Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. április 26. 11:52 Adat

A 18. század óta csak két hónap volt, amikor ennél kevesebb gyerek született Magyarországon

Nem alakul túl jól a magyar demográfia a legfrissebb adatok szerint sem. Minden kormányzati erőfeszítés dacára újabb mélypontra került a születések száma februárban, csak 6524 csecsemő született meg.

 

Ez már történeti léptékű mélypont, mindössze két hónap volt a modernkori magyar történelemben, amikor ennél kevesebb gyermek született:

  • 2011. áprilisa (6361 újszülött), illetve
  • 2013 áprilisa (6428 újszülött).*A két mélypontot kilenc hónappal megelőző dátumok: 2010 és 2012 augusztus.

Érdemes összevetni a fenti történeti születési adatokkal, 1900-ban egy hónapra átlagosan 22 ezer újszülött jött világra a mostani országhatárokon belül, ez 1920-ban is csak havi 18 ezerre csökkent, mindezt a mostaninál harmadával-ötödével kisebb lakosság (igaz, jóval fiatalabb korfa) mellett. Valójában jóval a 19. századi demográfiai robbanás előtti időkig kellene visszamenni, hogy olyan hónapot találjunk, amikor a mostaninál kevesebb gyerek született a mai Magyarországon (igaz, az akkori időszakról csak nagy hibaszázalékkal lehetne becsülni havi születésszámokat).

Itt természetesen érdemes figyelemben tartani, hogy a magyar kormány különféle gyerekvállalási ösztönzői közül a legutóbbi csomag esetleges hatását még nem lehet kimutatni, ezt ugyanis idén februárban jelentették be, így legfeljebb év végétől nézhetjük majd, hogy változtak-e a születésszámok.*A most februárban született csecsemők nagy része tavaly júniusban fogant. De a korábbi tapasztalatok nem ígérnek sok jót: az első CSOK-ot 2015 december végén jelentették be (a részletszabályok csak 2016 elején váltak ismertté), a rákövetkező őszi születésszám átlagosan 8100 körülire emelkedett a megelőző évek 7500-as őszi átlagához képest. (A Google Trends szerint egyébként a magyarokat jobban érdekelte az első CSOK, mint a legutóbbi bejelentések.) Az is fontos szempont, hogy hiába születik egyre kevesebb gyerek, ez nem csak gyermekvállalási kedv lanyhulása miatt van, hanem a korfa változása miatt is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csökken a gyermekvállalási kedv, mégis kevesebb gyerek születikAz első tíz hónap adatai alapján kevesebb gyermek született idén, mint tavaly.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden egyes harmadik gyermek után 22,5 milliót fizet az állam, de így se születik több belőlükA családok 12 százalékában van három vagy több gyerek, de ők kapják a támogatások háromnegyedét. Ez sem elég arra, hogy többen vállaljanak sok gyereket.

A demográfia másik oldala, a halálozás sem alakul kedvezően: a januári, közel 14 ezer főt követően februárban 12 219-en haltak meg, jóval az utóbbi évek havi 10,9 ezres átlaga felett. A rossz szám várható volt, hiszen az influenzajárvány, ami közvetlenül és közvetetten is hozzájárul a halálozás növekedéséhez, az átlagosnál nagyobb volt idén, és februárban tetőzött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegint rengeteg embert ölt meg az influenzaNegyedével többen haltak meg, mint egy átlagos hónapban, pedig még nem is ért csúcsra a járványszezon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat demográfia élveszületés KSH születés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.