Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. június 10. 12:49 Adat

Hiába olcsó a gáz, se lehetőség, se szándék nincs a rezsicsökkentésre

Egyre gyakrabban merül fel, hogy miért nem csökkenti az átlag felett fogyasztók számára a rezsidíjakat a kormányzat, ha egyszer hónapok óta zuhan a gáz ára. A rövid válasz az, hogy nem tudják, és valójában rövid távon okuk sincsen rá.

Mi történt? Múlt hét végén alig tizenötödét kellett fizetni a gázért a holland tőzsdén, mint a tavaly augusztusi árcsúcs idején. Bár az előző napokban kissé korrigáltak a jegyzések, a tőzsdei gázár így is kétéves mélypont közelében mozog.

Miért fontos ez? Az elmúlt nagyjából két évet a gazdaságban elsősorban az energiaárak elszállása határozta meg. A gáz drágulása miatt a kormányzat is kénytelen volt hozzányúlni a szent tehénnek tekintett rezsicsökkentéshez.

  • Tavaly az átlag feletti fogyasztásra vonatkozó díjak, az úgynevezett lakossági piaci ár emelését a tőzsdei jegyzések elszállásával magyarázta a kormányzat. Az elmúlt hónapok trendjei miatt ez az érvelés már nagyon látványosan nem áll meg, így egyre gyakrabban kerül elő, hogy a magyar háztartások sokszorosát fizetik a tőzsdei árnak.

Igen, de a lakossági piaci árat a tőzsdei jegyzésekkel összevetni valójában több okból is téves következtetésekre vezet. Tipikusan almát a körtével összehasonlítás.

  • Egyrészt a lakosságot ellátó MVM nem elsősorban a tőzsdén vásárol, a háztartásoknak szánt gázt az orosz Gazpromtól szerzi be. Az oroszokkal kötött szerződésről pedig annyit biztosan tudunk már, hogy az árazás eltolva követi a tőzsdei jegyzéseket, így a mostani alacsony árak csak két hónap múlva jelennek majd meg az MVM beszerzésében.
  • A lakosság által fizetett díj nem a gáz ára, hanem egy tarifa, amely a gázár mellett a 27 százalékos áfát, és a gáz adott háztartásba történő eljuttatásának költségét is tartalmazza. Ezért nem a számlán szereplő 767 forintos ár látható a fenti grafikonon sem.
  • A lakossági piaci árat csak azok fizetik, akik az átlagnál többet fogyasztanak, és ők is csak az átlag feletti felhasználásuk után, így a teljes hazai fogyasztás nagy részére továbbra sem ez, hanem a 66 forintos rezsicsökkentett ár érvényes.

Számokban: a lakossági fogyasztásnak csak kicsi, sőt egyre kisebb része csúszik át a magasabb díjtétellel sújtott sávba. A KSH adatai alapján a teljes felhasználás 9 százalékáért sem fizetik a háztartások a 767 forintos díjat.

  • Ennek eredményeként a becsült átlagtarifa folyamatosan csökken. A rezsiemelés idején még úgy számoltak, hogy átlagosan 238 forint lehet, májusban azonban ennél már 80 forinttal alacsonyabb volt a becslés.
  • Ebben ráadásul az áfa és a szállítási költségek is benne vannak. Ha ezeket levonjuk, akkor májusban már alig több, mint 104 forintot fizetett a gázért átlagosan a magyar lakosság.

Következtetés: mindez azt jelenti, hogy a hazai háztartások továbbra is jellemzően olcsóbban kapják a gázt, mint amennyibe a tőzsdén kerül. Az elmúlt két évben mindössze 12 olyan nap volt, amikor a tőzsdei jegyzés nem haladta meg a magyar lakossági árat.  

Felülnézet: a rezsi ráadásul nem piaci, hanem politikai termék, amit a Fidesz-kormány mindig is támogatottsága növelésére használt. A rezsicsökkentést közvetlenül a 2014-es választások előtt vezették be, a 2018 elején egyszeri visszatérítést adtak téli rezsicsökkentés néven, 2022-ben pedig csak a választások után nyúltak az árakhoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gázár rezsicsökkentés rezsiemelés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.

Nagy Zsolt
2023. szeptember 29. 07:05 Adat

A “papíros gyerekek” az igazán nagy vesztesei a kormány oktatáspolitikai hadjáratának

Annak sem könnyű alapítványi iskolába jutni, akinek nincs sajátos nevelési igénye, annak pedig, akinek van, szinte már lehetetlen.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. október 1. 12:20 Világ

Minden Ficónak kedvez a szlovák választások után, de az ország sorsa a harmadik számú párton múlik

Hét pártcsoport jut be a pozsonyi parlamentbe, a legnagyobb meglepetés a szélsőjobbos Republika kiesése.

Pálos Máté
2023. október 1. 04:34 Közélet

Így leszünk sportoló nemzet: 9 év alatt több mint 40 iskolai tornaterem épült 21 milliárdból, a legszegényebbek pont kimaradtak

Miközben pörögnek a sportra az állami százmilliárdok, végül csak felépült több tucat tornaterem is, és ugyan az arlói iskolások mégsem kapják meg a megígért tornatermet, így már "csak" mintegy 200 tornaterem nélküli iskola lehet az országban.

Dr. Rékassy Balázs
2023. szeptember 30. 17:08 Élet, Közélet

Vadkapitalista és kommunista egészségügy együttélése mindenki számára vesztes helyzetet teremt

Az elmúlt pár év egészségpolitikai intézkedései nyomán a magasabb fizetések mellett a szolgáltatások színvonala nem lett jobb, a közhangulat javulása se érződik, és az ellátottak száma sem nőtt.