Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. szeptember 8. 12:55 Adat

Stabilan tartja az első helyet a magyar infláció mértéke az EU-ban, az augusztusi adat a vártnál is gyengébb

16,4 százalékkal nőttek az árak augusztusban az egy évvel korábbi szinthez képest a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint. Az éves áremelkedés üteme ugyan lassabb volt a múlt hónapban, mint a júliusban (ekkor 17,6 százalék volt az infláció), ám az előzetes várakozások valamivel kedvezőbb adatot vetítettek előre a ténylegesnél.

  • Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter két hete 16 százalékosra becsülte az augusztusi inflációt. A kormányzati prognózis szerint szeptemberben 11-12, októberben 9-10, novemberben 8, decemberben 7 százalékos áremelkedés várható.
  • A napokban megfogalmazott szakértői várakozások az augusztusi inflációt illetően 15,6 és 16,5 százalék között szóródtak a Portfolio felmérése szerint, a becslések átlaga 16,2 százalék volt. Július közepén azonban még 15 százalékos szint is elképzelhetőnek tűnt a gazdasági lap elemzése szerint.
  • Júliushoz képest átlagosan 0,7%-kal nőttek a fogyasztói árak, a cukor 54,6 százalékos és a járműüzemanyagok 8,2 százalékos drágulása kiemelkedő volt a két hónap között.

Felülnézet: a magyar inflációs adat tavaly november óta stabilan a legmagasabb uniós összehasonlításban, ami alighanem augusztusban sem változik.

  • Júliusban Magyarországon kívül már csak a cseh, a lengyel és a szlovák infláció haladta meg épphogy a tíz százalékos szintet. Az Eurostat statisztikái szerint augusztusra már Szlovákiában is egyszámjegyűre mérséklődött az áremelkedés üteme, igaz, az elmúlt hónapra vonatkozóan egyelőre kevés uniós országból érhető el információ.

Alulnézet: a cukor drágulása 12 hónapos időtávon összehasonlításban is kiemelkedő (67,9 százalék), ám a termékfőcsoportokat tekintve a leginkább a háztartási energia (34,7 százalék), az egyéb cikkek, üzemanyagok (19,8 százalék) és az élelmiszerek (19,5 százalék) drágultak egy év alatt.

  • Jelentősen csökkent a használt autók ára (nyolc százalék), ami a háztartások romló gazdasági helyzetéről is árulkodik.

Reakciók: elsősorban a havi adat mutat jelentős eltérést a megszokottól Virovácz Péter lapunkhoz eljuttatott megjegyzése szerint, élelmiszerkosár ára az árstopok kivezetése miatt nőtt, az üzemanyagok árának több mint 8 százalékos emelkedése sem lehetett váratlan az olajpiaci árváltozások tükrében.

  • Meglepetést hozott azonban a szolgáltatások mindösszesen 0,1 százalékos havi drágulása, ugyanis augusztusban jellemzően erőteljes a szolgáltatásinfláció. Úgy tűnik, hogy az összeomló kereslet hatására immáron a szolgáltatók átárazási ereje is drasztikusan lecsökkent a szakember szerint.
  • Az üzemanyagok áremelkedése önmagában 0,8 százalékponttal emelte a várakozásokat némileg felülmúló éves árindexet az ING szakértőjének számítása szerint.
  • Ugyanakkor az infláció lassulása a fogyasztói kosár egyre szélesebb körét jellemzi a Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint. A feldolgozott élelmiszerek, az iparcikkek és a szolgáltatások árainak dinamikája is fékeződött, a maginflációs tételek átárazásának mértéke, hosszú idő után, újból megfelelt az év ezen időszakára jellemző tapasztalatoknak.

Mi várható? A monetáris politikára az augusztusi inflációs mutatók nem gyakorolnak érdemi hatást, szeptemberben a jegybank 13 százalékra vághatja az irányadó rátát Virovácz szerint, aki novemberre tíz százalék alá csökkenő éves alapú inflációt, továbbá 2023 egészére vonatkozóan 18 százalék közeli árindexet prognosztizál.

  • Az élelmiszerárakon nem fog múlni, hogy az év végére egyszámjegyűvé váljon az infláció a G7-bevásárlások során tapasztalt árváltozások szerint.
  • Szeptembertől a kedvezőbb bázishatások miatt nagyobb ütemben fékeződhet az infláció, olvashatók a Portfolion Kiss Péter, az Amundi befektetési igazgatójának és Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzőjének egybevágó vélekedései.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBár a cukor ára elszállt, nem kaptunk sokkot az árstop kivezetése utánHa nem sikerül a kormány 10 százalék alatti év végi inflációs terve, az nem az élelmiszerek miatt lesz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat áremelkedés fogyasztói árindex infláció Virovácz Péter Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.