Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. július 28. 15:51 Adat

Minden forintba belekapaszkodnak a magyar háztartások, európai szinten kimagasló mértékben próbálunk takarékoskodni

Uniós összehasonlításban rendkívül nagyot nőtt a háztartások megtakarítási rátája a tavalyi év vége és az idei év eleje között Magyarországon, derül ki az Eurostat elemzéséből. Ez az időszak, amikor az unióban már csökkent, ám Magyarországon még javában növekedett az infláció.

  • Vélhetően megtakarítások formájában is próbálták a háztartások a jövedelmük egy részének értékét megtartani, például az inflációhoz igazított hozamú állampapírok kamata ekkorra kiemelkedővé vált.
  • Ebben az időszakban a spórolást vagy legalábbis a költések mérséklését több statisztika is jelezte, többek között csökkenőbe fordult a kiskereskedelmi forgalom és a magyar vendégéjszakák száma.

Számokban: a megtakarítási ráta 9,6 százalékról 19-re nőtt Magyarországon 2022 és 2023 fordulóján. A ráta idősorát nézve az előbbi érték viszonylag alacsony, ám az idei első negyedévben tapasztalt megtakarítási aktivitásnál magasabbat csak 2021 első negyedévében, a legkeményebb járványügyi óvintézkedések időszakában regisztrált az Eurostat.

  • Az európai középmezőnyből a legnagyobbak közé jutott ezzel az ugrással a magyar megtakarítási ráta, csak Németországban mért magasabb szintet az uniós statisztikai hivatal.

Miért fontos ez? A lakosság megtakarításainak bevonzásáért komoly erőfeszítéseket tesz a kormány, ezek ugyanis az állami adósságfinanszírozásban kiszámítható forrást jelentenek.

  • A kamatadó mellett július elejétől a szociális hozzájárulási adó is terheli a megtakarítások zöme után elért hozamot. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint nem az adóbevételek növelése a fontos, hanem az, hogy a megtakarítások szerkezetét milyen mértékben lehet még inkább állampapír-súlyossá tenni. 
  • Egyre kedvezőtlenebbek az állampapírokhoz kapcsolódó feltételek, augusztustól már csak tízéves, az infláció felett mindössze 0,25 százalék prémiumot fizető állampapír lesz elérhető. Januárban még 1,5 százalékos kamatprémiumot adó sorozatot értékesített az Államadósság Kezelő Központ, 2030-as lejárat mellett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiközben Európa-szerte enyhül az infláció, nálunk még javában nőUgyan nem teljesen egyedülálló a magyar emelkedés, de egyre inkább a kivételek közé tartozik, főleg a nagy mértéke miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország: gazdasági okok miatt zárvaA magyar gazdaság egy olyan negatív spirálba sodródik, ahol a kereslet bezuhanása már bezáró boltokban, szállás- és vendéglátóhelyekben is megmutatkozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit tehetnek a véghajrában a szocho elől menekülő befektetők?A hagyományos banki befektetések terén nem alakult ki érdemi verseny, pedig egy hét múlva itt az új adó. A tehetősebb befektetők külföldre vihetik a megtakarításaikat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon várja az állam a pénzünket, de egyre rosszabb feltételeket kínálA hazának szüksége van a lakosság megtakarításaira, de az eddiginél kisebb kamatot ígér cserébe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Eurostat lakossági állampapírok megtakarítás megtakarítások Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Hajdu Miklós
2024. június 19. 13:51 Adat

Háromszázezer dolgozó hiányozhat addigra, ameddig a kormány szerint plusz 500 ezernek kéne munkába állnia

Háromszázezer dolgozó hiányára számít 2030-ra a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) előrejelzése.

Jandó Zoltán
2024. június 18. 10:38 Adat

Jó eséllyel újabb csúcsot dönt a héten a hazai napelemes áramtermelés

Hétfőn nagyon közel voltunk hozzá, hogy az idén hatodszor is megdőljön a hazai napelemes villamosenergia-termelés rekordja.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.