Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2020. július 20. 06:50 Adat

A félmilliós jutalmakkal meglódultak az egészségügyi kiadások, újra kiürülhet a kassza

A központi költségvetést is megterheli a koronavírus-járvány: az egészségügyi kiadások júniusban a korábbi havi költségek másfélszeresét érték el.

Az egészségügyben a gyógyító-megelőző ellátásokat – amik a háziorvosi, védőnői, fogorvosi és kórházi ellátásokat is tartalmazzák – alapesetben az elvégzett teljesítmény alapján finanszírozza a társadalombiztosítási alap, hivatalos nevén a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). Csakhogy a koronavírus-járvány miatt márciustól jelentősen korlátozták az ellátásokat a fertőzésveszély csökkentése érdekében. Az orvosokat, ápolókat, a rezsit viszont fizetni kell, ezért márciustól átálltak az átalányalapú finanszírozásra*a megelőző három hónap kifizetéseinek átlaga alapján számították. . Ez látszik is a NEAK adatain:

 

Az elmúlt négy hónapban ezért minden terület ennek megfelelő finanszírozást kapott, alig-alig volt eltérés az egyes hónapok között. Az egyetlen érdemi különbséget a céltámogatások okozták: ez korábban havi 5-15 milliárd forint volt, a járvány első hónapjában, márciusban viszont 50 milliárdra nőtt.

A koronavírus elleni védekezést szolgáló eszközök beszerzési költségei nem jelennek meg a NEAK kifizetéseiben, mert az elvégzett teljesítmény alapján finanszíroz, eszközvásárlás címén az egészségügyi szolgáltatók nem igényelhetnek díjazást (cikkünk megjelenésekor még azt írtuk, hogy ennek is szerepe lehetett a megugró egyszeri tételekben, ezt 2020.07.01-én javítottuk). 

A júniusi 111 milliárdos kifizetés pedig részben valószínűleg már az egészségügyben dolgozók bruttó 500 ezer forintos rendkívüli juttatásának tudható be. Bár ez végül csak július első hetében érkezett meg az érintettekhez, a Pénzügyminisztérium a júniusi költségvetési rekordhiányt részen azzal indokolta, hogy megkezdődött az egészségügyi és egészségügyben dolgozók egyszeri rendkívüli juttatásának a kifizetése. Összeget ezzel kapcsolatban nem közölt a PM, de az egészségügyben 122 ezren dolgoznak, a munkáltatói költségekkel is számolva a félmilliós jutalom összesen körülbelül 72 milliárdos tétel lehet. A kormány erre a tételre 2020-ban 101 milliárd forinttal kalkulált*43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól 5. sz. melléklete szerint a költségvetésben.

Különösen magas ez a 111 milliárdos összeg tavalyhoz képest, akkor egész évben 54 milliárdot fizettek ki célelőirányzatként. Idén már 202 milliárdnál jár az összes ilyen költség csupán fél év alatt. Ezt a tételt nem számítva nem sokat változott, hogy mennyit költött az állam az egészségügyi ellátásra: tavaly időarányosan 643 milliárdot, idén pedig 654 milliárdot.

Tesztelésre jutott forrás

A koronavírus-járvány terjedésének megállításában kulcsszerepet játszó tesztelésekkel kapcsolatban viták voltak arról, hogy mennyire megfelelő a hazai eljárásrend. A finanszírozási adatokból az mindenesetre kitűnik, hogy ezek egyáltalán nem drágák: 

650 milliót költött az állam PCR tesztekre.

Az adatok csak májusra és júniusra érhetők el, de mivel utólagos a finanszírozás, az áprilisban és májusban elvégzett 170 ezer teszt költségét tartalmazza. Ez alapján pedig alig több mint 3800 forintba került egyetlen koronavírusteszt. A PCR tesztek 80 százalékát a Dél-Pesti Centrumkórház, a Synlab magánlabor és a négy egyetemi kórház végezte el. A magánlaborok bevonására sem volt jelentős mértékben tehát szükség.
 

Az egészségügyben összességében csökkent a vállalkozások részesedése a finanszírozásban az elmúlt hónapokban, de ennek fő oka a kórházak júniusi többlettámogatása volt. Abszolút értékben viszont a januári 35 milliárdról 43 milliárdra nőtt az egészségügyi kiadások összege a magánvállalkozások felé. Mindezt úgy, hogy közben csökkent az ellátások száma, tehát a járványhelyzetben jobban támaszkodott a magáncégekre az állam.

 

Azt egyelőre nem tudni, a továbbiakban mi lesz a kórházak, házi és egyéb orvosok finanszírozásával. A veszélyhelyzet júniusban véget ért, és csak addig állt fenn az átalányalapú finanszírozás. Így elvileg ismét az elvégzett beavatkozások mennyisége alapján kellene a havi finanszírozást számolni.

A kórházakban a kapacitás tizedét továbbra is fent kell tartani a koronavírus miatti tartalékként, így az újrainduló ellátás továbbra sem mehet teljes gőzzel. További nehézség, hogy a kórházakban az ellátást akkor kaphatják meg a betegek, ha előtte átestek koronavírus-tesztelésen, így a PCR-vizsgálatokat is finanszírozni kell; ennek elkészültéig mindenkinek várakoznia kell egy elkülönített részen. Ez járványügyi szempontból nagyon is indokolt, de bonyolítja és drágítja a kórházi ellátást.

Ráadásul az egész koronavírus-járvány miatt sok és gyors átszervezésre, költöztetésre volt szükség a kórházi osztályokon. Ennek is többletköltségei vannak, amit az egészségügyi finanszírozási rendszer nem tud kezelni. Mindezek hatására – hacsak nem változtatnak a finanszírozás rendszerén – 

jelentős pénzügyi hiány léphet fel a hazai egészségügyi intézményeknél.

Az sem teljesen egyértelmű, hogy a március óta átalányként kifizetett összegeket megtarthatják-e az egészségügyi intézmények, vagy ezzel később el kell számolni. A bizonytalanság pedig nehézkessé teszi a gazdálkodást.*Az viszont könnyítheti, hogy a járvány miatt elmaradt az összetett és drága beavatkozások egy része, de mivel a korábbi hónapok átlaga alapján kaptak költségtérítést a kórházak, laborok, rendelők, ezért takarékoskodhattak. A kevesebb műtét miatt kevesebb drága gyógyszerre és műtéti eszközre volt szükség, illetve túlórát is jóval kevesebbet kellett fizetni. Emellett egyelőre kevesebben keresik fel az orvosukat, így beavatkozásból sincs annyi, mint a járvány előtt.

Tovább nehezíti a tervezhetőséget a teljesítményvolumen-korlát (tvk). Ennek lényege, hogy havonta, intézményenként és ellátásonként maximálva van, hogy mennyit fizet a NEAK. Emiatt nehéz helyzetbe kerülhetnek az orvosok és az intézmények pénzügyesei: ha ugyanis a járványhelyzet elmúltával az elhalasztott műtéteket gyorsan ledolgozzák, akkor könnyen elérhetik a kifizetések maximumát, az elhalasztott műtéteket nem fizeti nekik az állam. Ha viszont késlekednek, azzal a várólisták nyúlhatnak hosszabbra.

A jelenlegi finanszírozási szisztéma tehát nagyon merev és összetett, gyors átalakításra lenne szükség. Ennek kidolgozását egyébként még tavaly decemberben feladatul kapta Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter 2020. június 30-i határidővel, de egyelőre nem ismert, hogy elkészült-e.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állami kórházellátó feleannyiért vett közel 2500 lélegeztetőgépet, mint a külügyA kórházellátó a legnagyobb piaci szereplőktől vásárolt normális áron, a külügy jórészt ismeretlen hátterű cégektől sokkal drágábban. De a pénz nem számított.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat egészségügy kórház koronavírus NEAK társadalombiztosítás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.