magyarországon kívül már csak a cseh, a lengyel és a szlovák infláció haladta meg épphogy a tíz százalékos szintet. Az Eurostat statisztikái szerint augusztusra már Szlovákiában is egyszámjegyűre mérséklődött az áremelkedés üteme, igaz, az elmúlt hónapra vonatkozóan egyelőre kevés uniós országból érhető el információ.

Alulnézet: a cukor drágulása 12 hónapos időtávon összehasonlításban is kiemelkedő (67,9 százalék), ám a termékfőcsoportokat tekintve a leginkább a háztartási energia (34,7 százalék), az egyéb cikkek, üzemanyagok (19,8 százalék) és az élelmiszerek (19,5 százalék) drágultak egy év alatt.

  • Jelentősen csökkent a használt autók ára (nyolc százalék), ami a háztartások romló gazdasági helyzetéről is árulkodik.

Reakciók: elsősorban a havi adat mutat jelentős eltérést a megszokottól Virovácz Péter lapunkhoz eljuttatott megjegyzése szerint, élelmiszerkosár ára az árstopok kivezetése miatt nőtt, az üzemanyagok árának több mint 8 százalékos emelkedése sem lehetett váratlan az olajpiaci árváltozások tükrében.

  • Meglepetést hozott azonban a szolgáltatások mindösszesen 0,1 százalékos havi drágulása, ugyanis augusztusban jellemzően erőteljes a szolgáltatásinfláció. Úgy tűnik, hogy az összeomló kereslet hatására immáron a szolgáltatók átárazási ereje is drasztikusan lecsökkent a szakember szerint.
  • Az üzemanyagok áremelkedése önmagában 0,8 százalékponttal emelte a várakozásokat némileg felülmúló éves árindexet az ING szakértőjének számítása szerint.
  • Ugyanakkor az infláció lassulása a fogyasztói kosár egyre szélesebb körét jellemzi a Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint. A feldolgozott élelmiszerek, az iparcikkek és a szolgáltatások árainak dinamikája is fékeződött, a maginflációs tételek átárazásának mértéke, hosszú idő után, újból megfelelt az év ezen időszakára jellemző tapasztalatoknak.

Mi várható? A monetáris politikára az augusztusi inflációs mutatók nem gyakorolnak érdemi hatást, szeptemberben a jegybank 13 százalékra vághatja az irányadó rátát Virovácz szerint, aki novemberre tíz százalék alá csökkenő éves alapú inflációt, továbbá 2023 egészére vonatkozóan 18 százalék közeli árindexet prognosztizál.

  • Az élelmiszerárakon nem fog múlni, hogy az év végére egyszámjegyűvé váljon az infláció a G7-bevásárlások során tapasztalt árváltozások szerint.
  • Szeptembertől a kedvezőbb bázishatások miatt nagyobb ütemben fékeződhet az infláció, olvashatók a Portfolion Kiss Péter, az Amundi befektetési igazgatójának és Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzőjének egybevágó vélekedései.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBár a cukor ára elszállt, nem kaptunk sokkot az árstop kivezetése utánHa nem sikerül a kormány 10 százalék alatti év végi inflációs terve, az nem az élelmiszerek miatt lesz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat áremelkedés fogyasztói árindex infláció Virovácz Péter Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.