Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. április 26. 17:07 Adat

Rekordmennyiségű földgáz jött Európába a múlt héten, a tengeren

Közel 3 milliárd köbméternyi cseppfolyósított földgáz érkezett Európába az előző héten. Ez minden korábbinál több, és jelentős előrelépés a kora tavaszi visszaesés után.

Mi történt? Látványosan felpörgött az Európai Unió gázimportja áprilisban.

  • Már a hónap első felében is több földgáz futott be a kontinensre, mint az Északi Áramlat tavaly augusztusi leállása óta bármikor.
  • Az előző héten ugyanakkor a Bruegel adatai szerint a 7 milliárd köbmétert is átlépte a behozatal, erre pedig közel egy éve nem volt példa.

Miért fontos ez? Bár az európai gáztartalékok szintje magas, az orosz vezetékes szállítások visszaesése miatt így is kérdéses, hogy sikerül-e feltölteni az uniós tárolókat az elvárt szintre.

  • Ehhez valószínűleg arra lenne szükség, hogy a heti gázimport ne maradjon el egymilliárd köbmétert meghaladó mértékben a korábbi években megszokott mennyiségtől. Márpedig télen és kora tavasszal több héten is sokéves mélypontra süllyedt a beérkező mennyiség.

Mi változott? Április elejétől kezdve dinamikusan növekedett a tengeren érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) mennyisége.

  • Tavaly az LNG-behozatal lépett a kieső orosz vezetékes import helyére, az év egészében 50 milliárd köbméterrel több gáz érkezett így Európába, mint a szintén rekordévnek számító 2021-ben.
  • Az idén év elején azonban némi hanyatlást láthattunk az importban. Ez fordult meg az elmúlt hetekben, olyannyira, hogy az előző héten már a 2,9 milliárd köbmétert is meghaladta az LNG-behozatal, ami történelmi csúcsnak számít.

Kilátások: az LNG-behozatal felpörgése összességében jó hír, a márciusi importszint mellett ugyanis elég nehézkes lett volna feltölteni a tárolókat.

  • Kérdés, hogy meddig marad fenn a jelenlegi helyzet, az LNG-nek ugyanis – szemben a többnyire csak egy adott régióban értékesíthető vezetékes gázzal – globális piaca van, így fennáll a veszélye, hogy a magára találó kínai gazdaság elszívja Európa elől a kínálatot.
  • Ez leginkább az amerikai szállítmányoknál jelent komoly veszélyt. Jelenleg az észak-amerikai LNG a teljes behozatal durván felét teszi ki, a többi Észak-Afrikából, a Közel-Keletről, illetve Oroszországból érkezik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehetne és kellene is csökkenteni az orosz gázfüggőséget, de a kormány nem törekszik ráMagyarország nemzetbiztonsági és gazdasági érdekeit is az szolgálja, ha minél több forrásból tudná beszerezni a gázt - mondta Szijjártó Péter. Négy éve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkal többet fizetünk az orosz gázért, mint a máshonnan érkezőértTavaly év végén akadt olyan hónap, amikor az orosz importgáz átlagára több mint duplája volt a más országokból behozott gázénak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovábbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gázJanuár volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat cseppfolyósított földgáz földgáz LNG orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.