Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. február 24. 11:33 Vállalat, Világ

Fáj az orosz agresszió az OTP-nek, de az ukrán leánybank teljes elvesztése sem döntené be a csoportot

A magyar tőzsdei cégek részvényárfolyamai is megérezték a csütörtök hajnalban kezdődött széles körű orosz támadást Ukrajna ellen.

A cikk írásakor, nem sokkal 11 óra után

  • az OTP-részvények ára esett a legnagyobbat, az árfolyam csaknem 14 százalékos esés után 13 100 forintra csökkent.
  • De a Richter és a Mol árfolyama is 5-7 százalékkal esett, 7250 és 2400 forint magasságába.

Az elemzők szerint a leginkább az OTP érezheti meg az orosz támadás gazdasági hatásait, és a Mol reménykedhet a legkisebb veszteségben.

Megkeresésünkre az Ukrajnában és Oroszországban is leányvállalatokkal rendelkező OTP közölte, hogy az OTP Csoport egészének működése stabil, likviditási problémáik nincsenek. Azt írták, hogy mivel a OTP ukrán bankjának súlya az OTP Csoporton belül a profit terén kevesebb mint 10 százalék, még az a „teljesen valószínűtlen eset sem jelentene drámai tőkehelyzet-problémát, ha az egész ukrán bankot elveszítenénk”.

Arra a kérdésre, hogy milyen intézkedéseket hoznak a kialakult helyzetre reagálva, azt írták, hogy folyamatosan elemzik az eseményeket és a havaria forgatókönyvek az éppen aktuális helyzetnek megfelelően lépnek életbe.

Ahol harci események vannak, a fiókokat nem nyitjuk ki. A készpénzellátás folyamatos, és az online szolgáltatásaink is megfelelően működnek, tudatosan törekszünk arra, hogy ez így is maradjon. Ahol a körülmények lehetővé teszik a biztonságos működést, ott folyamatos a fióki szolgáltatásunk is, és amíg ennek a feltételei adottak, a munkatársaink és az ügyfeleink biztonsági érdekeinek figyelembevételével ez fenn is tartjuk”

– írták.

Az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban azt írták, hogy annak a hatásai „még nehezen prognosztizálhatóak”.

Az érintett tőzsdei cégek közül a Richtert értük még el. Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs igazgatója kérdésünkre azt mondta, hogy Kijevben a cég leányvállatánál nagyjából 200 alkalmazottjuk dolgozik, többségében ukrán állampolgár. Egyedül a country manager magyar állampolgár, de visszahívásban nem gondolkodnak.

„A 2014-es konfliktuskor felére esett vissza a cég árbevétele Ukrajnában, több tényező, például a vásárlóerő csökkenése miatt. Valamekkora forgalomcsökkenésre ezért most is lehet számítani, de ennek mértéke nem megjósolható. Egy tőzsdei vállalat esetében a legnagyobb probléma a kiszámíthatatlanság, és ez abszolút fennáll most” – mondta. Az Oroszországgal szembeni szankciók kapcsán Beke Zsuzsa annyit jegyzett még meg, hogy a Richter arra számít, hogy azok a cég oroszországi tevékenységét nem fogják befolyásolni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok győzhetnek a csatatéren, de mi lesz utána?Katonai értelemben most az a legnagyobb kérdés, hogy az ukrán hadsereg mennyire elszántan fog harcolni a nyomasztó haditechnikai fölényben lévő oroszokkal szemben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Mol Oroszország OTP Richter Gedeon tőzsde Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.