Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. január 16. 12:56 Adat

Magas szinten ragadt be az építőipari árak emelkedése

A statisztikai hivatal adatai szerint 2022 áprilisa és novembere között a 25 és 27 százalék közötti szintre állt be az infláció az építőiparban. A nyáron teljesen beszakadt a megrendelések száma, az ősz azonban egyelőre erősebbnek tűnik. Ez a magas alapanyagárakkal együtt az infláció lassú mérséklődését vetíti előre.

Szeptemberben írtuk róla, hogy a trendek alapján a harmadik negyedévben tetőzhet a áremelkedés mértéke az építőiparban. Júliusban nagyon látványosan csökkent a növekedés korábbi üteme: míg 2021 eleje óta minden negyedévben 3-4 százalékponttal ugrott meg az építőipari infláció, ekkor már kevesebb, mint egy százalékponttal*A KSH gyakorlata szerint tudni lehetett, hogy az egész negyedévben ezzel a becsült értékkel fognak számolni. A hivatal külön is közöl negyedéves adatokat az építőipari árak alakulásáról, de csak jelentős csúszással. A becsült ágazati inflációt ugyanakkor a termelési adatokból is ki lehet számolni, és ebben szintén negyedéves időszakonként van változás..

Ez alapján úgy tűnt, hogy az utolsó negyedévben akár csökkenés is lehet, de a teljes szektorban végül még nem így történt. A KSH által becsült építőipari infláció további nagyjából 0,2 százalékponttal nőtt. A korábban a mutatót leginkább húzó szegmensben, az épületek esetében ugyanakkor megtörtént a fordulat: itt 0,1 százalékpontos visszaesést mutatnak az adatok.

Mindez azt jelenti, hogy novemberben lényegében nyolc hónapja tetőzött az építőipari infláció olyan magas szinten, amihez még csak hasonlót sem láttunk az évezred kezdete óta. Bár innen szinte biztosan lefele fordul majd a mutató, azonban az ereszkedés üteme korántsem biztos, hogy nagyon gyors lesz.

A nyár végi adatok ugyan még egy látványos visszaesést vetítettek előre, az ősziek alapján azonban már nem ennyire borúsak az ágazat kilátásai. Októberben éves összevetésben kifejezetten nagyot ugrott az új szerződések értéke, és a november is enyhe növekedést hozott ezen a területen. Mivel a szektoron a magas energia- és alapanyagárak miatt továbbra is elég erős a költségnyomás, ha a kereslet nem csökken, az infláció is csak lassabban ereszkedik majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz építőipar működését veszélyezteti a kormányzati cement ársapkaA piaci árak már ötödével a kormány által kívánt felett járnak. A cementgyárak szenvednek, a költségvetés bányajárulék-bevételei rekordokat döntenek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat építőanyag építőipar infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.