Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. június 10. 12:49 Adat

Hiába olcsó a gáz, se lehetőség, se szándék nincs a rezsicsökkentésre

Egyre gyakrabban merül fel, hogy miért nem csökkenti az átlag felett fogyasztók számára a rezsidíjakat a kormányzat, ha egyszer hónapok óta zuhan a gáz ára. A rövid válasz az, hogy nem tudják, és valójában rövid távon okuk sincsen rá.

Mi történt? Múlt hét végén alig tizenötödét kellett fizetni a gázért a holland tőzsdén, mint a tavaly augusztusi árcsúcs idején. Bár az előző napokban kissé korrigáltak a jegyzések, a tőzsdei gázár így is kétéves mélypont közelében mozog.

Miért fontos ez? Az elmúlt nagyjából két évet a gazdaságban elsősorban az energiaárak elszállása határozta meg. A gáz drágulása miatt a kormányzat is kénytelen volt hozzányúlni a szent tehénnek tekintett rezsicsökkentéshez.

  • Tavaly az átlag feletti fogyasztásra vonatkozó díjak, az úgynevezett lakossági piaci ár emelését a tőzsdei jegyzések elszállásával magyarázta a kormányzat. Az elmúlt hónapok trendjei miatt ez az érvelés már nagyon látványosan nem áll meg, így egyre gyakrabban kerül elő, hogy a magyar háztartások sokszorosát fizetik a tőzsdei árnak.

Igen, de a lakossági piaci árat a tőzsdei jegyzésekkel összevetni valójában több okból is téves következtetésekre vezet. Tipikusan almát a körtével összehasonlítás.

  • Egyrészt a lakosságot ellátó MVM nem elsősorban a tőzsdén vásárol, a háztartásoknak szánt gázt az orosz Gazpromtól szerzi be. Az oroszokkal kötött szerződésről pedig annyit biztosan tudunk már, hogy az árazás eltolva követi a tőzsdei jegyzéseket, így a mostani alacsony árak csak két hónap múlva jelennek majd meg az MVM beszerzésében.
  • A lakosság által fizetett díj nem a gáz ára, hanem egy tarifa, amely a gázár mellett a 27 százalékos áfát, és a gáz adott háztartásba történő eljuttatásának költségét is tartalmazza. Ezért nem a számlán szereplő 767 forintos ár látható a fenti grafikonon sem.
  • A lakossági piaci árat csak azok fizetik, akik az átlagnál többet fogyasztanak, és ők is csak az átlag feletti felhasználásuk után, így a teljes hazai fogyasztás nagy részére továbbra sem ez, hanem a 66 forintos rezsicsökkentett ár érvényes.

Számokban: a lakossági fogyasztásnak csak kicsi, sőt egyre kisebb része csúszik át a magasabb díjtétellel sújtott sávba. A KSH adatai alapján a teljes felhasználás 9 százalékáért sem fizetik a háztartások a 767 forintos díjat.

  • Ennek eredményeként a becsült átlagtarifa folyamatosan csökken. A rezsiemelés idején még úgy számoltak, hogy átlagosan 238 forint lehet, májusban azonban ennél már 80 forinttal alacsonyabb volt a becslés.
  • Ebben ráadásul az áfa és a szállítási költségek is benne vannak. Ha ezeket levonjuk, akkor májusban már alig több, mint 104 forintot fizetett a gázért átlagosan a magyar lakosság.

Következtetés: mindez azt jelenti, hogy a hazai háztartások továbbra is jellemzően olcsóbban kapják a gázt, mint amennyibe a tőzsdén kerül. Az elmúlt két évben mindössze 12 olyan nap volt, amikor a tőzsdei jegyzés nem haladta meg a magyar lakossági árat.  

Felülnézet: a rezsi ráadásul nem piaci, hanem politikai termék, amit a Fidesz-kormány mindig is támogatottsága növelésére használt. A rezsicsökkentést közvetlenül a 2014-es választások előtt vezették be, a 2018 elején egyszeri visszatérítést adtak téli rezsicsökkentés néven, 2022-ben pedig csak a választások után nyúltak az árakhoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gázár rezsicsökkentés rezsiemelés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.