Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. január 6. 15:18 Adat

Tovább nőtt az év végi brutális ipari infláció, de az egész EU-ban elszálltak a termelői árak

Tavaly novemberben 31,2 százalékkal emelkedtek az ipar belföldi értékesítés árai átlagosan, az előző év azonos időszakához képest a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közölt adatai alapján. Ez azt jelenti, hogy az ipari drágulás mértéke még nőtt is az októberi 26 százalékhoz képest, amiről nemrég azt írtuk, hogy a fogyasztói infláció további emelkedését jelezheti előre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem lesz benne köszönet, ha utat talál a boltokba a 26 százalékos ipari inflációAz évtizedek óta példátlan termelői áremelkedés nem kecsegtet fényes kilátásokkal a fogyasztói inflációt nézve.

A KSH adatközlése alapján az áremelkedés ütemét elsősorban a nyers-, az alap- és az üzemanyagok drágulása befolyásolta, az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítési árak 4, az exportértékesítési árak 2, így az ipari termelői árak összesen 2,7 százalékkal növekedtek. Ahogy arról korábban írtunk, az elmúlt két évtized tapasztalatai szerint az országon belüli termelői árindex tendenciáit jellemzően egy hónapos csúszással követi az inflációs görbe.

A kiemelkedő adat kapcsán azt is érdemes megjegyezni, hogy az egész Európai Unióban elszálltak az ipari árak az év végén. Az európai statisztikai hivatal, az Eurostat szintén csütörtöki adatközlése szerint tavaly novemberben az EU-ban átlagosan 23,7 százalékkal nőttek az ipar belföldi értékesítés árai.

Ahogy a fenti ábrán látszik, Magyarországon átlagon felüli volt a drágulás, de csak a hetedik legmagasabb az Európai Unió tagállamai között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyurcsány Ferencnek hívták a miniszterelnököt, amikor utoljára ilyen gyors volt az inflációHónapok óta megszokhattuk, hogy az infláció kitartóan megy felfelé, és az elemzői várakozásoknak megfelelően ez alól a november sem volt kivétel. Annyira, hogy a 7,4 százalékos adat olyan magas, amire 2007 decembere óta nem volt példa.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat árak EU infláció ipar Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.