Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. április 1. 16:33 Adat

Ezúttal bejöhet Orbán Viktor két-három nehéz hétre vonatkozó jóslata

Most egy győzelem kapujában állunk, azt gondolom, hogy lesz még két-három nehéz hetünk, de utána a tamáskodó, bizonytalan hangok egyre inkább elhalkulnak, és egyre több energiát fordítunk az ország tényleges újraindítására.

Ezzel a mondattal kezdte a jövőbeli kilátásokra vonatkozó kérdésre adott válaszát Orbán Viktor tegnapi, köztévének adott interjújában. A kormányfőtől nem először hangzik el a harmadik hullám során, hogy már csak két-három hetet kell kibírnunk, és utána túl leszünk a nehezén, ezúttal azonban nem kizárt, hogy valóban így lesz.

A miniszterelnök utalt az általa látott adatokra is, amelyek szerinte alátámasztják, hogy hamarosan visszatérhetünk a régi életünkhöz, és így vélhetően ezt a két-három hetes prognózist is erre alapozta. Bár a kormányzat, illetve az operatív törzs ezeknek az adatoknak csak a töredékét osztja meg a közvéleménnyel, ebből a kevés információból megpróbáltuk megvizsgálni, mennyire reális a kormányfő előrejelzése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen, amikor a járványadatokat nem politikai haszonszerzésre használják, hanem tájékoztatásraA magyar gyakorlathoz képest a csehek döbbenetesen részletesen hozzák nyilvánosságra a járványhelyzet megítélése szempontjából fontos adatokat.

Vannak pozitív jelek

Az elmúlt napok egyetlen pozitív fejleménye a hazai járványhelyzetben, hogy a jelek szerint megállhatott a fertőzöttek számának növekedése. Az újonnan azonosított esetek számát teljesen felesleges vizsgálni, az ugyanis az elvégzett tesztek számának függvényében olyan ingadozást mutat, amiből semmilyen következtetést nem lehet levonni. Az összes elvégzett teszten belül a pozitívak aránya azonban már elég jó jelzése lehet annak, hogy mennyire nagy az átfertőzöttség*Persze itt is van hibalehetőség, sőt heti ciklusosság is..

Ennél a mutatónál pedig az elmúlt napokban megfordult a korábbi trend. Az arányszám március 28-án tetőzött, és azóta gyors ütemben csökken. Normál esetben ez alapján a második hullám adataiból kiindulva lehetne következtetni arra, hogy nagyjából mikor csökkenhet a kórházak terhelése, illetve az elhunytak száma. Csakhogy tavaly ősszel az operatív törzs teljesen kaotikusan közölte azokat az adatokat, amiből a pozitív tesztek aránya kiszámolható, így megbecsülni is csak nagy bizonytalansággal lehet, hogy a második hullám itthon mikor tetőzött ebből a szempontból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA mai nap jó példa arra, hogyan lehet játszani a járvány adataival, csalás nélkülEgyáltalán nem kell sok ahhoz, hogy az aktuális politikai döntések alátámasztásához szükséges adatok álljanak elő.

Néhány hét azonban biztosan kellett, hogy a többi közölt járványmutatóban is meginduljon a látványos javulás. Ebben az időszakban ugyanakkor a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma már nem is emelkedett meredeken, egyfajta plató alakult ki. Az egészségügyi ellátásra szorulók száma két-három hétig egy viszonylag szűk sávban mozgott, és körülbelül ennek az időszaknak a kezdetére eshetett a fertőzött/teszt arány csúcsa.

Enyhülhet a nyomás a kórházakon

Nagyjából ezt látjuk most is. A kórházban és lélegeztetőgépen lévő betegek száma – ha heti mozgóátlagot nézünk – akkor ugyan még emelkedik, de egyik napról a másikra már többször is volt csökkenés, azaz úgy tűnik, hogy elértük a platót.

A kérdés csak az, hogy ez a betegszám emelkedésének lassulását, vagy a kórházak kapacitásának határát jelenti. Jelenleg ugyanis másfélszer annyian vannak kórházban és több mint kétszer annyian lélegeztetőgépen, mint a második hullám csúcsán, így sajnos utóbbit sem lehet kizárni.

Mindenesetre, ha az egészségügyi adatok lassulást jeleznek, akkor

az őszi tapasztalatok alapján néhány héten belül látványosan enyhülnie kellene a kórházakra nehezedő nyomásnak.

A halálozások száma azonban sajnos még ehhez képest is csak eltolva kezdett csökkenni decemberben. Ha azt feltételezzük, hogy a kórházak leterheltsége a napokban van a csúcson, az elhunytak száma várhatóan akkor is még nagyjából két hétig magas szinten maradhat, a második hullámban legalábbis ez történt.

A fenti ábrán az akkori trendeket illesztettük rá a mostani adatokra, feltételezve, hogy nagyjából mostanában tetőzhet a lélegeztetőgépen lévők száma. Az előrejelzés alapján a koronavírus-halálozás szinte pontosan két hét múlva kezdhet látványosan csökkenni, azaz akkor, amikorra Orbán Viktor tegnapi interjújában a nehéz hetek végét jósolta.

Persze az előrejelzésben még akkor is rengeteg lenne a bizonytalansági faktor, ha az operatív törzs adatközléséről nem derült volna ki már több ízben is, hogy esetenként nem teljesen pontos. A harmadik hullám lefolyása akár jelentősen is eltérhet a másodikétól, szerencsés esetben az átoltottság például gyorsíthat a leszálló ágán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMeddig emelkedhet az EU legfontosabb klímavédelmi eszközének az ára?A lezárások miatt lenne alapunk azt feltételezni, hogy az alacsonyabb gazdasági aktivitás alacsonyabb kvótaárakat eredményez, azonban épp, hogy emelkedtek az árak a járvány kitörése óta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat járvány koronavírus Orbán Viktor Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2023. december 5. 04:34 Adat, Vállalat

Szapulták az autógumi-üzemeket, de az akkugyárak sokkal rosszabbak lehetnek

Olyan ágazatra fekszik rá az ország hatalmas erővel, amelynek nagyon alacsony a hozzáadott értéke. Ennél a korábbi mumus abroncsgyárak is többet tesznek hozzá a magyar gazdasághoz.

Jandó Zoltán
2023. december 2. 15:41 Adat, Vállalat

Lefeleződött a diósgyőri stadion megtérülési ideje, már csak 262 év

Újabb öt évig a diósgyőri futballcsapatot fenntartó cég üzemeltetheti a 2018-ban átadott, 13 milliárd forintból felújított miskolci stadiont.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 6. 08:48 Támogatói tartalom

A sokkon túlestünk, de a balegyenesekhez is hozzászoktunk – így változtak egy év alatt a munkavállalói preferenciák

Az elmúlt évek egymást követő válságai a munkavállalói preferenciákra is hatással voltak, ahogy az idei reálbércsökkenés is. Reguly Mártával, a PwC Magyarország HR tanácsadási csoportjának vezetőjével ezekről a változásokról beszélgettünk.

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.

Pálos Máté
2023. december 5. 12:42 Közélet

Sosem teljesítettek ilyen rosszul a magyar diákok matekból a PISA-teszten

A friss adatok szerint a magyar oktatási rendszer a nemzetközi átlagnál lényegesen kevésbé képes kiegyenlíteni a társadalmi különbségeket.