Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. május 13. 13:38 Adat

Kínai és orosz motorral már csak vánszorog a magyar oltási program

Egy nap sem telt azóta, hogy megírtuk, a rendelkezésre álló készletek alapján nyugodtan hirdethetne újabb százezer adagos „Pfizer-napot” a kormányzat, és szinte pontosan ez történt: ma reggel megjelent a tájékoztatás a hivatalos oldalon arról, hogy 144 ezer, jellemzően március elejéig regisztrált már Pfizer-oltást is tud foglalni a péntek és jövő kedd közötti napokra.

Nem sokkal később a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a 16-17 évesek közül 96 ezren regisztráltak (számukra csak ez az oltóanyag engedélyezett egyelőre). Mivel ez a korosztály ennél közel százezer fővel népesebb, az újabb Pfizer-napra felszabadított mennyiség nagy része onnan származik, hogy ennyi 16-17 éves nem jelezte, hogy szeretné beoltatni magát.

Ahogy tegnapi cikkünkben bemutattuk, májusban alaposan visszaesett az oltási tempó, és ebbe a trendbe illeszkedik a ma közzétett adat (29 ezer első alkalommal beoltott) is. Közben megjelentek az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) honlapján a múlt heti részletes magyar adatok, amelyekből látszik, hogy melyik vakcinából mennyit adtak be.

A korábbi hetekhez képest több feltűnő különbség is van. A legnagyobb, hogy míg április 26. és május 2. között (a 17. héten) Sinopharmból 327 ezer adagot adtak be első oltásként, addig május 3. és 9. között csak 68 ezret. Igaz, a kínai oltóanyag így is a legnagyobb mennyiségben felhasznált vakcina volt, mert a második helyezett Szputnyik V-ből 60 ezret használtak fel.

Pfizerből mindössze 43 ezret adtak be első oltásként, amire (ennél kevesebbre) utoljára február közepén volt példa, amikor hetente még csak negyedakkora mennyiség érkezett ebből a vakcinából, mint mostanában. Ennek részben az volt az oka, hogy nagyobb mennyiségre volt szükség a második körös oltásokra, részben pedig az, hogy elkezdődött a tartalékolás a 16-17 évesek számára.

Ez nem lett volna probléma, ha a bőven rendelkezésre álló Sinopharmot ugyanolyan sokan fogadták volna el, mint egy héttel korábban, de ez nem így történt, ahogy a Szputnyik V és az Astrazeneca beadása sem futott fel a mennyiségeik által elméletileg lehetővé tett mértékig. Vagyis múlt héten a keleti vakcinák voltak az oltási program motorjai, ez azonban csak lassú előrehaladást tett lehetővé. A következő napokban választ kapunk arra, hogy a Pfizerrel sikerül-e fokozni az oltási tempót.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözel két hete nem rövidül a magyar vakcina-várólistaUtoljára az április 30-i hajrával sikerült belőle faragni, azóta folyamatosan 850-890 ezer között van a várakozók száma.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelesleges volt oltási káoszt csinálni, külföldre is küldünk százezer PfizertSzerdáig negyedmillió Sinopharmot sikerült beadni, aztán tegnap történt valami, ami miatt a kormány kijátszotta a Pfizer-kártyát. Hiány akkor sem lesz belőle, ha az összes 16-17 éves beadatja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA teraszok megnyitását leginkább a Pfizernek köszönhetjükSőt, a nyitást általánosságban is, hiszen nemcsak ez a legnagyobb mennyiségben megrendelt, hanem a legegyenletesebben érkező oltóanyag is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat AstraZeneca janssen koronavírus Moderna oltás Pfizer sinopharm szputnyik védőoltás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.