Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. július 18. 11:06 Adat

Hat évvel több időt töltenek munkával a magyarok a múlt évtized elejéhez képest

Egy év kihagyás után tavaly folytatódott az az évtizedes tendencia, miszerint egyre több időt töltenek munkával az Európai Unióban élők, közöttük a magyarok is. Az Eurostat friss adatai szerint 2021-ben egy magyar 15 éves 36 évnyi munkára számíthatott, ami pontosan egyezik az uniós átlaggal – Magyarországon ugyanis a 2010-es évek közepén meredek növekedésnek indult a mutató, és a 2020-ban tapasztalt stagnálást követően hirtelen több, mint másfél évet emelkedett, lehagyva ezzel Lengyelországot és Szlovákiát.

A 2020 és 2021 között regisztrált magyarországi változás ugyan kiemelkedő mértékű uniós összehasonlításban, bizonyos, főleg észak-európai és egyes nyugat-európai országokban még ennek ellenére is sokkal hosszabb ideig dolgoznak majd a mostani tizenévesek. A rekordot ebben a tekintetben az unión kívüli Izland tartja a kontinensen, ahol közel 45 év munkára számíthattak tavaly a 15 évesek, míg az uniós tagok közül Hollandia emelkedik ki, az itt élő fiatalok várhatóan 42,5 évet töltenek majd munkával. A rangsor másik végén Románia található, ahol mindössze 31,3 évre becsli az Eurostat a munkával töltött évek számát, és Olaszországban sem alakul sokkal magasabban ez a mutató.

Az elmúlt két évtized fontos tendenciája továbbá a nemek közötti különbségek mérséklődése: 2001-ben a fiúk még átlagosan hét évvel több munkának néztek elébe a lányokhoz képest az unióban, míg tavaly már csak 4,5 év volt az eltérés mértéke. A fiúk ennek megfelelően tavaly 38,2, a lányok 33,7 évnyi munkára számíthattak átlagosan Európában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Eurostat munka munkaerőpiac munkaidő Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.