Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése. Az EU-ban és itthon is március 21-én indult meg a betárolás, miközben a korábbi években április első felében volt ez jellemző.

Számokban: a telítettség ráadásul – különösen uniós szinten – kifejezetten magas. Az évnek ebben a szakaszában korábban soha nem volt ennyi földgáz az európai tárolókban. Magyarországon kicsit kedvezőtlenebb a helyzet, de nálunk is magas a töltöttség.

  • Az uniós tárolókban közel 59 milliárd köbméter gáz van, miközben március végén nagyjából 32 milliárd köbméter szokott lenni.
  • A magyar tartalék 2,9 milliárd köbméter, aminél 2020 és 2021 tavaszán is több gázunk volt, de az előző tíz év átlagát így is bő 1 milliárddal felülmúljuk.
 

A korai kezdés különösen itthon szembetűnő. Az EU-ban a háború kirobbanása után, 2022-ben is a szokottnál hamarabb megindult a betárolás, Magyarországon azonban nem ez történt.

  • Tavaly hazánkban – vélhetően az árak esésére játszó kormányzat kivárása miatt – április végéig nem növekedett érdemben a gáztartalék.

Miért fontos ez? Az uniós előírások szerint a fűtési szezon kezdetére legalább 90 százalékig fel kell tölteni az uniós gáztárolókat. Bár a telítettség nagyon magas, és korán indult a tartalékolás is, ez így sem lesz könnyű feladat.

  • Tavaly az év első felében még nagy mennyiségben érkezett orosz gáz Európába, az idén azonban ezzel nem számolhatunk. A 90 százalékos töltöttséget azonban így is el lehet érni őszre.

Mi következik? A következő hetekben kedvező időjárás esetén gyorsulnia kellene a betárolásnak. Ezt vélhetően a politikai döntéshozók is sürgetni fogják. A kereslet növekedése az árak csökkenését is megállíthatja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország lett az orosz földgáz legnagyobb felhasználója EurópábanBár a hazai orosz gázimport is láthatóan visszaesett a háború kirobbanása óta, a csökkenés mértéke sokkal kisebb volt, mint Európa más országaiban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor most tényleg kiváltotta Európa az orosz gázt?A tavalyi év legnagyobb kérdőjele az volt, tudja-e Európa pótolni azt a gázmennyiséget, amit korábban Oroszországtól szerzett. Most már van rá válasz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gázárak elszállásához a válság kezelésére hozott legjobb uniós intézkedés is hozzájárultIdén télen a tartalékok magas szintje hozott viszonylagos stabilitást a piacon, ennek azonban korábban nagyon masszívan megfizettük az árát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat energiaválság földgáz gáztárolók Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.