Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. szeptember 15. 13:08 Adat, Pénz

Most tetőzhet az infláció az építőiparban, 26 százalékon

Belassult az infláció emelkedése a harmadik negyedévben az építőiparban. A statisztikai hivatal ma közzétett adatai alapján júliusban nagyjából 26 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban. Ez ismét több,mint két évtizedes csúcs, de már nem annyira éles növekedés az előző negyedévhez képest, mint ami az elmúlt egy évet jellemezte.

A KSH külön is közöl negyedéves adatokat az építőipari árak alakulásáról, de csak jelentős csúszással. A becsült ágazati inflációt ugyanakkor a termelési adatokból is ki lehet számolni. A ma nyilvánosságra hozott ágazati jelentés alapján pedig júliusban 25,9 százalékos volt az áremelkedés mértéke a szektorban. A hivatal gyakorlata szerint az egész második negyedévben ezzel fognak számolni.

A második negyedéves szintnél ez alig egy százalékponttal magasabb, miközben 2021 eleje óta minden negyedévben 3-4 százalékponttal ugrott az építőipari infláció. A mutatót eddig leginkább húzó épületek esetében még szembetűnőbb a megtorpanás: itt inkább 4-5 százalékpontos növekedés volt jellemző az előző negyedévekben, most viszont változatlan szinten maradt a drágulás mértéke.

Ágazati szakértők lapunknak azt mondták, hogy

a szektorban nyár vége óta látják a megtorpanás jeleit.

Éppen ezért egyre többen gondolják úgy, hogy míg eddig viszonylag könnyen át lehetett hárítani a költségek növekedését a vevőkre, a következő hónapokban már nem ez lesz a jellemző, azaz megállhat, de legalábbis jelentősen lassulhat az árak emelkedése.

A kereslet csökkenését a júliusi termelési adatok egyelőre még nem tükrözik vissza. Bár a teljes építőiparban csak 3 százalékos volt a növekedés az előző év azonos hónapjához képest, az épületek építésénél továbbra is 10 százalékot meghaladó mértékű a bővülés.

A szerződésállományban ugyanakkor már lehet látni, hogy csökken a cégek megrendelése. Júniusban és júliusban közel 260 milliárd forinttal esett az építőipari vállalatok szerződéseinek összesített értéke, ami ha nem is példátlan, de nem túl gyakori jelenség.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz áremelkedés építőipar infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.