Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. július 28. 15:51 Adat

Minden forintba belekapaszkodnak a magyar háztartások, európai szinten kimagasló mértékben próbálunk takarékoskodni

Uniós összehasonlításban rendkívül nagyot nőtt a háztartások megtakarítási rátája a tavalyi év vége és az idei év eleje között Magyarországon, derül ki az Eurostat elemzéséből. Ez az időszak, amikor az unióban már csökkent, ám Magyarországon még javában növekedett az infláció.

  • Vélhetően megtakarítások formájában is próbálták a háztartások a jövedelmük egy részének értékét megtartani, például az inflációhoz igazított hozamú állampapírok kamata ekkorra kiemelkedővé vált.
  • Ebben az időszakban a spórolást vagy legalábbis a költések mérséklését több statisztika is jelezte, többek között csökkenőbe fordult a kiskereskedelmi forgalom és a magyar vendégéjszakák száma.

Számokban: a megtakarítási ráta 9,6 százalékról 19-re nőtt Magyarországon 2022 és 2023 fordulóján. A ráta idősorát nézve az előbbi érték viszonylag alacsony, ám az idei első negyedévben tapasztalt megtakarítási aktivitásnál magasabbat csak 2021 első negyedévében, a legkeményebb járványügyi óvintézkedések időszakában regisztrált az Eurostat.

  • Az európai középmezőnyből a legnagyobbak közé jutott ezzel az ugrással a magyar megtakarítási ráta, csak Németországban mért magasabb szintet az uniós statisztikai hivatal.

Miért fontos ez? A lakosság megtakarításainak bevonzásáért komoly erőfeszítéseket tesz a kormány, ezek ugyanis az állami adósságfinanszírozásban kiszámítható forrást jelentenek.

  • A kamatadó mellett július elejétől a szociális hozzájárulási adó is terheli a megtakarítások zöme után elért hozamot. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint nem az adóbevételek növelése a fontos, hanem az, hogy a megtakarítások szerkezetét milyen mértékben lehet még inkább állampapír-súlyossá tenni. 
  • Egyre kedvezőtlenebbek az állampapírokhoz kapcsolódó feltételek, augusztustól már csak tízéves, az infláció felett mindössze 0,25 százalék prémiumot fizető állampapír lesz elérhető. Januárban még 1,5 százalékos kamatprémiumot adó sorozatot értékesített az Államadósság Kezelő Központ, 2030-as lejárat mellett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiközben Európa-szerte enyhül az infláció, nálunk még javában nőUgyan nem teljesen egyedülálló a magyar emelkedés, de egyre inkább a kivételek közé tartozik, főleg a nagy mértéke miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország: gazdasági okok miatt zárvaA magyar gazdaság egy olyan negatív spirálba sodródik, ahol a kereslet bezuhanása már bezáró boltokban, szállás- és vendéglátóhelyekben is megmutatkozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit tehetnek a véghajrában a szocho elől menekülő befektetők?A hagyományos banki befektetések terén nem alakult ki érdemi verseny, pedig egy hét múlva itt az új adó. A tehetősebb befektetők külföldre vihetik a megtakarításaikat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon várja az állam a pénzünket, de egyre rosszabb feltételeket kínálA hazának szüksége van a lakosság megtakarításaira, de az eddiginél kisebb kamatot ígér cserébe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Eurostat lakossági állampapírok megtakarítás megtakarítások Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 12:58 Adat, Élet

Benne vannak a vevők a palackvisszaváltásban, de sokan készpénzt szeretnének kapni érte

Elég magas a januártól induló rendszer ismertsége és támogatottsága.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.