Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2020. április 11. 07:28 Adat

A budapesti autósok harmada eltűnt a járvány miatt

Március második felében kiürült Budapest, a közösségi közlekedésben 80-90 százalékos utasszámcsökkenést mértek. Látványosan visszaesett az autós közlekedés is. Kicsit olyan érzésünk lehetett, mintha az évtizedekkel korábbi Budapestre csöppentünk volna, a többsávos utakon alig néhány autót lehetett látni, dugóknak pedig híre-hamva sem volt.

Nem volt eddig azonban pontos adat, hogy mekkora is a visszaesés. Bár a Wazestats jól mutatja, hogy visszaesés volt, ezt csak 20 ezren használják maximálisan egy nap, ami nagyon kis része az akár napi egymilliós budapesti autósnak. A Budapest Közút automata forgalomszámláló berendezései azonban sokkal pontosabb képet adnak.

Március második felében 37 százalékkal csökkent a Duna-hidak forgalma, míg az M1-M7 bevezetőn 31 százalékkal kevesebb autóst mértek.

Ezek az adatok kisebb visszaesést mutatnak, mint a hasonló időszakban mért Waze felhasználói szám, ami 61 százalékos visszaesést mutatott, ha szintén az év 10. és 11. hetének átlagát hasonlítottuk össze a 12. és 13. hét adataival*Március 16-án, hétfőn, az év 12. hetében léptek életbe a jelentősebb korlátozások (bezárták az iskolákat), majd március 17-én, kedden lezárták a határokat a külföldiek előtt, minden rendezvényt betiltottak, éttermek/kávézók 15 óráig tarthatnak azóta nyitva, és csak elvitelre kiadni vagy házhoz szállítani lehet.
. Ez azonban logikus is: ha nincsenek dugók, nincs is igazán szükség a Waze segítségére.

 

Nem volt azonban egyenletes a forgalom visszaesése: a városon belüli forgalmat leginkább a Duna-hidakon lehet mérni. Ezek mindegyikén van automata forgalomszámláló berendezés, ezáltal biztosan nem marad ki egy autós sem. A Budapest Közút adatai az M0 északi és déli hídjainak adatait nem tartalmazzák, de azok jelentős részben tranzitforgalmakat bonyolítanak. 

A fővárosiak hétköznapokon 34 százalékkal kevesebbet autóztak, hétvégéken pedig 51-gyel. Érdekes, hogy már ekkora forgalomcsökkenés is meg tudja szüntetni a dugókat, és sokkal jobb levegőminőséget teremt.

 

A fővárosból induló és ide érkező minden hatodik autós az M1/M7 közös bevezetőjét használja. A többi út közül az M3, M5 és M2-vel együtt már a forgalom 40 százalékát lefedi.

 

Ezért az ingázók és a távolabbról a városba érkező utazók szokásainak vizsgálatára az M1-M7 bevezető kiválóan alkalmas. Ahogy az alábbi grafikonon látható, itt valamivel kisebb volt a visszaesés, mint a városon belüli forgalmakban.

Érdekes azonban, hogy a városból kifelé és befelé utazók aránya felborult, míg a Pest és Buda között közlekedők aránya között nem volt ilyen változás.

Az is látható, hogy a hétvégéken nagyobb volt a visszaesés: szombat és vasárnap 55 százalékkal esett a forgalom, míg hétköznapokon csak 28 százalékkal. Ez azt jelzi, hogy a kirándulást, szabadidős programokat csökkentették sokkal inkább. Talán azt is mutatja, hogy a Balatonra kevesebben indultak, az egyre jobb idő ellenére.

 

Kevesebben, de többet bérautóznak

Megkerestük mindhárom budapesti közösségi autómegosztó céget is, közülük egyelőre a GreenGótól és a ShareNow-tól kaptunk választ. (Összesen már több mint ezer applikációval használható autó van Budapesten, a Mol Limónak 470, a GreenGónak 300, a ShareNow-nak 240 járműve bérelhető.)

A GreenGónál csak kisebb mértékű keresletvisszaesést mértek. Érdekes módon egyre nagyobb utakat tettek meg az autókkal: februárban még 30-35 perc alatt átlagosan 7-8 kilométert tettek meg a felhasználók. A járvány első hetében, március 9-ével kezdődően 1-2 perccel megnőtt az átlagos bérlési idő.

A ShareNow-nál is hasonlóak a tapasztalatok: március első két hetében még növekedett a használat, majd ezt követően érezhetően visszaesett. Az adatokból azt látják, hogy sokan vannak, akik nem tudnak otthon maradni, például minden nap munkába járnak az autóikkal.

A GreenGónál azt látták, hogy amikor március közepén a cégek jórészt átálltak home office-ra, akkor 15-20 százalékos csökkenés következett be – aminél a cég nagyobbat várt.

Más közlekedési formákhoz képest ez jóval kisebb visszaesés, csak a kerékpárhasználat tudott jobb eredményt (növekedést) elérni.

Ehhez az is kellett, hogy a cég aktívan kommunikálja, hogy kétnaponta fertőtlenítik az autókat – áprilistól az applikációban is mutatják, mikor fertőtlenítették az adott autót. Talán ugyanilyen fontos volt, hogy ingyenessé tették a regisztrációt, és 30 százalékos kedvezményt adtak a használatra.

A Mol Limo is ugyanekkora kedvezményt ad, és ők is elengedik a regisztrációs díjat, a havidíjas felhasználóik pedig egy ezer forintos kupont is kapnak. A ShareNow is ingyenessé tette a regisztrációt, a használat után pedig levezethető kedvezményt ír jóvá a járványhelyzetre való tekintettel. A rendszeres fertőtlenítés náluk is fontos szempont, ők a kesztyűtartóban is elhelyeznek fertőtlenítő kendőket.

A Mol Bubi kerékpármegosztó esetében is újdonságokat hozott a járványidőszak: a bonyolult és időigényes személyes regisztrációt eltörölték, és jelképes, 100 forintos havidíjat vezettek be, így a drasztikusan visszaeső mobilitás ellenére rekordokat értek el a márciusi bérlésekkel.

Az autómegosztásban is eddig nehezen elképzelhető változásokat hozott a járvány. A GreenGónál napi bérleti plafont vezettek be: 6800 forintnál nem lesz drágább egy nap a bérlés, akármennyit autózik valaki. Ez pedig már a hagyományos autóbérlőkkel is bőven versenyképes*A ShareNow-nál is van napi bérlés, de az 17 ezer forinttól indul.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBudapesten jobban tisztult a levegő a veszélyhelyzet kihirdetése után, mint karácsonykor szokottA koronavírus megfékezésére vonatkozó igyekezet mellékhatásaként a levegőszennyezést sikerült mérsékelni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMárcius közepéig alig volt nyoma a koronavírus hatásának az áruszállításbanAlig volt látható a teherautók forgalmán, hogy járvány veszélyhelyzet van. A fővárosban azonban az autós és közösségi közlekedés is jelentősen visszaesett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat autóeladások autóforgalom koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.