Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. szeptember 15. 13:08 Adat, Pénz

Most tetőzhet az infláció az építőiparban, 26 százalékon

Belassult az infláció emelkedése a harmadik negyedévben az építőiparban. A statisztikai hivatal ma közzétett adatai alapján júliusban nagyjából 26 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban. Ez ismét több,mint két évtizedes csúcs, de már nem annyira éles növekedés az előző negyedévhez képest, mint ami az elmúlt egy évet jellemezte.

A KSH külön is közöl negyedéves adatokat az építőipari árak alakulásáról, de csak jelentős csúszással. A becsült ágazati inflációt ugyanakkor a termelési adatokból is ki lehet számolni. A ma nyilvánosságra hozott ágazati jelentés alapján pedig júliusban 25,9 százalékos volt az áremelkedés mértéke a szektorban. A hivatal gyakorlata szerint az egész második negyedévben ezzel fognak számolni.

A második negyedéves szintnél ez alig egy százalékponttal magasabb, miközben 2021 eleje óta minden negyedévben 3-4 százalékponttal ugrott az építőipari infláció. A mutatót eddig leginkább húzó épületek esetében még szembetűnőbb a megtorpanás: itt inkább 4-5 százalékpontos növekedés volt jellemző az előző negyedévekben, most viszont változatlan szinten maradt a drágulás mértéke.

Ágazati szakértők lapunknak azt mondták, hogy

a szektorban nyár vége óta látják a megtorpanás jeleit.

Éppen ezért egyre többen gondolják úgy, hogy míg eddig viszonylag könnyen át lehetett hárítani a költségek növekedését a vevőkre, a következő hónapokban már nem ez lesz a jellemző, azaz megállhat, de legalábbis jelentősen lassulhat az árak emelkedése.

A kereslet csökkenését a júliusi termelési adatok egyelőre még nem tükrözik vissza. Bár a teljes építőiparban csak 3 százalékos volt a növekedés az előző év azonos hónapjához képest, az épületek építésénél továbbra is 10 százalékot meghaladó mértékű a bővülés.

A szerződésállományban ugyanakkor már lehet látni, hogy csökken a cégek megrendelése. Júniusban és júliusban közel 260 milliárd forinttal esett az építőipari vállalatok szerződéseinek összesített értéke, ami ha nem is példátlan, de nem túl gyakori jelenség.

Adat Pénz áremelkedés építőipar infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2022. szeptember 8. 14:37 Adat

Két Magyarországnak elegendő földgázimportot helyettesített napenergiával az EU ezen a nyáron

Soha nem termelt még annyi áramot napenergiával az EU, mint ezen a nyáron. 18 tagállamban döntött rekordot a napenergia részesedése az áramtermelésen belül.

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 8. 04:34 Adat, Vállalat

Az élelmiszer-inflációt 38 százaléknak mértük, rengeteget lehet spórolni tudatos vásárlással

Nagyjából tíz százalékot faraghatna költségeiből az a vásárló, aki képes lenne mindent ott megvenni, ahol épp a legolcsóbb. Korábban ez elképzelhetetlen lett volna.

Stubnya Bence
2022. szeptember 7. 15:47 Adat, Vállalat

Az oroszok keménykedésével itthon is egyre nagyobb a téli csődhullám esélye

Magyarországon az élelmiszeripar, a vegyipar és a gépipar szenvedheti meg leginkább, ha továbbra is kigazdálkodhatatlan szinten maradnak az energiaárak.

Fontos

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Ne hagyd ki