Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. december 28. 11:46 Élet

Nem csökken a gyermekvállalási kedv, mégis kevesebb gyerek születik

2018 első tíz hónapjában 75 300 gyermek született Magyarországon, ami az elmúlt öt évben a legkevesebb élveszületés ezt az időszakot nézve. Ám bármennyire is kevésnek tűnik a gyermekszületések száma, mivel közben a szülőképes korú nők száma gyorsan csökken, így nem mondhatjuk, hogy csökkenne a gyermekvállalási kedv.

A bő 75 ezres élveszületéssel párhuzamosan 108 ezren haltak meg idén októberig Magyarországon, így az első tíz hónapban nagyjából 33 ezer fő volt a természetes népességfogyás. Ez nem számít kiugró értéknek az előző évekhez képest.

 

Az élveszületések számának legutóbbi maximuma 2016-ban volt, amikor közel 96400 gyermek született. 2017-ben ehhez képest jelentős visszaesés történt (91600-ra), és 2018 első tíz hónapja alapján ez a csökkenés idén is folytatódott. Időarányosan ugyanis a korábbi évekhez képest 1000-1500 gyermekkel kevesebb született idén, mint a korábbi években.

 

A születésszám-csökkenést részben a szülőképes korú nők számának visszaesése okozza. 2017 és 2018 januárja között például 20,5 ezer ezerrel apadt a szülőképes korú női népesség.

Száz szülőképes korú nőre ugyanakkor tavaly például még mindig 4,8 élveszületés jutott, hasonlóan a válság előtti évekhez. Sőt, 2016-ban ez a szám 4,9 is volt, ami az elmúlt két évtized legmagasabb értéke.

Az ősszel megjelent Demográfiai Portéban is arról írtak a Népességtudományi Kutatóintézet demográfusai, hogy az utóbbi években növekedett a gyermekvállalási kedv. Azt is megállapították, hogy a szokásos 30-31 éves korban tapasztalható gyermekvállalási csúcs mellett megjelent egy új, alacsonyabb értékű pólus 19 éves kornál, vagyis ugyan még mindig 30 körül vállalják a legtöbb gyermeket a nők, a tizenévesek gyermekvállalásában is erős növekedés tapasztalható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom MagyarországonHarminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet demográfia élveszületés népességcsökkenés népmozgalom Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.