Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. július 28. 15:51 Adat

Minden forintba belekapaszkodnak a magyar háztartások, európai szinten kimagasló mértékben próbálunk takarékoskodni

Uniós összehasonlításban rendkívül nagyot nőtt a háztartások megtakarítási rátája a tavalyi év vége és az idei év eleje között Magyarországon, derül ki az Eurostat elemzéséből. Ez az időszak, amikor az unióban már csökkent, ám Magyarországon még javában növekedett az infláció.

  • Vélhetően megtakarítások formájában is próbálták a háztartások a jövedelmük egy részének értékét megtartani, például az inflációhoz igazított hozamú állampapírok kamata ekkorra kiemelkedővé vált.
  • Ebben az időszakban a spórolást vagy legalábbis a költések mérséklését több statisztika is jelezte, többek között csökkenőbe fordult a kiskereskedelmi forgalom és a magyar vendégéjszakák száma.

Számokban: a megtakarítási ráta 9,6 százalékról 19-re nőtt Magyarországon 2022 és 2023 fordulóján. A ráta idősorát nézve az előbbi érték viszonylag alacsony, ám az idei első negyedévben tapasztalt megtakarítási aktivitásnál magasabbat csak 2021 első negyedévében, a legkeményebb járványügyi óvintézkedések időszakában regisztrált az Eurostat.

  • Az európai középmezőnyből a legnagyobbak közé jutott ezzel az ugrással a magyar megtakarítási ráta, csak Németországban mért magasabb szintet az uniós statisztikai hivatal.

Miért fontos ez? A lakosság megtakarításainak bevonzásáért komoly erőfeszítéseket tesz a kormány, ezek ugyanis az állami adósságfinanszírozásban kiszámítható forrást jelentenek.

  • A kamatadó mellett július elejétől a szociális hozzájárulási adó is terheli a megtakarítások zöme után elért hozamot. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint nem az adóbevételek növelése a fontos, hanem az, hogy a megtakarítások szerkezetét milyen mértékben lehet még inkább állampapír-súlyossá tenni. 
  • Egyre kedvezőtlenebbek az állampapírokhoz kapcsolódó feltételek, augusztustól már csak tízéves, az infláció felett mindössze 0,25 százalék prémiumot fizető állampapír lesz elérhető. Januárban még 1,5 százalékos kamatprémiumot adó sorozatot értékesített az Államadósság Kezelő Központ, 2030-as lejárat mellett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiközben Európa-szerte enyhül az infláció, nálunk még javában nőUgyan nem teljesen egyedülálló a magyar emelkedés, de egyre inkább a kivételek közé tartozik, főleg a nagy mértéke miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország: gazdasági okok miatt zárvaA magyar gazdaság egy olyan negatív spirálba sodródik, ahol a kereslet bezuhanása már bezáró boltokban, szállás- és vendéglátóhelyekben is megmutatkozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit tehetnek a véghajrában a szocho elől menekülő befektetők?A hagyományos banki befektetések terén nem alakult ki érdemi verseny, pedig egy hét múlva itt az új adó. A tehetősebb befektetők külföldre vihetik a megtakarításaikat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon várja az állam a pénzünket, de egyre rosszabb feltételeket kínálA hazának szüksége van a lakosság megtakarításaira, de az eddiginél kisebb kamatot ígér cserébe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Eurostat lakossági állampapírok megtakarítás megtakarítások Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.