Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. december 11. 16:45 Adat

Néhány ábra arról, hány életet menthettek meg az oltások és a lezárások Magyarországon

A negyedik hullám adataiból elég jól lekövethető, hogy a korábbi járványcsúcsok idején több ezer ember életét mentették meg a korlátozó intézkedések Magyarországon. Bár az összehasonlíthatóságot sok tényező nehezíti, szembetűnő, hogy intézkedések híján ezúttal a jelentős átoltottság ellenére is minden korábbinál meredekebben emelkedett a fertőzöttek száma, igaz, a felfutás szinte napra pontosan addig tartott, mint tavasszal. Most a kormányzat minden bizonnyal azért nem lépett, mert a vakcinálás eredményeként a magas fertőzésszám ellenére is kisebb volt az egészségügy leterheltsége.

Hat hét alatt ezerrel több elhunyt

Bár a magyar adatközlés ezer sebből vérzik, így is látható a korlátozó intézkedések hatása a koronavírus-fertőzések számának alakulására. A lenti grafikonokon úgy hasonlítottuk össze a három hullám felfutó szakaszát, hogy kiindulópontnak mindig azt a napot választottuk, amikor a fertőzöttek számának hétnapi átlaga átlépte a kétezret, és az ábrán jeleztük az intézkedések bevezetésének időpontját is.

A napi kétezer fertőzött átlépésétől a növekedés az első 12 napban szinte pontosan ugyanolyan ütemben haladt mind a három esetben, és ebben a jelek szerint a korlátozó intézkedések hoztak változást. A második hullámban közvetlenül a kijárási tilalom bevezetése után tört meg az addig emelkedő trend, igaz, ebben az is szerepet játszhatott, hogy tavaly ősszel még akadtak gondok a teszteléssel, és így a fertőzöttek azonosításával is. A harmadik hullámnál ugyan nem volt ilyen hirtelen hatás, de ha a mostani adatokkal vetjük össze a korábbiakat, akkor jól látszik, hogy a két hullám felfutása épp a tavaszi szigorítások bevezetése után vált el.

Persze nagyon pontos következtetéseket ezekből a számokból azért sem könnyű levonni, mert a járványhullámok csak korlátozottan összehasonlíthatóak. Az újabb és újabb járványtörzsek eddig mindig fertőzőképesebbnek bizonyultak az előzőnél, így a harmadik hullámban azonos intézkedésekkel kisebb hatást lehetett elérni, mint a másodikban*A harmadik hullám elején ezért kényszerült a kormányzat szigorítani alig néhány héttel azután, hogy Orbán Viktor már a korlátozások lazítását ígérte., és ugyanez igaz a harmadik és negyedik hullám kapcsolatára is. Most ugyanakkor a jelentős átoltottság már biztosan lassította a koronavírus terjedését, ennek a hatásnak a mértékétől azonban még tudományos konszenzus sincs, így becsülni sem lehet.

Az ugyanakkor megbecsülhető, hogy mennyivel több áldozata lett volna a járványnak, ha a harmadik hullám ugyanaddig fut fel fertőzésszámban, mint most a negyedik. A hétvégék, az ünnepnapok és egyéb adatközlési torzítások ugyan részben ezt elfedik, de a két hullám felfutása az általunk vizsgált időszak harmadik hetében vált el egymástól, és ettől kezdve rendre napi 10-15 százalékkal több fertőzöttet azonosítottak a negyedik, mint a harmadik hullámban.

Emiatt a járványcsúcs körüli hat hétben bő ezerrel több áldozata lett volna tavasszal a pandémiának, a mostani fertőzésszámokkal kalkulálva.

Ez ráadásul valószínűleg még egy konzervatív becslés, hiszen azzal nem is számoltunk, hogy az egészségügy túlterheltsége miatt a halálozások száma minden bizonnyal nagyobb mértékben emelkedett volna, mint a megbetegedéseké.

Több fertőzött, kevesebb kórházi eset

Most egyébként épp az egészségügy kisebb leterheltsége teremtette meg a lehetőségét annak, hogy ne kelljen a kormányzatnak érdemi korlátozó intézkedéseket hoznia. Ezúttal nemcsak a fertőzésszámhoz viszonyítva kerültek sokkal kevesebben kórházba, mint a korábbi hullámok idején, hanem úgy általában is kisebb volt az egészségügyi terhelés.

Az intenzív ellátásra szorulók esetében a különbség egy kicsit kevésbé látványos, de itt az összehasonlíthatóságot is teljesen ellehetetlenítették a döntéshozók, miután néhány hete módosítottak az addig bevett adatközlési gyakorlaton.

Az elhunytak száma is jóval kevesebb, mint tavasszal, igaz, a második hullámban mértnél így is magasabb. Első ránézésre ez azt jelzi, hogy ezúttal aki kórházba került, nagyobb eséllyel halt bele a Covidba.

Ez azonban egyáltalán nem biztos, hogy így van, az adatközlés ugyanis az elhunytak száma esetében sem következetes, és főleg nem átlátható. Korábban írtunk róla, hogy a jelek szerint az operatív törzs a második és a harmadik hullám között változtathatott a halálozási adatok rögzítésének gyakorlatán, ami azt jelenti, hogy tavaly ősszel valójában jóval többen eshettek áldozatul a járványnak, mint ami a hivatalos adatokból látszott*Ez más országokban is jellemző, ezért nagyon nehéz a Covid-halálozási adatok nemzetközi szintű összehasonlítása. A tavasz óta működő hazai adatközlési gyakorlattal az operatív törzs a jelek szerint sokkal pontosabban rögzíti az elhunytak számát, mint ahogy sok más országban teszik ugyanezt..

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenkit megtéveszthetett a koronavírus halálozási adatokkal az operatív törzsA KSH szerint a harmadik hullám idején kevesebben haltak meg Magyarországon, mint a második hullám alatt. Ez egyáltalán nincs összhangban az operatív törzs jelentéseivel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Covid lett a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon 2020-banKülön haláloki kategória lett a Covid, amelynél csak a daganatos megbetegedések és a keringési rendszer betegségei követeltek több áldozatot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid halálozás járvány koronavírus oltás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.