Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. október 26. 11:05 Világ

Húsz éve nem volt olyan sok katonai hatalomátvétel a világban, mint idén

A miniszterelnök házi őrizetben, katonák az utcán, rendkívüli állapot kihirdetése – Szudánban egy puccs minden szokásos velejárója tapasztalható, miután a hadsereg tegnap kora reggel átvette a hatalmat. Ezzel a lendülettel feloszlatták a két éve létrejött, a hadsereg és a civilek közötti hatalommegosztáson alapuló átmeneti kormányt, amely tagjainak többségét őrizetbe vették.

Ez több dolog miatt is figyelemre méltó fejlemény. Egyrészt alig egy hónap telt el a legutóbbi szudáni puccskísérlet óta, amelyet sikerült megakadályozni. Másrészt, ha a puccsisták sikerrel járnak – és jelenleg úgy tűnik –, akkor ez idén már az ötödik sikeres katonai hatalomátvétel lesz a világban, két sikertelen kísérlet mellett.

Ez soknak számít, öt sikeres puccsra utoljára 1999-ben volt példa a világban, ha pedig az elvetélt kísérleteket is számba vesszük, akkor 2000-ig kell visszamenni az időben, amikor nyolc puccskísérlet történt, igaz, ezek közül csak egyetlen egy volt sikeres. (Ráadásul ebből az évből ugyebár több mint két hónap még hátra van.)

A két amerikai egyetem*University of Central Florida, University of Kentucky által vezetett adatbázis alapján írt cikkében az Economist emlékeztet arra, hogy idén Szudán előtt Csád, Guinea, Mali és Mianmar kormányait döntötte meg katonai hatalomátvétel. Ahogy a listából látszik, jelentős többségben vannak az afrikai országok, ahol a gazdasági nehézségek és a demokratikus intézmények gyengesége egyaránt közrejátszanak abban, hogy gyakran próbálkoznak katonák átvenni a hatalmat, és nem ritkán sikerrel is járnak.

Szudánra ez különösen igaz, hiszen noha két évvel ezelőtti megbuktatása előtt Omar el-Basír 30 éven keresztül irányította az országot, a függetlenség 1956-os megszerzése óta mégis 16 puccskísérletet jegyeztek fel. Ugyanebben az időszakban csak Argentínában és Bolíviában próbálkoztak ezzel gyakrabban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért gyakorolnak világháborúra a nagyhatalmak hadseregei?Elvileg erősítheti is a nemzetközi rendet, ha a nagyhatalmak hadseregei javítják a színvonalukat. De azért azért elég aggasztó is ez a folyamat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Afrika hadsereg puccs szudán Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.