Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. május 18. 09:41 Adat

Másfél éve nem jött olyan olcsón az orosz gáz Magyarországra, mint márciusban

Jelentősen esett a hazánkba érkező orosz importgáz átlagára tavasszal. Nemzetközi összevetésben ugyanakkor még mindig drágán kapjuk az orosz gázt, miközben az Európába befutó mennyiség egyre nagyobb része landol Magyarországon.

Mi történt? Egyetlen hónap alatt bő 40 százalékkal lett olcsóbb a Magyarországra érkező orosz gáz. A változás nem meglepő, hiszen a legnagyobb importőr az MVM, így az importárakat elsősorban az határozza meg, hogy az állami óriáscég mennyit fizet a Gazpromnak.

  • Az MVM-Gazprom szerződésben pedig az árak némi csúszással a hónapok óta zuhanó tőzsdei jegyzést követik. Az eltolt árazás miatt a hazai importban ez az esés most jelent meg először látványosan.
  • A magyar megállapodás nem egyedi. Az uniós tagállamok többségében hasonló szerződések befolyásolják az orosz import árát, így más országokban is márciusban indult meg az esés. A hazai import ugyanakkor így is drágább volt az európai átlagnál.
  • A kedvező hazai fordulatban az is szerepet játszhatott, hogy márciusban jó eséllyel már nem jött gáz annak a külön megállapodásnak a keretében, amit még augusztusban kötött az oroszokkal Szijjártó Péter külügyminiszter. Az akkori szerződés piaci pletykák szerint nagyon magas árat fixált be, így hónapokig jelentősen növelte az állami beszerzés költségeit.

Számokban: A márciusban hazánkba befutó 340 millió köbméternyi orosz gáz ára átlagosan 290 forint volt köbméterenként. Ez januári szintnek durván a fele, az októberi csúcsnak pedig alig a negyede. Ennél olcsóbban utoljára 2021 decemberében érkezett az energiahordozó.

  • Az uniós átlagár 11 százalékkal elmaradt a magyartól, ám hosszú idő óta így is először fordult elő, hogy nem a magyar vevők fizették a legtöbbet a Gazpromnak. Ezúttal a cseh és a szlovén átlagár is jóval magasabb volt.

Miért fontos ez? Miközben Európában hatalmasat zuhant az orosz gázimport, az állami MVM továbbra is nagyon nagy arányban épít a Gazprommal való együttműködésre. Ebben nem is várható változás a közeljövőben.

  • A vezetékes orosz gáz legnagyobb uniós vevője márciusban is Magyarország volt. Az adatot közlő országok importján belül 36 százalékos volt hazánk részesedése, igaz, a szintén fontos vevőnek számító Ausztria számai ebben nincsenek benne.
  • A hazánkba érkező orosz gáz nagy részét az az MVM vásárolja meg, amely a lakosságot is ellátja földgázzal. Így az orosz importár közvetlenül is befolyásolja a rezsicsökkentés fenntarthatóságát. Az árak mostani drasztikus csökkenése javítja az MVM pozícióit.
  • Az állami cég ugyanakkor így is jóval olcsóbban adja a lakosságnak a gázt, mint amennyiért az oroszoktól veszi.

Mi következik? A következő hónapokban az árak további csökkenése várható. Ha nem gyengül érdemben a forint, akkor az orosz import ára még magyar devizában is további 40 százalékot eshet nyár elejére.

  • Tovább javíthat a helyzeten, ha a kormány kedvezően tudta alakítani a szerződéses feltételeket a közelmúltban. Szijjártó Péter április elején tárgyalt Moszkvában az MVM által vásárolt mennyiség növeléséről. Kedvező esetben itt az eredeti szerződésben szereplőnél alacsonyabb árat is kialkudhatott a külügyminiszter.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az enyhe tél miatt csökkent a magyar gázfogyasztásAz elmúlt évekhez képest nem is volt kifejezetten meleg a fűtési időszakban, így a hőmérséklet-hatás a fogyasztáscsökkenés 10 százalékát sem magyarázza.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehetne és kellene is csökkenteni az orosz gázfüggőséget, de a kormány nem törekszik ráMagyarország nemzetbiztonsági és gazdasági érdekeit is az szolgálja, ha minél több forrásból tudná beszerezni a gázt - mondta Szijjártó Péter. Négy éve.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat földgáz gázár gazprom mvm orosz gáz rezsicsökkentés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Hajdu Miklós
2024. június 19. 13:51 Adat

Háromszázezer dolgozó hiányozhat addigra, ameddig a kormány szerint plusz 500 ezernek kéne munkába állnia

Háromszázezer dolgozó hiányára számít 2030-ra a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) előrejelzése.

Jandó Zoltán
2024. június 18. 10:38 Adat

Jó eséllyel újabb csúcsot dönt a héten a hazai napelemes áramtermelés

Hétfőn nagyon közel voltunk hozzá, hogy az idén hatodszor is megdőljön a hazai napelemes villamosenergia-termelés rekordja.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.