Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. január 16. 12:56 Adat

Magas szinten ragadt be az építőipari árak emelkedése

A statisztikai hivatal adatai szerint 2022 áprilisa és novembere között a 25 és 27 százalék közötti szintre állt be az infláció az építőiparban. A nyáron teljesen beszakadt a megrendelések száma, az ősz azonban egyelőre erősebbnek tűnik. Ez a magas alapanyagárakkal együtt az infláció lassú mérséklődését vetíti előre.

Szeptemberben írtuk róla, hogy a trendek alapján a harmadik negyedévben tetőzhet a áremelkedés mértéke az építőiparban. Júliusban nagyon látványosan csökkent a növekedés korábbi üteme: míg 2021 eleje óta minden negyedévben 3-4 százalékponttal ugrott meg az építőipari infláció, ekkor már kevesebb, mint egy százalékponttal*A KSH gyakorlata szerint tudni lehetett, hogy az egész negyedévben ezzel a becsült értékkel fognak számolni. A hivatal külön is közöl negyedéves adatokat az építőipari árak alakulásáról, de csak jelentős csúszással. A becsült ágazati inflációt ugyanakkor a termelési adatokból is ki lehet számolni, és ebben szintén negyedéves időszakonként van változás..

Ez alapján úgy tűnt, hogy az utolsó negyedévben akár csökkenés is lehet, de a teljes szektorban végül még nem így történt. A KSH által becsült építőipari infláció további nagyjából 0,2 százalékponttal nőtt. A korábban a mutatót leginkább húzó szegmensben, az épületek esetében ugyanakkor megtörtént a fordulat: itt 0,1 százalékpontos visszaesést mutatnak az adatok.

Mindez azt jelenti, hogy novemberben lényegében nyolc hónapja tetőzött az építőipari infláció olyan magas szinten, amihez még csak hasonlót sem láttunk az évezred kezdete óta. Bár innen szinte biztosan lefele fordul majd a mutató, azonban az ereszkedés üteme korántsem biztos, hogy nagyon gyors lesz.

A nyár végi adatok ugyan még egy látványos visszaesést vetítettek előre, az ősziek alapján azonban már nem ennyire borúsak az ágazat kilátásai. Októberben éves összevetésben kifejezetten nagyot ugrott az új szerződések értéke, és a november is enyhe növekedést hozott ezen a területen. Mivel a szektoron a magas energia- és alapanyagárak miatt továbbra is elég erős a költségnyomás, ha a kereslet nem csökken, az infláció is csak lassabban ereszkedik majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz építőipar működését veszélyezteti a kormányzati cement ársapkaA piaci árak már ötödével a kormány által kívánt felett járnak. A cementgyárak szenvednek, a költségvetés bányajárulék-bevételei rekordokat döntenek.

Adat építőanyag építőipar infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Pálos Máté
2023. március 27. 09:52 Adat

Nagyon leszakadtak a magyar kistelepüléseken élők digitális képességei

A magyar kistelepüléseken élők 14 százaléka rendelkezik az alapvetőnél magasabb digitális készségekkel, az EU tagállamai közül csak háromban mértek ennél rosszabb adatot.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Jandó Zoltán
2023. március 24. 04:34 Adat

Miközben a kormány szerint nincs alternatívája az orosz gáznak, szép csendben megindult a kiváltása

A korábbinál jóval nagyobb arányban érkezik földgáz Magyarországra olyan irányokból, ahonnan jellemzően nem orosz energiahordozó jön.

Fontos

Elek Péter
2023. március 28. 16:19 Pénz

Rejtélyes különadó terheli a magyar megtakarításokat

A jegybank és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium csatájának eredménye jelentősen megrövidít sok hazai megtakarítót, akiknek jó része még csak nem is tud erről.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.