Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése. Az EU-ban és itthon is március 21-én indult meg a betárolás, miközben a korábbi években április első felében volt ez jellemző.

Számokban: a telítettség ráadásul – különösen uniós szinten – kifejezetten magas. Az évnek ebben a szakaszában korábban soha nem volt ennyi földgáz az európai tárolókban. Magyarországon kicsit kedvezőtlenebb a helyzet, de nálunk is magas a töltöttség.

  • Az uniós tárolókban közel 59 milliárd köbméter gáz van, miközben március végén nagyjából 32 milliárd köbméter szokott lenni.
  • A magyar tartalék 2,9 milliárd köbméter, aminél 2020 és 2021 tavaszán is több gázunk volt, de az előző tíz év átlagát így is bő 1 milliárddal felülmúljuk.
 

A korai kezdés különösen itthon szembetűnő. Az EU-ban a háború kirobbanása után, 2022-ben is a szokottnál hamarabb megindult a betárolás, Magyarországon azonban nem ez történt.

  • Tavaly hazánkban – vélhetően az árak esésére játszó kormányzat kivárása miatt – április végéig nem növekedett érdemben a gáztartalék.

Miért fontos ez? Az uniós előírások szerint a fűtési szezon kezdetére legalább 90 százalékig fel kell tölteni az uniós gáztárolókat. Bár a telítettség nagyon magas, és korán indult a tartalékolás is, ez így sem lesz könnyű feladat.

  • Tavaly az év első felében még nagy mennyiségben érkezett orosz gáz Európába, az idén azonban ezzel nem számolhatunk. A 90 százalékos töltöttséget azonban így is el lehet érni őszre.

Mi következik? A következő hetekben kedvező időjárás esetén gyorsulnia kellene a betárolásnak. Ezt vélhetően a politikai döntéshozók is sürgetni fogják. A kereslet növekedése az árak csökkenését is megállíthatja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország lett az orosz földgáz legnagyobb felhasználója EurópábanBár a hazai orosz gázimport is láthatóan visszaesett a háború kirobbanása óta, a csökkenés mértéke sokkal kisebb volt, mint Európa más országaiban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor most tényleg kiváltotta Európa az orosz gázt?A tavalyi év legnagyobb kérdőjele az volt, tudja-e Európa pótolni azt a gázmennyiséget, amit korábban Oroszországtól szerzett. Most már van rá válasz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gázárak elszállásához a válság kezelésére hozott legjobb uniós intézkedés is hozzájárultIdén télen a tartalékok magas szintje hozott viszonylagos stabilitást a piacon, ennek azonban korábban nagyon masszívan megfizettük az árát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat energiaválság földgáz gáztárolók Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 12:58 Adat, Élet

Benne vannak a vevők a palackvisszaváltásban, de sokan készpénzt szeretnének kapni érte

Elég magas a januártól induló rendszer ismertsége és támogatottsága.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.