Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. szeptember 15. 13:08 Adat, Pénz

Most tetőzhet az infláció az építőiparban, 26 százalékon

Belassult az infláció emelkedése a harmadik negyedévben az építőiparban. A statisztikai hivatal ma közzétett adatai alapján júliusban nagyjából 26 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban. Ez ismét több,mint két évtizedes csúcs, de már nem annyira éles növekedés az előző negyedévhez képest, mint ami az elmúlt egy évet jellemezte.

A KSH külön is közöl negyedéves adatokat az építőipari árak alakulásáról, de csak jelentős csúszással. A becsült ágazati inflációt ugyanakkor a termelési adatokból is ki lehet számolni. A ma nyilvánosságra hozott ágazati jelentés alapján pedig júliusban 25,9 százalékos volt az áremelkedés mértéke a szektorban. A hivatal gyakorlata szerint az egész második negyedévben ezzel fognak számolni.

A második negyedéves szintnél ez alig egy százalékponttal magasabb, miközben 2021 eleje óta minden negyedévben 3-4 százalékponttal ugrott az építőipari infláció. A mutatót eddig leginkább húzó épületek esetében még szembetűnőbb a megtorpanás: itt inkább 4-5 százalékpontos növekedés volt jellemző az előző negyedévekben, most viszont változatlan szinten maradt a drágulás mértéke.

Ágazati szakértők lapunknak azt mondták, hogy

a szektorban nyár vége óta látják a megtorpanás jeleit.

Éppen ezért egyre többen gondolják úgy, hogy míg eddig viszonylag könnyen át lehetett hárítani a költségek növekedését a vevőkre, a következő hónapokban már nem ez lesz a jellemző, azaz megállhat, de legalábbis jelentősen lassulhat az árak emelkedése.

A kereslet csökkenését a júliusi termelési adatok egyelőre még nem tükrözik vissza. Bár a teljes építőiparban csak 3 százalékos volt a növekedés az előző év azonos hónapjához képest, az épületek építésénél továbbra is 10 százalékot meghaladó mértékű a bővülés.

A szerződésállományban ugyanakkor már lehet látni, hogy csökken a cégek megrendelése. Júniusban és júliusban közel 260 milliárd forinttal esett az építőipari vállalatok szerződéseinek összesített értéke, ami ha nem is példátlan, de nem túl gyakori jelenség.

Adat Pénz áremelkedés építőipar infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 04:34 Adat

Már nem Magyarország osztja szét az orosz földgázt

Az orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.

Fontos

Váczi István
2023. március 30. 04:34 Vállalat

Másfél éve nem emelt fizetést az Aldi az egyik népszerű munkakörben

Ha most kezd valaki területi értékesítési vezetőként a láncnál, 30 százalékkal kevesebbet ér a bére, mint 2021 őszén. Érdeklődőből így sincs hiány.

Speck Gyula
2023. március 29. 17:36 Világ

Válságosak a magyar-német politikai kapcsolatok, de hiba lenne temetni őket

Megváltozott a német külpolitikai gondolkodás, és ezt Magyarországnak sem szabadna figyelmen kívül hagynia.

Hajdu Miklós
2023. március 29. 15:06 Világ

Újra nekifut a Magyarországra szökött volt miniszterelnöke kiadatásának Észak-Macedónia

Az új macedón igazságügyi miniszter negyedszer is megpróbálja Magyarországot rábírni Nikola Gruevszki kiadatására.