Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. január 16. 12:56 Adat

Magas szinten ragadt be az építőipari árak emelkedése

A statisztikai hivatal adatai szerint 2022 áprilisa és novembere között a 25 és 27 százalék közötti szintre állt be az infláció az építőiparban. A nyáron teljesen beszakadt a megrendelések száma, az ősz azonban egyelőre erősebbnek tűnik. Ez a magas alapanyagárakkal együtt az infláció lassú mérséklődését vetíti előre.

Szeptemberben írtuk róla, hogy a trendek alapján a harmadik negyedévben tetőzhet a áremelkedés mértéke az építőiparban. Júliusban nagyon látványosan csökkent a növekedés korábbi üteme: míg 2021 eleje óta minden negyedévben 3-4 százalékponttal ugrott meg az építőipari infláció, ekkor már kevesebb, mint egy százalékponttal*A KSH gyakorlata szerint tudni lehetett, hogy az egész negyedévben ezzel a becsült értékkel fognak számolni. A hivatal külön is közöl negyedéves adatokat az építőipari árak alakulásáról, de csak jelentős csúszással. A becsült ágazati inflációt ugyanakkor a termelési adatokból is ki lehet számolni, és ebben szintén negyedéves időszakonként van változás..

Ez alapján úgy tűnt, hogy az utolsó negyedévben akár csökkenés is lehet, de a teljes szektorban végül még nem így történt. A KSH által becsült építőipari infláció további nagyjából 0,2 százalékponttal nőtt. A korábban a mutatót leginkább húzó szegmensben, az épületek esetében ugyanakkor megtörtént a fordulat: itt 0,1 százalékpontos visszaesést mutatnak az adatok.

Mindez azt jelenti, hogy novemberben lényegében nyolc hónapja tetőzött az építőipari infláció olyan magas szinten, amihez még csak hasonlót sem láttunk az évezred kezdete óta. Bár innen szinte biztosan lefele fordul majd a mutató, azonban az ereszkedés üteme korántsem biztos, hogy nagyon gyors lesz.

A nyár végi adatok ugyan még egy látványos visszaesést vetítettek előre, az ősziek alapján azonban már nem ennyire borúsak az ágazat kilátásai. Októberben éves összevetésben kifejezetten nagyot ugrott az új szerződések értéke, és a november is enyhe növekedést hozott ezen a területen. Mivel a szektoron a magas energia- és alapanyagárak miatt továbbra is elég erős a költségnyomás, ha a kereslet nem csökken, az infláció is csak lassabban ereszkedik majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz építőipar működését veszélyezteti a kormányzati cement ársapkaA piaci árak már ötödével a kormány által kívánt felett járnak. A cementgyárak szenvednek, a költségvetés bányajárulék-bevételei rekordokat döntenek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat építőanyag építőipar infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.