Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2019. március 29. 06:44 Adat, Közélet

Minden egyes harmadik gyermek után 22,5 milliót fizet az állam, de így se születik több belőlük

Hiába támogatja a kormányzat újabb és újabb eszközökkel, a harmadik gyermek vállalása – egyelőre legalábbis – nem lett népszerűbb Magyarországon. A legújabb intézkedésekkel még több pénzt fordít a kormány a nagycsaládok támogatására, pedig ahogy adatainkból látható, ez már eddig sem volt hatékony. A nagycsaládosok évi közel 100 milliárdos többlettámogatásának csak egy kisebb része is jobban segíthetné gyermekvállalást, ha más területeken költenék el.

Évtizedek óta folyamatosan csökken a családok mérete Magyarországon, egyre kevesebb az átlagos gyerekszám. Az egy szülőképes nőre jutó megszületett gyermekek számát a statisztikusok a termékenységi rátával mérik. Ha ez 2,1 felett van, akkor stabil a lakosság száma hosszú távon is, a magyar érték jelentősen ez alatt van 1,54-gyel.

De még ez is egy örvendetes emelkedés eredménye, néhány éve még sereghajtók voltunk a közép-európai térségben is, mostanra azonban sikerült közepes eredményt elérni. Ez alapján azt is gondolhatnánk, hogy minden a jó úton halad, és elegendő gyermek lesz a lakosság fenntartására. Csakhogy a szülőképes nők száma is folyamatosan csökken, ezért ha sikerülne is a megcélzott 2,1-es számot elérni, akkor is jóval alacsonyabb lakosságszámnál stabilizálódhatna a magyar népesség.

 

A kormányzat újabb és újabb eszközöket igyekszik kialakítani, hogy az emberek a harmadik gyermeket is vállaljanak. Ennek két alapvető eszköze van, a családi szja-kedvezmények és a lakásvásárlást segítő családi otthonteremtési támogatás (CSOK). Ha csak a teljes termelékenység számának növekedését nézzük, arra is gondolhatunk, hogy hatékonyak voltak a kormányzati intézkedések 2010 után a gyermekszám növelésére, amelyek különösen a nagycsaládokat igyekeztek divatba hozni. De a testvérek számához viszonyítva egyáltalán nem rendeződtek át a gyerekszámok.

Ha megnézzük, hogyan alakult a gyerekek születési sorrendje, tehát hányadik testvérként születtek meg a gyerekek az elmúlt években, elég egyértelműen látszik, hogy az eddigi intézkedések hatástalanok voltak. 2002 és 2010 között átlagosan a gyermekek 22,2 százaléka született legalább két, vagy többgyermekes családba. 2011 és 2017 között nem hogy nőtt, de még csökkent is ez az arány, 20,8 százalékra. Ha csak a harmadik gyerekek számát nézzük ugyanebben a két időszakban, akkor 13-ról 13,2 százalékra nőtt ez az arány. Ez azt jelenti, hogy évi nagyjából 1800-zal több harmadik gyermek született, de eközben évi 3400-zal kevesebb gyermek született három gyermekesnél nagyobb családba.

 

A kormányzati politika pedig nagyon sok támogatást adott, a második és a harmadik gyermek vállalását aránytalanul magas összegekkel támogatják:

  1. Szja kedvezmény: egy gyermek esetén havi 10, két gyermek esetén összesen havi 40, 3 gyermek estén havi 99 ezer forint a kedvezmény, a harmadik gyermek tehát 59 ezer forintot jelent egy családnak, többet, mint két gyermek.
  2. CSOK: a változó szabályokat ugyan nehéz követni, de ha a legújabb terveket nem vesszük figyelembe – hiszen ezek csak akkor érvényesek, ha minden született gyermek 2019 nyara után születik -, akkor is megdöbbentőek a különbségek: új lakás vagy ház vásárlása esetén egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 2,6 millió, 3 gyermek után 10 millió forint támogatás jár, és ebben az esetben még 10 milliós kamatmentes hitelt is fel lehet venni.
  3. A háromnál több gyermeket nevelőknek nem kell a bölcsődétől a középiskoláig a gyermekétkeztetésért fizetni.
  4. Idén nyártól 2,5 millió forinttal támogatja az állam az autóvásárlásukat.

Összesen számításunk szerint a harmadik gyermek vállalásával 22,5  millió forint többlet támogatáshoz juthat egy család ahhoz képest, hogy mennyi támogatás jut egy kétgyermekes családnak gyermekenként. Ebben azt vettük figyelembe, hogy 14 éven járt a családnak az ingyenes étkezés, a többlet szja kedvezményt 16 éven át vették igénybe, felvették a 10 milliós CSOK-ot, és autót is vettek állami segítséggel*Ezek pontos összege részben attól is függ, hogy mikor születtek egymáshoz képest a gyerekek.. Ezen kívül is vannak támogatások, például múzeumi és egyéb belépőkre, de beiskolázási támogatást is nyújthatnak önkormányzatok. Azt is nehéz számszerűsíteni, hogy bölcsődében és óvodában először a nagycsaládosok gyermekeit kell felvenni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem volt elég csok-baba, ezért kell a 10 milliós ingyenhitelA csok bevezetésének évében nőtt a termékenységi ráta, azóta viszont stagnál. Lépnie kellett a kormánynak, ha komolyan gondolja a népességfogyás megállítását.

Azt is megpróbáltuk számszerűsíteni, hogy évente mennyit költ az állam a nagycsaládosok támogatására. Az szja családi adókedvezmény és a CSOK esetében csak becsülni tudunk, és ugyan kértünk pontos adatokat az illetékes szervektől, válasz nem érkezett. A CSOK összegénél nehéz pontosan becsülni, mert nagyban függ attól is, hogy az adott évben mennyien vették igénybe új vagy használt lakásra.

Becslésünk szerint az szja családi adókedvezmény és a CSOK támogatás háromnegyedét a nagycsaládosok kapták.

A KSH 2016-os mikrocenzus adatai szerint a gyermekes háztartások 55 százalékában 1, 33 százalékában 2 és csupán 12 százalékában volt 3 vagy annál több gyermek. Elég jól mutatja a rendszer igazságtalanságát, hogy az egy- és kétgyermekes hiába teszik ki a családok 88 százalékát, a támogatásoknak csak a kisebb része jut nekik.

Az is kiszámoltuk, hogy a kétgyermekesekhez képest mennyivel többet kapnak a nagycsaládosok. Azt vettük figyelembe, hogy egy két gyermekes családnál mekkora az egy gyermekre jutó CSOK és szja támogatás, és ha ez járna három gyermek esetén is, mennyivel kisebb lenne a költségvetési kiadás.

 

2018-ban már 78 milliárdot költhetett becslésünk szerint az állam a nagycsaládosok két legfőbb többlet támogatására, aminek hatására egyáltalán nem nő a harmadik és még több gyermek vállalása. A legújabb intézkedések még további, akár százmilliárdos éves költségeket is jelentenek.

Ezek hatékonysága továbbra is kérdéses, és miközben lakás- és autóvásárlásra milliókat kapnak a családok, borzasztóan kevés a bölcsődei hely, alig létezik a kismamákat segítő részmunkaidős munkavégzés, a gyerekek rossz minőségű oktatást kapnak, gyermekkel megjárni a kórházakat pedig rettentő élmény. De a támogatások azon sem segítenek, hogyha az első szülés annyira rossz élmény, hogy többet nem szeretne az anya. Márpedig a jövőben bőven évi 100 milliárdba kerülő, a nagycsaládosokat segítő többlet támogatásnak akár csak egy részéből ezeket a problémákat sokkal hatékonyabban lehetne kezelni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázezer ember nem tud dolgozni, mert nincs elég bölcsődeNem vártak a kormányra az emberek az utóbbi években, inkább nyitottak magán- és civil bölcsődéket. Így is van három járás bölcsőde nélkül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet csok demográfia szja kedvezmény Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.