Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. november 19. 16:27 Adat

Ausztria bezár, de az egész régióban egyre rosszabb a járványhelyzet

Az elmúlt héten tovább rosszabbodott a járványhelyzet a visegrádi régióban, a fertőzöttek számának hétnapos mozgóátlaga minden országban meredeken emelkedett. Igaz, nem tartozik az országcsoporthoz Ausztria, a szomszédos ország példája mégis figyelemreméltó: az osztrák esetszám már közel kétszerese a nagyjából egy éve regisztrált csúcsnak, így a szövetségi kancellár a teljes lezárás és a védőoltások kötelezővé tétele mellett döntött.

A halálozási adatok alapján ugyanakkor némi meglepetésre is okot adhat az oltott és oltatlan lakosságot egyaránt érintő szigorú osztrák intézkedés. E mutató hétnapos mozgóátlaga tavaly karácsony előtt futott fel az eddigi legmagasabb szintre, aminek mostanában a harmadát regisztrálták az osztrák hatóságok. Ehhez képest Magyarországon a halálozási adat mostanra a tavaszi rekord ötven százalékáig emelkedett, és Szlovákiában is hasonlóan aránylik a mostani statisztika a korábbi csúcshoz. Csehországban és Lengyelországban egyelőre kedvezőbb a helyzet ebből a szempontból.

Az oltakozás ütemét nézve Csehországban érzékelhető némi javulás a régióban. Érdemes megfigyelni továbbá az uniós átlagtól szintén elmaradó Ausztria görbéjét is, amely szintén valamelyest meredekebbé vált a közelmúltban. Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában a teljes oltási soron átesettek aránya azonban továbbra is csak apró lépésekben növekszik.

Hétfőtől a szlovák kormány is jelentős szigorításokat vezet be, étterembe, bevásárlóközpontba, nem alapvető élelmiszereket árusító üzletbe, sportlétesítménybe és nyilvános eseményekre csak a beoltottak vagy a betegségen fél éven belül átesettek mehetnek. Eduard Heger kormányfő tájékoztatása szerint a kórházak az összeomlás szélére kerültek, mostanra nincsenek szabad lélegeztetőgépek, az orvosok nehéz döntési helyzetekbe kerülnek a mesterséges lélegeztetésre szoruló betegek sorsáról.

Andrej Babiš cseh kormányfő is bekeményített a héten, november 22-től csak az oltott, illetve a betegségen a közelmúltban átesett lakosság vehet részt a tömegrendezvényeken, illetve vehet igénybe bizonyos szolgáltatásokat, például az éttermeket. Lengyelországban azonban nem szigorítottak az elmúlt napokban, az egészségügyi miniszter, Adam Niedzielski a korlátozások esetleges kontraproduktív hatására hívta fel a figyelmet.

Magyarországon szombattól ismét kötelező a maszkviselés zárt helyiségekben – e változás súlyát jól szemlélteti, hogy a szigorítások következményeitől tartó lengyel kormány már régóta maszkhordásra kötelezi a lakosságot a zárt, nyilvános terekben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat ausztria covid-19 karantén koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.