Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. május 18. 09:41 Adat

Másfél éve nem jött olyan olcsón az orosz gáz Magyarországra, mint márciusban

Jelentősen esett a hazánkba érkező orosz importgáz átlagára tavasszal. Nemzetközi összevetésben ugyanakkor még mindig drágán kapjuk az orosz gázt, miközben az Európába befutó mennyiség egyre nagyobb része landol Magyarországon.

Mi történt? Egyetlen hónap alatt bő 40 százalékkal lett olcsóbb a Magyarországra érkező orosz gáz. A változás nem meglepő, hiszen a legnagyobb importőr az MVM, így az importárakat elsősorban az határozza meg, hogy az állami óriáscég mennyit fizet a Gazpromnak.

  • Az MVM-Gazprom szerződésben pedig az árak némi csúszással a hónapok óta zuhanó tőzsdei jegyzést követik. Az eltolt árazás miatt a hazai importban ez az esés most jelent meg először látványosan.
  • A magyar megállapodás nem egyedi. Az uniós tagállamok többségében hasonló szerződések befolyásolják az orosz import árát, így más országokban is márciusban indult meg az esés. A hazai import ugyanakkor így is drágább volt az európai átlagnál.
  • A kedvező hazai fordulatban az is szerepet játszhatott, hogy márciusban jó eséllyel már nem jött gáz annak a külön megállapodásnak a keretében, amit még augusztusban kötött az oroszokkal Szijjártó Péter külügyminiszter. Az akkori szerződés piaci pletykák szerint nagyon magas árat fixált be, így hónapokig jelentősen növelte az állami beszerzés költségeit.

Számokban: A márciusban hazánkba befutó 340 millió köbméternyi orosz gáz ára átlagosan 290 forint volt köbméterenként. Ez januári szintnek durván a fele, az októberi csúcsnak pedig alig a negyede. Ennél olcsóbban utoljára 2021 decemberében érkezett az energiahordozó.

  • Az uniós átlagár 11 százalékkal elmaradt a magyartól, ám hosszú idő óta így is először fordult elő, hogy nem a magyar vevők fizették a legtöbbet a Gazpromnak. Ezúttal a cseh és a szlovén átlagár is jóval magasabb volt.

Miért fontos ez? Miközben Európában hatalmasat zuhant az orosz gázimport, az állami MVM továbbra is nagyon nagy arányban épít a Gazprommal való együttműködésre. Ebben nem is várható változás a közeljövőben.

  • A vezetékes orosz gáz legnagyobb uniós vevője márciusban is Magyarország volt. Az adatot közlő országok importján belül 36 százalékos volt hazánk részesedése, igaz, a szintén fontos vevőnek számító Ausztria számai ebben nincsenek benne.
  • A hazánkba érkező orosz gáz nagy részét az az MVM vásárolja meg, amely a lakosságot is ellátja földgázzal. Így az orosz importár közvetlenül is befolyásolja a rezsicsökkentés fenntarthatóságát. Az árak mostani drasztikus csökkenése javítja az MVM pozícióit.
  • Az állami cég ugyanakkor így is jóval olcsóbban adja a lakosságnak a gázt, mint amennyiért az oroszoktól veszi.

Mi következik? A következő hónapokban az árak további csökkenése várható. Ha nem gyengül érdemben a forint, akkor az orosz import ára még magyar devizában is további 40 százalékot eshet nyár elejére.

  • Tovább javíthat a helyzeten, ha a kormány kedvezően tudta alakítani a szerződéses feltételeket a közelmúltban. Szijjártó Péter április elején tárgyalt Moszkvában az MVM által vásárolt mennyiség növeléséről. Kedvező esetben itt az eredeti szerződésben szereplőnél alacsonyabb árat is kialkudhatott a külügyminiszter.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az enyhe tél miatt csökkent a magyar gázfogyasztásAz elmúlt évekhez képest nem is volt kifejezetten meleg a fűtési időszakban, így a hőmérséklet-hatás a fogyasztáscsökkenés 10 százalékát sem magyarázza.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehetne és kellene is csökkenteni az orosz gázfüggőséget, de a kormány nem törekszik ráMagyarország nemzetbiztonsági és gazdasági érdekeit is az szolgálja, ha minél több forrásból tudná beszerezni a gázt - mondta Szijjártó Péter. Négy éve.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat földgáz gázár gazprom mvm orosz gáz rezsicsökkentés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 12:58 Adat, Élet

Benne vannak a vevők a palackvisszaváltásban, de sokan készpénzt szeretnének kapni érte

Elég magas a januártól induló rendszer ismertsége és támogatottsága.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.