Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2019. március 29. 06:44 Adat, Közélet

Minden egyes harmadik gyermek után 22,5 milliót fizet az állam, de így se születik több belőlük

Hiába támogatja a kormányzat újabb és újabb eszközökkel, a harmadik gyermek vállalása – egyelőre legalábbis – nem lett népszerűbb Magyarországon. A legújabb intézkedésekkel még több pénzt fordít a kormány a nagycsaládok támogatására, pedig ahogy adatainkból látható, ez már eddig sem volt hatékony. A nagycsaládosok évi közel 100 milliárdos többlettámogatásának csak egy kisebb része is jobban segíthetné gyermekvállalást, ha más területeken költenék el.

Évtizedek óta folyamatosan csökken a családok mérete Magyarországon, egyre kevesebb az átlagos gyerekszám. Az egy szülőképes nőre jutó megszületett gyermekek számát a statisztikusok a termékenységi rátával mérik. Ha ez 2,1 felett van, akkor stabil a lakosság száma hosszú távon is, a magyar érték jelentősen ez alatt van 1,54-gyel.

De még ez is egy örvendetes emelkedés eredménye, néhány éve még sereghajtók voltunk a közép-európai térségben is, mostanra azonban sikerült közepes eredményt elérni. Ez alapján azt is gondolhatnánk, hogy minden a jó úton halad, és elegendő gyermek lesz a lakosság fenntartására. Csakhogy a szülőképes nők száma is folyamatosan csökken, ezért ha sikerülne is a megcélzott 2,1-es számot elérni, akkor is jóval alacsonyabb lakosságszámnál stabilizálódhatna a magyar népesség.

 

A kormányzat újabb és újabb eszközöket igyekszik kialakítani, hogy az emberek a harmadik gyermeket is vállaljanak. Ennek két alapvető eszköze van, a családi szja-kedvezmények és a lakásvásárlást segítő családi otthonteremtési támogatás (CSOK). Ha csak a teljes termelékenység számának növekedését nézzük, arra is gondolhatunk, hogy hatékonyak voltak a kormányzati intézkedések 2010 után a gyermekszám növelésére, amelyek különösen a nagycsaládokat igyekeztek divatba hozni. De a testvérek számához viszonyítva egyáltalán nem rendeződtek át a gyerekszámok.

Ha megnézzük, hogyan alakult a gyerekek születési sorrendje, tehát hányadik testvérként születtek meg a gyerekek az elmúlt években, elég egyértelműen látszik, hogy az eddigi intézkedések hatástalanok voltak. 2002 és 2010 között átlagosan a gyermekek 22,2 százaléka született legalább két, vagy többgyermekes családba. 2011 és 2017 között nem hogy nőtt, de még csökkent is ez az arány, 20,8 százalékra. Ha csak a harmadik gyerekek számát nézzük ugyanebben a két időszakban, akkor 13-ról 13,2 százalékra nőtt ez az arány. Ez azt jelenti, hogy évi nagyjából 1800-zal több harmadik gyermek született, de eközben évi 3400-zal kevesebb gyermek született három gyermekesnél nagyobb családba.

 

A kormányzati politika pedig nagyon sok támogatást adott, a második és a harmadik gyermek vállalását aránytalanul magas összegekkel támogatják:

  1. Szja kedvezmény: egy gyermek esetén havi 10, két gyermek esetén összesen havi 40, 3 gyermek estén havi 99 ezer forint a kedvezmény, a harmadik gyermek tehát 59 ezer forintot jelent egy családnak, többet, mint két gyermek.
  2. CSOK: a változó szabályokat ugyan nehéz követni, de ha a legújabb terveket nem vesszük figyelembe – hiszen ezek csak akkor érvényesek, ha minden született gyermek 2019 nyara után születik -, akkor is megdöbbentőek a különbségek: új lakás vagy ház vásárlása esetén egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 2,6 millió, 3 gyermek után 10 millió forint támogatás jár, és ebben az esetben még 10 milliós kamatmentes hitelt is fel lehet venni.
  3. A háromnál több gyermeket nevelőknek nem kell a bölcsődétől a középiskoláig a gyermekétkeztetésért fizetni.
  4. Idén nyártól 2,5 millió forinttal támogatja az állam az autóvásárlásukat.

Összesen számításunk szerint a harmadik gyermek vállalásával 22,5  millió forint többlet támogatáshoz juthat egy család ahhoz képest, hogy mennyi támogatás jut egy kétgyermekes családnak gyermekenként. Ebben azt vettük figyelembe, hogy 14 éven járt a családnak az ingyenes étkezés, a többlet szja kedvezményt 16 éven át vették igénybe, felvették a 10 milliós CSOK-ot, és autót is vettek állami segítséggel*Ezek pontos összege részben attól is függ, hogy mikor születtek egymáshoz képest a gyerekek.. Ezen kívül is vannak támogatások, például múzeumi és egyéb belépőkre, de beiskolázási támogatást is nyújthatnak önkormányzatok. Azt is nehéz számszerűsíteni, hogy bölcsődében és óvodában először a nagycsaládosok gyermekeit kell felvenni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem volt elég csok-baba, ezért kell a 10 milliós ingyenhitelA csok bevezetésének évében nőtt a termékenységi ráta, azóta viszont stagnál. Lépnie kellett a kormánynak, ha komolyan gondolja a népességfogyás megállítását.

Azt is megpróbáltuk számszerűsíteni, hogy évente mennyit költ az állam a nagycsaládosok támogatására. Az szja családi adókedvezmény és a CSOK esetében csak becsülni tudunk, és ugyan kértünk pontos adatokat az illetékes szervektől, válasz nem érkezett. A CSOK összegénél nehéz pontosan becsülni, mert nagyban függ attól is, hogy az adott évben mennyien vették igénybe új vagy használt lakásra.

Becslésünk szerint az szja családi adókedvezmény és a CSOK támogatás háromnegyedét a nagycsaládosok kapták.

A KSH 2016-os mikrocenzus adatai szerint a gyermekes háztartások 55 százalékában 1, 33 százalékában 2 és csupán 12 százalékában volt 3 vagy annál több gyermek. Elég jól mutatja a rendszer igazságtalanságát, hogy az egy- és kétgyermekes hiába teszik ki a családok 88 százalékát, a támogatásoknak csak a kisebb része jut nekik.

Az is kiszámoltuk, hogy a kétgyermekesekhez képest mennyivel többet kapnak a nagycsaládosok. Azt vettük figyelembe, hogy egy két gyermekes családnál mekkora az egy gyermekre jutó CSOK és szja támogatás, és ha ez járna három gyermek esetén is, mennyivel kisebb lenne a költségvetési kiadás.

 

2018-ban már 78 milliárdot költhetett becslésünk szerint az állam a nagycsaládosok két legfőbb többlet támogatására, aminek hatására egyáltalán nem nő a harmadik és még több gyermek vállalása. A legújabb intézkedések még további, akár százmilliárdos éves költségeket is jelentenek.

Ezek hatékonysága továbbra is kérdéses, és miközben lakás- és autóvásárlásra milliókat kapnak a családok, borzasztóan kevés a bölcsődei hely, alig létezik a kismamákat segítő részmunkaidős munkavégzés, a gyerekek rossz minőségű oktatást kapnak, gyermekkel megjárni a kórházakat pedig rettentő élmény. De a támogatások azon sem segítenek, hogyha az első szülés annyira rossz élmény, hogy többet nem szeretne az anya. Márpedig a jövőben bőven évi 100 milliárdba kerülő, a nagycsaládosokat segítő többlet támogatásnak akár csak egy részéből ezeket a problémákat sokkal hatékonyabban lehetne kezelni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázezer ember nem tud dolgozni, mert nincs elég bölcsődeNem vártak a kormányra az emberek az utóbbi években, inkább nyitottak magán- és civil bölcsődéket. Így is van három járás bölcsőde nélkül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet csok demográfia szja kedvezmény Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.